web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Toukokuu 2021

31.5.2021 Kevään viimeisenä päivänä

Jussi Halla-aho vie kokoomusta kuin kuoriämpäriä. Entä miten siihen suhtautuu pääkaupungin media? Se uutisoi asiasta kuin säätilasta ilman kritiikkiä saati sitten pientä vinoilua. Ainakin yksi iltapäivälehden kolumnisteista on tunnustanut, että hän ei uskalla veetuilla persuille. Ja Iltalehdellähän on oma perussuomalainen kolumnistinsakin.

Miksi sitten Halla-aholle ja Orpolle pitäisi vinoilla? Ensiksikin siksi, että itseään riippumattomaksi kutsuvan median tulisi tarvittaessa kritisoida mitä tahansa puoluetta välittämättä siitä, onko puolue hallituksessa tai oppositiossa. Kyseinen media on ilmeisesti tahallaan ymmärtänyt väärin roolinsa vallan vahtikoirana.

Ja toiseksi siksi, että molemmat miehet ovat mulkanneet puheitaan180 astetta edellyttäen, että astemittari soveltuu käytettäväksi tässä kontekstissa. Persut itkivät vuonna 2017 sitä, että puolue laitettiin eduskunnassa istumaan aivan äärioikealle, jolloin kokoomus sijoittui persuista vasemmalle. Pitivät itseään jonakin keskustaoikeistolaisena ryhmittymänä.
Samana vuonna Petteri Orpo ilmoitti, että kokoomus ei voi hyväksyä halla-aholaisia Sipilän hallitukseen, koska puolueiden arvomaailmat eivät kohdanneet. Niinpä sininen Soini kumppaneineen sai jatkaa katkeraan loppuun saakka. Sitä voi kuvata tuottamukselliseksi itsemurhaksi.

On hauskaa seurata, miten pääkaupunkimedia jauhaa pääministerin aamupalasta. Oppositiojohtajat ovat hiljaa ja myhäilevät. Näen työnjaon menevän niin, että media hoitaa sovitusti likaisen työn, koska Halla-aho ja Orpo pelkäävät pääministerin saavan sympatiaa, jos he räyhäisivät asiasta. Somessa kansa saa sitten ”jalostaa” median linkittämiä juttuja. Toimii kuin (höyry)junan vessa.

Kaksi oppositiojohtajaa on nyt solminut sisäpoliittisen YYA-sopimuksen. Nuoremmille lukijoille tiedoksi: ensimmäinen Y tarkoittaa ystävyyttä ja toinen yhteistyötä. Kirjain A puolestaan merkitsee avunantoa. Persujen ja kokkareiden ystävyydellä ja yhteistyöllä on tarkoitus ahdistaa keskustaa vinoilemalla sille väärässä jengissä olemisesta. Sitten lähes päivittäisillä ulostuloilla annetaan äänestäjien ymmärtää, että sopivalla vaalituloksella hallitus kaatuu tai kaadetaan. Avunanto antaa vielä odottaa ilmenemismuotoaan.

Mikään ihme ei ole, että Halla-ahoa Messiaana pitäville kannattajille kelpaa, mitä tahansa Johtaja esittää. Hän saarnaa mutta toimii itse päinvastoin. Puolue korostaa kristillisiä arvoja, isänmaallisuutta, ja sanoo olevansa autoilijoiden sekä lihansyöjien eli tosimiesten asialla. Puheenjohtaja on kuitenkin kirkosta eronnut agnostikko ja pyörällä kulkeva sivari, varapuheenjohtaja Purra on puolestaan jonkin sortin vegaani. Mutta persuäijät seuraavat heitä kuin hait laivaa.
________________________
P.S. Vajaan kuukauden päästä kesä loppuu, kun päivät lyhenevät, miettii pessimisti.


26.5.2021 Salon SDP romahtaa?

Yle ja Helsingin Sanomat teettävät joka kuukausi mielipidemittauksen puolueiden kannatuksesta. Voi kyllä kysyä miksi, koska muutokset ovat aina marginaalisia. Kyllähän ne viihdyttävät ja aiheuttavat sydämentykytystä poliitikoissa, vaikka he eivät tunnusta edes lukevansa niitä.

Salon Seudun Sanomat julkaisi 22.5. gallupin puoluekannatuksesta Salossa. Koska haastateltuja oli vain 700, en aluksi oikein luottanut tulokseen. Minusta tuntui uskomattomalta, että kokoomus nousisi suurimmaksi, puolueeksi, vaikka se on sisältä rikki. Uskomattomuuttani lisäsi se, että gallup lupasi yhden paikan Liike Nytille. Paikalliset harkimolaiset saavat käsittääkseni suuren osan äänistä niiltä, jotka viime vaaleissa kannattivat kokoomusta. Siitä aiheutuu monen sadan äänen lovi kokoomuspottiin.
Kokoomuksessa tehtiin vaalien alla sisäinen puhdistus, listalle pääsyä vaikeutettiin ja joitakin aiemmin paljon ääniä keränneitä ei sinne pyydetty. Kaksi häippäsi perussuomalaisten joukkoon. Pikaisen laskelmani mukaan perussuomalaisten listalla on ainakin viisi ehdokasta, jotka joskus ovat olleet ruiskukkina kuntapolitiikan kedolla.

Toiseksi ihmettelin sitä, miksi vihreät junnaisi entisillä sijoillaan, vaikka puolueella on historiansa suurin ehdokasmäärä. Vai onko niin, että määrällä ei gallupissa ole samaa merkitystä kuin äänestystilanteessa? Selitys saattaa kuitenkin löytyä valtakunnan tasolta: tapaus Haavistosta ja puheenjohtajan esillä pitämistä asioista. Polttomoottorit ovat lähempänä ainakin miesäänestäjän sydäntä kuin jäätiköiden sulaminen tai kasvisruokatarjonta koulun ruokalistalla. Mutta mikä sitten selittäisi sen, että valtakunnan kokoomuksen sekoilu elvytyspaketista äänestettäessä ei lainkaan olisi hetkauttanut salolaista perusporvaria?  

Kävin sitten tarkistamassa Salkkarin arkistosta, miten neljä vuotta sitten tehty vastaava mittaus piti kutinsa. Hämmästyin. Totesin, että pari viikkoa ennen vaaleja tehty kysely oli identtinen vaalin lopputuloksen kanssa. Puolueiden saamat paikat olivat täsmälleen oikein kaikilla muilla paitsi kristillisdemokraateilla, joilla vaalit menivät gallupia paremmin. Aivan käsittämättömän osuvasti - jopa desimaalin tarkkuudella – ennuste kertoi puolueiden ääniosuudet.

Edellä olevan perusteella voisi uskoa, että viime lauantaina julkaistun mittauksen pitäisi osua melko oikeaan. Yllättävänä galluptuloksissa voi muuten pitää vielä sitäkin, että Salossa keskusta näyttäisi kärsivän suhteellisen lievän tappion, vaikka puolue koko maata koskevissa kyselyissä on kusessa eikä missään lirissä.

Neljä vuotta sitten SSS:n gallup kertoi, että joka neljäs äänestäisi demareita. Vaalitulos vahvisti ennusteen: SDP:n ääniosuus oli 25,3 prosenttia. Nyt demarit olisivat saamassa sangen vaatimattomat 18,1 prosenttia äänistä, mikä tarkoittaisi noin seitsemän prosenttiyksikön pudotusta. Paikkamäärä tippuisi neljällä eli noin 30 prosentilla. Se o l i s i lievästi ilmaistuna historiallinen romahdus. Koska kyse ei ole vaalituloksesta, en lähde ruotimaan potentiaalisen tappion syitä. Karhukin nyljetään vasta sitten, kun se on tapettu.
__________________________________
P.S. Pyöräilin eilen Kauniaisista Perttelin kautta Kuusjoelle ja takaisin. Vaikka vauhti olikin huima, ehdin huomata, että tuolla reitillä vain harva ehdokas oli turvautunut tienvarsimainoksiin.
  

23.5.2021 Suru-uutisen varjossa

Aivan aluksi on myönnettävä, että olin väärässä eilisessä kolumnissani. Olisin menettänyt euroni, jos olisin lyönyt vetoa siitä, että perustuslakivaliokunta joutuu äänestämään sote-lakeja käsitellessään. Mielessäni olivat lähinnä tehtyjen ulkoistusten mitätöimiset eli perumiset.

Kun ihminen on ollut väärässä, hän alkaa selitellä, että ei hän nyt kuitenkaan aivan kauheasti erehtynyt. Miksi en siis minäkin, koska pidän itseäni ihmisenä: ”Nykyisten ulkoistussopimusten mitätöintimahdollisuus lakiesityksessä ei sekään täytä nyt perustuslain vaatimuksia. Eniten silmätikkuna on ollut Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistus Mehiläiselle.” (HS 22.5.)

Ajattelin, että valiokunnan kokoomusjäsenet vastustavat päätyyn saakka mitätöimisiä ja joko äänestyttävät asiasta ja/tai esittävät niiden hyväksymisen vaativan määräenemmistöä eduskunnassa. Olisiko sitten ollut niin, että kokoomus ei saanut muuta oppositiota kannalleen? Vai voisiko peräti olla niin, että Häkkänen kavereineen ei suurennuslasillakaan löytänyt ehdotuksesta mitään perustuslain vastaista? Scheiße, sanoisi saksalainen.

En arvannut vaan tiesin, että hallituksen onnistuminen siinä, mihin edellinen kaatui, on karvas tappion kalkki Petteri Opolle. Jo aiemmin hän on nimittäin vaatinut, että hallituksen tulee vetää sote-esityksensä takaisin. Orpo on siis halunnut hallituksen soutavan ja huopaavan samaan tapaan kuin hän itse menetteli suhtautumisessaan elvytyspaketin hyväksymiseen. Sius on se vika, jot sie haastaat leikkii tosissais, totesi Antti Rokka.

Kun perustuslakivaliokunta hyväksyi sote-lait yksimielisesti, jotain Orpossa kuoli. Se näkyi siinä, että aivan välittömästi hän alkoi toistaa Halla-ahon mantraa hallituksen kaatumisesta kuntavaalien jälkeen. Ne, joiden poliittinen muisti on vähintään keskitasoa, ihmettelevät kaatumisen lykkääntymistä: aiemmin sen piti tapahtua kehysriihen aikana tai heti sen jälkeen. Mikähän on seuraava kaatumisen ajankohta, mikäli hallitus on pystyssä vielä juhannuksenakin?

Eikä tuossa ollut vielä kaikki. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat ilmoittaneet, että ovat käärineet hihansa ja lähteneet hallituksen kaatoon kuin metsurit tukkimetsään. Hallitus ei siis sittenkään hajoa sisäisesti vaan johonkin kaksikon välikysymykseen. Hakevat varmaan pyrkimykselleen kristillistä siunausta? Amen, sanoi kypäräpäinen pappi.

Viikolla puheenjohtajatentissä tentissä nähtiin muuten Sanna Marin, jonka loistava esiintyminen sai opposition, EK:n sekä pääkaupunkimedian äärettömän suuren harmituksen valtaan. ”Marinin esiintymisessä näkyivät pääministerin varmuus ja puoluejohtajan linjaukset. Viesti oli ehdottomasti SDP:n puheenjohtajan, mutta sitten itsevarmuudessa ja suvereeniudessa, joka oli suorastaan ihailtavaa, näkyi pääministeriyden kokemus.” (Markku Jokisipilä, riippumaton porvari)
_________________________________________
P.S. Otsikko viittaa Lennun kuolemaan. Missä olit, kun suru-uutinen tavoitti sinut?


22.5.2021 Politiikkaa ja performansseja

Melko pian tulee kuluneeksi 47 vuotta siitä, kun eduskunnan vahtimestarit kantoivat SMP:n Veikko Vennamon ulos eduskunnasta. Prosessi alkoi, kun edustaja Vennamo alkoi puhua omiaan ja ilman puhemiehen myöntämää puheenvuoroa.

Siitä rapsahti kahden viikon työskentelykielto eduskunnassa. Pari päivää myöhemmin Vennamo tepasteli kuitenkin rangaistuksesta piittaamatta työpaikalleen eikä suostunut poistumaan. Sen seurauksena hän sai kahdelta vahtimestarilta ilmaisen lentokyydin ulko-ovelle. Silloiset vääräleukaiset Kari Suomalaisen johdolla esittivät, että eduskuntaan olisi pitänyt hankkia Vennamon kantolaite. Vahtimestareiden ammattiliitto peukutti innolla.

Nyt on helppo naurahtaa unohdetun kansan puolustajaksi itsensä asemoineen Vennamon tempaukselle, vaikka olisikin näreissään halla-aholaisten äskettäin eduskunnassa esittämästä performanssista. Koska kansanedustajille on perustuslaissa turvattu rajoittamaton puheoikeus, puhemies ei voi estää satujenkaan lukemista puhujapöntöstä. Kunnanvaltuustoon pyrkivien on kuitenkin hyvä tietää ja muistaa, että valtuuston puheenjohtaja voi keskeyttää puhujan, mikäli tämä eksyy käsiteltävästä asiasta. Se, mikä on sallittu ammattipoliitikolle, ei ole luvallista luottamushenkilölle.

Demokratiamme on sen verran vankalla pohjalla, että se ei kompastu ja kaadu puhemaratoneihin, vaikka ne ainakin hetkeksi aiheuttavat kaaoksen eduskunnassa.  Paljon huolestuttavampana on pidettävä sitä, että tällä vaalikaudella perustuslakivaliokunnassa on alettu äänestää. Juridiikka on saanut väistyä poliittisten intressien tieltä, ja lasikatto on rikottu.
Jos harrastaisin vedonlyöntiä, veikkaisin isolla panoksella, että valiokunnassa äänestetään seuraavaksi sote-lakien käsittelyn yhteydessä. Näin siksi, että istuvan hallituksen sote-uudistus on Petteri Orpolle kuin punainen vaate härälle. Kun hallitus näillä näkymin on onnistumassa siinä, mihin edellinen kalkkiviivoilla kaatui, jotain oppositiojohtajassa kuolee.

Olemme tottuneet luottamaan siihen, että Suomi on turvallinen maa, jossa asuu onnellinen kansa, vaikka tekstarit jotain aivan muuta kertovatkin. Huhtikuussa Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi toi julki huolensa siitä, että Suomen tuomioistuimet eivät välttämättä kestäisi epädemokraattista hallitusta. Hänen mielestään perustuslaissa tuomioistuimista ei ole säädetty riittävän tarkasti.
Kuusiniemi ei pidä mahdottomana ajatusta, että valtaapitävät Suomessakin voisivat hyökätä oikeusvaltion periaatteita vastaan. Esimerkkejä ei tarvitse hakea sen kauempaa kuin Puolasta ja Unkarista. Hallitus voisi lisätä tuomareiden määrää ja alentaa virassa jo olevien eroamisikää, ”verenvaihdoksen” nopeuttamiseksi.

Kuusiniemen murhe on aito ja siihen tulisi suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Siksi on syytä olla huolissaan myös perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta. Jos tai kun valiokunta ottaa tavakseen äänestellä siitä, mitkä asiat eduskunta voi päättää yksinkertaisella ja mitkä määräenemmistöllä, ollaan jo erittäin kaltevalla pinnalla. Tuohon verrattuna yölliset satutunnit eduskunnassa ovat vain vaaratonta poliittista leikkiä.
______________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa


19.5.2021 Yle tenttaa

Petteri Orpo joutui ensimmäisenä puoluejohtajana hakemaan kansalaisten sympatioita YLE:n tentissä. Ensimmäisenä ”tuleen joutuminen” ei välttämättä ole huono juttu. Kalevi Hämäläinen lähti vuonna 1960 hiihdon MM-kilpailuissa ensimmäisenä 50 kilometrin matkalle, tuli ensimmäisenä maaliin, eikä kukaan perässähiihtäjistä alittanut hänen aikaansa: siis kolmasti ykkönen. Kokoomus puolestaan on kolmen viimeisten kuntavaalin ykkönen.

Aivan aluksi tenttijärjestelyistä. Toimittajina olivat ja ilmeisesti jatkossakin ovat samat kolme, jotka ainakin minun mieleeni toivat jalkapallon vaihtopenkkiläiset. YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimitusta on mulkattu. Niinpä trio Fränti, Hara ja Savikko oli kollegoidensa poistumisten kautta päässyt puikkoihin. Jalkapallossa vaihtopenkiltä pääsee kentälle, kun avauskokoonpanosta joku joutuu jättämään leikin eli pelin kesken.

Koska olen ihmettelijä, mietiskelen, miksi haastatteluohjelmassa täytyy olla asiantuntijaraati. Mietin sitäkin, voiko – semanttisesti - kaksi muodostaa raadin? Eikö voida jättää kunkin katselijan päätettäväksi, miten tentattava pärjäsi? ”Raadin” pysyvä asiantuntija on Jenni Kerimäki Turun yliopistosta. Hänen kirjoituksiaan on Maaseudun Tulevaisuudessa ja Kalevassa. Valitettavasti minulla ei ole lukuoikeutta kumpaankaan.

Petteri Orpo käytti seitsemän minuuttia kestäneen alkupuheensa siihen, että hän haukkui hallitusta. Orpo unohti oppositiojohtajana täysin, että nyt ei ole kyse asetelmasta hallitus vastaan oppositio vaan yli 300:sta eri vaalista. Sen verran meillä valitettavasti vieläkin on kuntia.
Hän halusi tehdä selväksi, että kokoomus vastustaa ideologisesti a) kaikkia veroja ja b) niiden korottamista. Orpo ohjeisti harkintavaraa antamatta kaikkia kokoomuslaisia ehdokkaita sekä tulevia kuntapäättäjiä pidättäytymään korotuksista. Kun häneltä kysyttiin esimerkiksi koulujen lakkauttamisista, hän kuitenkin halusi antaa päätösvallan kullekin kunnalle, joka kuitenkin aina parhaiten tuntee paikalliset olosuhteet. Silviisii.

Orpon härskein valhe oli hänen väitteensä, että kokoomus on rakentanut meidän hyvinvointivaltiomme. Tosiasia on, että rakennusvaiheessa kokoomus oli "yleisistä syistä" johtuen 20 vuotta oppositiossa ja katseli sieltä, miten hyvinvointivaltion perustukset luotiin.
Kun Orpo oli saanut haukuttua poliittiset vastustajansa, joista ”unohti” perussuomalaiset, hän sai vastattavakseen kysymyksen, millä kolmella keinoilla kokoomus parantaisi kuntien taloustilannetta. Ongelmastahan kärsivät lähes kaikki muut kunnat paitsi Helsinki ja Kauniainen.
Orpon vastaus oli sekä ponneton että onneton: rakentamista ja yrittämistä koskevien lupahakemusten käsittelyn nopeuttaminen, työvoiman saannin turvaaminen ja veroprosentin alhaalla pitäminen. Siitä voivat esimerkiksi kokoomusta äänestävät opettajat ja sairaanhoitajat repiä huumoria.
______________________________
P.S. Eillinen Halla-aho tul ol ja män. Katsomatta tänään jäänee Sari Essayah, joka on minulle pelkästään kävelijä.


16.5.2021 Mitä tästä opimme?

Paavo Lipposella ja itselläni on kolme yhteistä tekijää, mikä ei kuitenkaan tee minusta hänen vertaistaan. Ensinnäkin olemme syntyneet samana päivänä; Lipposen mittariin tosin kertyy aina yksitoista vuotta enemmän. Toiseksi olemme savolaisia ylioppilaita. Lipponen sai lakkinsa Savon piäkaapunnissa, minä Mikkelissä. Ja kolmanneksi olemme omanlaisiamme demokraatteja ilman sosialismia.

Seija Vaaherkumpu haastatteli Lipposta eilen aamulla. Toimittaja tuntuu valitsevan kasvonsa haastateltavan mukaan: Sanna Marinille oli tarjolla hapannaamaa kolmen vartin ajan, mutta Jan Vapaavuoren emäntänä oli täti aurinkoinen. Parasta sai kuitenkin Paavo Lipponen, sillä toimittaja oli tuunattu kymmenen vuotta itseään nuoremmaksi viehättäväksi naiseksi. Olikohan hän ehkä niin ketku, että halusi korostaa meille olevansa kaukana Lipposen ikävuosista? No lo sé, sanoisi espanjalainen.

On ymmärrettävää, että Lipponen, joka vei Suomen Euroopan unionin ytimeen, oli varsin ärsyyntynyt perussuomalaisten performanssista eduskunnassa. Hän oli jopa niin turhautunut, että unohti analysoida kokoomuksen farssia. Oppositio on melskannut Suomen roolista nettomaksajana sekä elvytyspaketin saannosta, kun kuudella miljardilla ostetaan kaksi. Vertailun vuoksi Lipponen kertoi katsojille, että Ruotsi maksoi kolmesta viisitoista.

Mutta mitä tuosta persujen sirkuksesta opittiin tai ainakin olisi pitänyt oppia? Äänestäjistä 80 prosenttia tuli ehkä vakuuttuneeksi siitä, että heidän ennakkopäätöksensä valita ehdokkaansa jostakin muusta puolueesta kuin perussuomalaisista, on oikea. Uskon heidän varmistuneen myös siitä, että halla-aholaiset eivät ole eikä heistä tule luotettavia yhteistyökumppaneita. Kokoomuksen ja keskustan johtajista en sitten ole lainkaan varma.

”Keskustelu” elvytyspaketista osoitti, että demokratia on hauras kuin syysjää. Kansanedustajien puheoikeus on perustuslain mukaan rajoittamaton, eikä sitä varmaan edes yritetä muuttaa. Aivan käsittämätöntä on kuitenkin, että puhemies ei voi vaatia pöntöstä puhujaa pysymään käsiteltävässä asiassa. Miksi on pakko sallia satuilu ja virrenvärssyjen lukeminen.
Kuvittelin mielessäni, miten Lipponen olisi toiminut puhemiehenä noiden sekoilupäivien aikana. Itse valtiaissa Paavo heitti useasti Erkki Tuomiojan ulos ikkunasta. Miksi ei Juha Eerola olisi kokenut samaa kohtaloa ainakin kuvainnollisesti?

Kun puheoikeus on rajoittamaton, perussuomalaiset tulevat jatkossakin tekemään eduskunnasta sirkuksen klovneineen. Halla-aho piiskaa joukkonsa sopivan tilaisuuden tullen aiheuttamaan hässäkkää korostaakseen selvää eroa muihin puolueisiin. Halla-aho on kuin soutaja, joka on työntänyt veneensä vesille ja huomaa airojen sekä melan jääneen rannalle. Pahaksi onneksi tuuli kuljettaa paattia kohti aavaa ulappaa, jonka ylle alkaa jo kerääntyä myrskypilviä.
______________________________________
P.S. Päivi Räsänen uskoo Jumalan lisäksi hänen perustamaansa Israelin valtioon. Siksi pitäisi sinivalkoinen lippu nyt vetää valtioneuvoston salkoon. Ei kuitenkaan Suomen.


13.5.2021 Huonot teatteriesitykset jatkuvat

Ensin seurasimme keskustan esittämää draamaa ja sitten kokoomuksen farssia. Nyt on menossa persujen näytös, mutta en millään löydä sille sopivaa kategoriaa. Se sopinee parhaiten ryhmään luokattomat: niihin säälittävyyden ja naurettavuuden rajalla oleviin.

Muinaisen tarun mukaan kaikki, mihin kuningas Midas kosketti, muuttui kullaksi. Jussi Halla-aho ei ole Midas. Siksi kaikki, mihin hän tarttuu, muuttuu skeidaksi. Olen savolaisena ollut omaksuvinani tuon stadilaisen sanan, koska se kuulostaa miltei sivistyneeltä. Perussuomalainen performanssi jatkuu parhaillaan eduskunnassa, ja puolue ravistelee sillä demokratiamme peruspilareja. Tämä vaalikausi on osoittanut, että perussuomalaisten siirtyminen Soinilta Halla-ahon johdettavaksi oli Suomen kannalta karmea takaisku.

Minulle tuli täysin yllätyksenä, että eduskunnan varapuhemies Juho Eerola olisi voinut omalla vuorollaan voinut siirtää EU:n elvytyspaketin käsittelyn vaikka hamaan syksyyn. Onneksi tähän vaaraan havahduttiin. Ei kuitenkaan eduskunnan virkamiesten vaan nyt jo eläkkeellä olevan Seppo Tiitisen ansiosta. Anu Vehviläinen ei ole missään vaiheessa ollut korkealla omissa arvioissani. Nyt hän nosti silmissäni osakkeitaan hyllyttämällä Eerolan, koska mies on arvaamaton kuin mikä tahansa hanttapuli.

Kansanedustajaksi valituilla tulisi koulutustasosta riippumatta olla sellainen kaupunkilais- tai maalaisjärki ja sivistystaso, että heidän laukomisiaan ei valtakunnansyyttäjän tarvitsi lähteä tutkimaan. Halla-aholaiset ovat tämän tarpeen synnyttäneet. Ilmeisesti kyse on tarkkaan harkitusta uhriutumisesta. Kun käy maahanmuuttajien kimppuun ja saa syytteen vihapuheesta, sen voi ripustaa rintapieleen kuin ansiomitalin. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, kuinka moni valkoinen heteromies tuntee olonsa uhatuksi Suomessa ja Salossa. Jotkut ovat sellaisiksi ilmoittautuneet, minä en.

Perussuomalaiset on politisoinut perustuslakivaliokunnan, pelästyttänyt sekä lamauttanut kokoomuksen ja keskustan ja tehnyt niistä vähintään puolipersuja. Halla-aho saattaa olla saavutuksestaan ylpeä, mutta itse toivon, että ylpeys kävisi lankeemuksen edellä. Kuntavaalien läheisyys vähentää keskustaoikeiston halua pitää riittävää turvaväliä perussuomalaisiin, mikä gallupeissa näkyy vain keskustan kannatuksessa eli sen puutteena.

Mielenkiinnolla olen pannut merkille, että pääkaupunkimedia on noista poliittisista näytelmistä kaikkein ankarimmin kritisoinut keskustan spektaakkelia. Keskusta unohti kyllä isänmaan, mutta kokoomuksen toiminta meni vieläkin pidemmälle: puolue oli aiheuttamassa koko Euroopan unionia ravistelevan kriisin. Pääkaupunkimedia päästi kokoomuksen niin vähällä, että muut puolueet ovat syystä katkeria ja kateellisia, mutta vastaiskuun niillä ei sen avulla ole mitään mahdollisuuksia.
____________________________________
P.S. Paavo Väyrynen antoi persuille esimerkin toimintatavasta.


9.5.2021 Miten se meni omasta mielestä?

Kun pelisilmä on pettänyt, pelaaja ei ole osannut tulkita tilannetta oikein ja on päätynyt väärään jopa katastrofaaliseen ratkaisuun. Pahimmassa tapauksessa yksi pelaajan virhearvio voi aiheuttaa sen, että oma joukkue häviää koko pelin. Valmentajan pelisilmä voi pettää samoin seurauksin.

Kokoomuksen meille piirtämän draaman kaaren alkupää löytyy perustuslakivaliokunnasta, joka äänin 9-8 päätti, että EU:n elvytyspaketin hyväksyminen vaatii 2/3:n enemmistön eduskunnassa. Poliittinen päätös syntyi Sipilän hallituksessa olleiden puolueiden voimin. Rydman ja Vestman ovat kokoomuksen ryhmään soluttautuneita halla-aholaisia sabotöörejä, joita Antti Häkkänen valiokunnassa tietoisesti peesasi. Häkkäsen pelisilmä petti. Hän oletti, että on poliittisesti järkevää äänestää populistisesti, koska hallitusrintama kuitenkin kantaa vastuunsa, mutta kepu petti. Siksi Häkkänen on äänestyksen jälkeen ollut vaisu kuin teekkari vappupäivän jälkeisenä aamuna. Soinin mukaan persu ei myy persettään. Miten on kokoomuksen laita?

Kokoomusjohdon pelisilmä petti, kun ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen esitti tyhjän äänestämistä todettuaan ryhmän olevan hajalla kuin varpusparvi. Ajatus kaksilla rattailla ajamisesta tuntui loistavalta ajatukselta. Mykkäsen johtajuus oli hukassa, siksi hän nosti kätensä pystyyn ja tarjosi ratkaisumallia, jonka hän oli napannut pohjoismaisilta veljespuolueiltaan. Kun johtajuus oli kateissa, ryhmäläiset lähtivät omille teilleen, ja asia karkasi täysin johdon lapasesta. Rattaiden lähtiessä eri suuntiin, kuskin nivusille voi käydä tosi köpelösti.

Kun kokoomuksessa alettiin ymmärtää, että ryhmäpäätös osoitti pelisilmän pettäneen, ensimmäisenä kuplasta ulos tuli Elina Valtonen ent. Lepomäki. Hän veikkasi, että ryhmän kantaa voidaan tarkistaa sen jälkeen, kun valtiovarainvaliokunta on antanut oman mietintönsä. Valtonen meni härskisti omaa kaistaa ja ohitti Orpon sekä Mykkäsen. Miesten olisi tullut tajuta, että kannanmuutoksen olisi tullut lähteä heidän aloitteestaan. Pelisilmä pepussa! Kun he eivät pystyneet jämäkkään johtajuuteen, Valtonen talloi ohittaessaan heidän varpaansa tohjoksi.

Valtiovarainvaliokunta ei pystynyt tekemään yksimielistä muistiota, vaan siitä päätettiin hallitusrintaman äänin. Pyhä liitto (ps+kd) vastusti reilusti, mutta aina yhtä ryhdikäs kokoomus äänesti tyhjää. Kokoomuksesta on toitotettu, että muistiossa ja siihen liitetyssä ponnessa on kokoomukselle tärkeitä pointteja. Hukkuva tarttuu vaikka lumpeeseen tai kaislaan pelastaakseen henkensä.
Mikään media ei muuten ole katsonut tarpeelliseksi kertoa, että varsinainen jäsen Elina Valtonen oli sattumalta "estynyt" osallistumasta kokoukseen, joten hänen tilalleen "pääsi" varajäsen Sari Essayah. Varat eivät näet ole henkilökohtaisia. Pienemmistäkin asioista tehdään uutisia.

Koska en enää halua toistaa ilmaisua pelisilmän pettämisestä, esitän mietittäväksi kahta kysymystä. Onko loogista kiittää valtiovarainvaliokuntaa hyvästä esityksestä, kun on äänestänyt siellä tyhjää? Ja onko siksi johdonmukaista muuttaa aikaisempaa ryhmäpäätöstä valtiovarainvaliokunnan mietinnön johdosta? Noihin minulla on omat vastaukseni.
Olen muuten sitä mieltä, että takinkäännös on taitolaji. Lisäksi olen sitäkin mieltä, että mikäli kokoomus ei ollut mukana laatimassa elinkeinoelämän vetoomusta ryhmäpäätöksen muuttamisesta, Orpon ja Mykkäsen kalsarit menivät pikapesuun.
________________________________________
P.S. Petteri Orpo arvioi kokoomuksen eli omaa toimintaansa: Se näyttää soutamiselta ja huopaamiselta


6.5.2021 Identiteettikriisistä toiseen

Ennen vappua saimme seurata keskustan dramaattista identiteettikriisiä. Hallitus oli kaatumisen partaalla, kun keskusta oli unohtanut, että isänmaan pitää mennä puolueen edun edelle. Nyt omassa kriisissään kieriskelee kokoomus, koska se ei ole muistanut olevansa sekä isänmaallinen että EU-myönteinen puolue. Mutta kyllä elinkeinoelämä omansa pelastaa.

Petteri Orpo on peräänkuuluttanut pääministeriltä johtajuutta. Sen Orpo on tehnyt siksi, että hän tietää, miten paljon puolueen äänestäjissä on niitä, joiden mielestä nuori nainen ei voi olla pääministeri; eikä ainakaan hyvä sellainen. Persujen lisäksi kokoomus on muuten ainoa puolue, jolla ei tähän päivään mennessä ole ollut naisjohtajaa.

Toinen syy on se, että Orpo itse kärsii munattomuudesta. Ilmiötä, jossa henkilö siirtää oman puutteensa jonkun toisen vajavaisuudeksi, kutsutaan psykologiseksi projektioksi. Munattomuudesta loistava esimerkki on Orpon ja Mykkäsen junailema ryhmäpäätös äänestää tyhjää, kun elvytyspakettia käsitellään. Nyt näyttää siltä, että elinkeinoelämän eliitti nostaa Orpoa ja kokoomusta siitä alhosta, jonne puheenjohtaja joukkonsa on johdattanut.

Myös Salon kokoomus on kriisissä. Itse asiassa siellä on koko uuden Salon aikana kytenyt ja roihahdellut. Raimo Honkanen lähti aikoinaan keskustaan ja Mikko Lundén perussuomalaisiin. Marjatta Halkilahti käytti kokoomusta hyväkseen päästäkseen valtuustoon ja erotakseen ryhmästä heti ensimmäisessä kokouksessa. Hänen tiensä kulki oman ryhmän kautta KD:hin, joka houkutti Ritva Sinervonkin pois ”poliittisesta kodistaan.” Tulopuolella on Pertti Vallittu, joka hylkäsi KD:n viime eduskuntavaalien jälkeen. Pastori on pelimies, sillä hän on kuitenkin yhteislistan (ps +kd) ensimmäinen varakansanedustaja. Jos esimerkiksi Ville Tavio jättäisi eduskunnan, Vallittu nousisi hänen tilalleen ja siirtyisi heti kokoomusryhmään. Turha toivo.

Kun ehdokaslistat julkistettiin eilen, kävi ilmi, että Osmo Fribergin lisäksi myös Jerina Wallius on siirtynyt perussuomalaisiin. Kokoomuksen valtuustoryhmä erotti Fribergin jo lokakuussa 2017, mutta häntä ei erotettu eikä hän itsekään eronnut puolueesta; hän roikkui siinä kuin karvanoppa amiskuskin taustapeilissä. Puolueveljet ja -sisaret ovat arvioineet molemmat epäluotettaviksi kokoomuslaisiksi, joilla ei ole ollut asiaa sinivalkoiselle ehdokaslistalle. Kaupunginhallituksen puheenjohtajanakin yhden kauden ajan toiminut Annika Viitanen-Friberg ei myöskään ole kelvannut kokoomuksen ehdokkaaksi.

Ulkopuolisen silmin Salon kokoomuksen yli kaksi vuosikymmentä kestänyt sisällissota ei johdu ideologisista eroista vaan henkilökohtaisten intressien ja valtapyrkimysten yhteentörmäämisestä sekä yhteisöllisyyden puutteesta: salolaisen kokoomuspoliitikon veriviholliset löytyvät edelleen omasta ryhmästä.
Ryhmyrinä toimii tällä hetkellä Arttu Karhulahti, joka on Juhani Nummentalon etäohjauksessa kuten myös Pertti Vallittu ja Heikki Liede. Niin myös Marko Tapio, Elina Suonio Peltosalo sekä Sanna Lundström ja Anna-Leena Yli-Jama, jotka ovat kiitollisuudenvelassa saamistaan hallituspaikoista.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Fribergit ja Wallius saivat yhteensä 907 ääntä. Laskelmassa täytyy vielä huomioida, että Liike Nyt tulee rokottamaan kokoomusta ainakin jokin verran. Pertti Vallittu tuo nyt vähäiset ääneensä kokoomukselle, neljä vuotta sitten isompi saalis meni KD:lle.
Nuo muutokset tekevät loven kokoomuksen äänipottiin, ja aukko on lähes yhtä suuri kuin Katja Taimelan aiheuttama vaje demariääniin. Näin kokoomus varmistelee toimillaan perussuomalaisten etenemistä niin Salossa kuin koko maassakin.
_____________________________________________
P.S. Ylen toukokuun gallupissa kokoomuksen valtakunnallinen sekoilu ei vielä näy.


4.5.2021 Kuka lohduttaisi Petteriä?

Kokoomuksen kannattajia Suomessa on 16-18 prosenttia äänioikeuttaan käyttävistä. Se tarkoittaa, että tukea tulee myös keski- ja pienituloisilta, sillä (uppo)rikkaiden määrä maassamme on suhteellisen pieni.

Äänestyspäätökset perustuvat vähemmän järkeen kuin tunteeseen, siksi median merkitys on merkittävä. Nyt kun puolueiden äänenkannattajat ovat kuolleet, meillä on ainoastaan riippumattomia lehtiä. Riippumattomuus tarkoittaa, että lehti tukee pääkirjoituksissaan hallitusta silloin, kun se on oikean värinen eli sinivihreä tai -musta. Ja se ymmärtää aina työnantajajärjestöjä. Kun hallituksen väri on väärä, oppositio saa riippumattomalta lehdeltä sympatiaa enemmän kuin kohtuullisuus edellyttää.

Yleisradiokin on kaapattu: pääjohtaja tuli minulle käsittämättömästä syystä pöllövisiosta ja uutistoiminnan johtajaksi valittiin Jouko Jokinen. Mies on muhinut Satakunnan Kansan ja Aamulehden valmistamassa sitoutumattomuuden marinadissa. EVA:n ja myös Aamulehden lahja Ylelle on Matti Apunen, uunituore hallituksen puheenjohtaja. Hän on muuten päärynäpuun alle pudonnut omena: isänsä Osmo ainakin oli demari.

Petteri Orpolla ja kokoomuksella on tukena keskeinen media ja elinkeinoelämä. Ne takaavat myönteisen näkyvyyden sekä vaalikampanjoiden rahoituksen. Tätä taustaa vasten kokoomuksen gallupsuosio sekä vaalimenestys ovat luvalla sanoen olleet varsin vaatimattomalla tasolla.
Puheenjohtaja Orpo on lähtenyt peesaamaan persuja, mutta puolueen pitäisi kai saalistaa vasemmalla, koska oikea laita on halla-aholaisten hallussa. Motoksi kelpaisi Soinin jäljiltä kaikkien tuntema: Kokoomus - työväenpuolue ilman sosialismia. Perusporvari Sauli Niinistö menestyi vaaleissa työväen presidenttinä. Kyllä se voisi onnistua Orpoltakin, ovat äänestäjät sen verran narutettavissa.

Helsingin Sanomat, joka on laajalevikkisin kokoomuksen ”äänenkannattaja”, julkaisi vappupäivänä Orpon haastattelun. Jutussa oli siteerattu kokoomuksen nokkamiestä, mutta noita samoja lauseita HS on ripotellut uutisiinsa pitkin kevättä. Aivan omintakeinen oli kuitenkin Orpon lausuma: Puolue menee tällä hetkellä oikeaan suuntaan. Silloin myös puheenjohtajan on helppo olla.

Oikea suunta on siis luopua EU-myönteisyydestä, koska persujen peesaminen sitä edellyttää. Ja puolue menee oikeaan suuntaan, kun suosio laskee? Orpolla on vaikeat oltavat, juuri siksi hän halusi sanoa, että helppoahan tämä on kuin heinänteko. Jokainen erätauolla haastateltava jääkiekkoilijakin sanoo aina, että voitto tulee, vaikka tulostaululla vastustaja on kaksi maalia edellä.
_______________________________
P.S. Vielä on vappusima korkkaamatta.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Lähes brutaalia” – Prinssi Andrew’n skandaali varjostaa kuningattaren juhlavuotta

Kuningatar Elisabetin historiallisesta juhlavuodesta voi tulla mahalasku, ellei prinssi Andrew’n skandaalia saada pois päiväjärjestyksestä Perheen...

Lue lisää »

Jukka Kekkonen: Ymmärrys demokratiasta hukassa

Suomi sijoittuu jatkuvasti kärkeen kansainvälisissä demokratian tilaa koskevissa vertailuissa. Hyvä näin. Silti on aiheellista analysoida kriittisesti...

Lue lisää »