web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Toukokuu 2021

16.5.2021 Mitä tästä opimme?

Paavo Lipposella ja itselläni on kolme yhteistä tekijää, mikä ei kuitenkaan tee minusta hänen vertaistaan. Ensinnäkin olemme syntyneet samana päivänä; Lipposen mittariin tosin kertyy aina yksitoista vuotta enemmän. Toiseksi olemme savolaisia ylioppilaita. Lipponen sai lakkinsa Savon piäkaapunnissa, minä Mikkelissä. Ja kolmanneksi olemme omanlaisiamme demokraatteja ilman sosialismia.

Seija Vaaherkumpu haastatteli Lipposta eilen aamulla. Toimittaja tuntuu valitsevan kasvonsa haastateltavan mukaan: Sanna Marinille oli tarjolla hapannaamaa kolmen vartin ajan, mutta Jan Vapaavuoren emäntänä oli täti aurinkoinen. Parasta sai kuitenkin Paavo Lipponen, sillä toimittaja oli tuunattu  kymmenen vuotta itseään nuoremmaksi viehättäväksi naiseksi. Olikohan hän ehkä niin ketku, että halusi korostaa meille olevansa kaukana Lipposen ikävuosista? No lo sé, sanoisi espanjalainen.

On ymmärrettävää, että Lipponen, joka vei Suomen Euroopan unionin ytimeen, oli varsin ärsyyntynyt perussuomalaisten performanssista eduskunnassa. Hän oli jopa niin turhautunut, että unohti analysoida kokoomuksen farssia. Oppositio on melskannut Suomen roolista nettomaksajana sekä elvytyspaketin saannosta, kun kuudella miljardilla ostetaan kaksi. Vertailun vuoksi Lipponen kertoi katsojille, että Ruotsi maksoi kolmesta viisitoista.

Mutta mitä tuosta persujen sirkuksesta opittiin tai ainakin olisi pitänyt oppia? Äänestäjistä 80 prosenttia tuli ehkä vakuuttuneeksi siitä, että heidän ennakkopäätöksensä valita ehdokkaansa jostakin muusta puolueesta kuin perussuomalaisista, on oikea. Uskon heidän varmistuneen myös siitä, että halla-aholaiset eivät ole eikä heistä tule luotettavia yhteistyökumppaneita. Kokoomuksen ja keskustan johtajista en sitten ole lainkaan varma.

”Keskustelu” elvytyspaketista osoitti, että demokratia on hauras kuin syysjää. Kansanedustajien puheoikeus on perustuslain mukaan rajoittamaton, eikä sitä varmaan edes yritetä muuttaa. Aivan käsittämätöntä on kuitenkin, että puhemies ei voi vaatia pöntöstä puhujaa pysymään käsiteltävässä asiassa. Miksi on pakko sallia satuilu ja virrenvärssyjen lukeminen.
Kuvittelin mielessäni, miten Lipponen olisi toiminut puhemiehenä noiden sekoilupäivien aikana. Itse valtiaissa Paavo heitti useasti Erkki Tuomiojan ulos ikkunasta. Miksi ei Juha Eerola olisi kokenut samaa kohtaloa ainakin kuvainnollisesti?

Kun puheoikeus on rajoittamaton, perussuomalaiset tulevat jatkossakin tekemään eduskunnasta sirkuksen klovneineen. Halla-aho piiskaa joukkonsa sopivan tilaisuuden tullen aiheuttamaan hässäkkää korostaakseen selvää eroa muihin puolueisiin. Halla-aho on kuin soutaja, joka on työntänyt veneensä vesille ja huomaa airojen sekä melan jääneen rannalle. Pahaksi onneksi tuuli kuljettaa paattia kohti aavaa ulappaa, jonka ylle alkaa jo kerääntyä myrskypilviä.
______________________________________
P.S. Päivi Räsänen uskoo Jumalan lisäksi hänen perustamaansa Israelin valtioon. Siksi pitäisi sinivalkoinen lippu nyt vetää valtioneuvoston salkoon. Ei kuitenkaan Suomen.


13.5.2021 Huonot teatteriesitykset jatkuvat

Ensin seurasimme keskustan esittämää draamaa ja sitten kokoomuksen farssia. Nyt on menossa persujen näytös, mutta en millään löydä sille sopivaa kategoriaa. Se sopinee parhaiten ryhmään luokattomat: niihin säälittävyyden ja naurettavuuden rajalla oleviin.

Muinaisen tarun mukaan kaikki, mihin kuningas Midas kosketti, muuttui kullaksi. Jussi Halla-aho ei ole Midas. Siksi kaikki, mihin hän tarttuu, muuttuu skeidaksi. Olen savolaisena ollut omaksuvinani tuon stadilaisen sanan, koska se kuulostaa miltei sivistyneeltä. Perussuomalainen performanssi jatkuu parhaillaan eduskunnassa, ja puolue ravistelee sillä demokratiamme peruspilareja. Tämä vaalikausi on osoittanut, että perussuomalaisten siirtyminen Soinilta Halla-ahon johdettavaksi oli Suomen kannalta karmea takaisku.

Minulle tuli täysin yllätyksenä, että eduskunnan varapuhemies Juho Eerola olisi voinut omalla vuorollaan voinut siirtää EU:n elvytyspaketin käsittelyn vaikka hamaan syksyyn. Onneksi tähän vaaraan havahduttiin. Ei kuitenkaan eduskunnan virkamiesten vaan nyt jo eläkkeellä olevan Seppo Tiitisen ansiosta. Anu Vehviläinen ei ole missään vaiheessa ollut korkealla omissa arvioissani. Nyt hän nosti silmissäni osakkeitaan hyllyttämällä Eerolan, koska mies on arvaamaton kuin mikä tahansa hanttapuli.

Kansanedustajaksi valituilla tulisi koulutustasosta riippumatta olla sellainen kaupunkilais- tai maalaisjärki ja sivistystaso, että heidän laukomisiaan ei valtakunnansyyttäjän tarvitsi lähteä tutkimaan. Halla-aholaiset ovat tämän tarpeen synnyttäneet. Ilmeisesti kyse on tarkkaan harkitusta uhriutumisesta. Kun käy maahanmuuttajien kimppuun ja saa syytteen vihapuheesta, sen voi ripustaa rintapieleen kuin ansiomitalin. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, kuinka moni valkoinen heteromies tuntee olonsa uhatuksi Suomessa ja Salossa. Jotkut ovat sellaisiksi ilmoittautuneet, minä en.

Perussuomalaiset on politisoinut perustuslakivaliokunnan, pelästyttänyt sekä lamauttanut kokoomuksen ja keskustan ja tehnyt niistä vähintään puolipersuja. Halla-aho saattaa olla saavutuksestaan ylpeä, mutta itse toivon, että ylpeys kävisi lankeemuksen edellä. Kuntavaalien läheisyys vähentää keskustaoikeiston halua pitää riittävää turvaväliä perussuomalaisiin, mikä gallupeissa näkyy vain keskustan kannatuksessa eli sen puutteena.

Mielenkiinnolla olen pannut merkille, että pääkaupunkimedia on noista poliittisista näytelmistä kaikkein ankarimmin kritisoinut keskustan spektaakkelia. Keskusta unohti kyllä isänmaan, mutta kokoomuksen toiminta meni vieläkin pidemmälle: puolue oli aiheuttamassa koko Euroopan unionia ravistelevan kriisin. Pääkaupunkimedia päästi kokoomuksen niin vähällä, että muut puolueet ovat syystä katkeria ja kateellisia, mutta vastaiskuun niillä ei sen avulla ole mitään mahdollisuuksia.
____________________________________
P.S. Paavo Väyrynen antoi persuille esimerkin toimintatavasta.


9.5.2021 Miten se meni omasta mielestä?

Kun pelisilmä on pettänyt, pelaaja ei ole osannut tulkita tilannetta oikein ja on päätynyt väärään jopa katastrofaaliseen ratkaisuun. Pahimmassa tapauksessa yksi pelaajan virhearvio voi aiheuttaa sen, että oma joukkue häviää koko pelin. Valmentajan pelisilmä voi pettää samoin seurauksin.

Kokoomuksen meille piirtämän draaman kaaren alkupää löytyy perustuslakivaliokunnasta, joka äänin 9-8 päätti, että EU:n elvytyspaketin hyväksyminen vaatii 2/3:n enemmistön eduskunnassa. Poliittinen päätös syntyi Sipilän hallituksessa olleiden puolueiden voimin. Rydman ja Vestman ovat kokoomuksen ryhmään soluttautuneita halla-aholaisia sabotöörejä, joita Antti Häkkänen valiokunnassa tietoisesti peesasi. Häkkäsen pelisilmä petti. Hän oletti, että on poliittisesti järkevää äänestää populistisesti, koska hallitusrintama kuitenkin kantaa vastuunsa, mutta kepu petti. Siksi Häkkänen on äänestyksen jälkeen ollut vaisu kuin teekkari vappupäivän jälkeisenä aamuna. Soinin mukaan persu ei myy persettään. Miten on kokoomuksen laita?

Kokoomusjohdon pelisilmä petti, kun ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkänen esitti tyhjän äänestämistä todettuaan ryhmän olevan hajalla kuin varpusparvi. Ajatus kaksilla rattailla ajamisesta tuntui loistavalta ajatukselta. Mykkäsen johtajuus oli hukassa, siksi hän nosti kätensä pystyyn ja tarjosi ratkaisumallia, jonka hän oli napannut pohjoismaisilta veljespuolueiltaan. Kun johtajuus oli kateissa, ryhmäläiset lähtivät omille teilleen, ja asia karkasi täysin johdon lapasesta. Rattaiden lähtiessä eri suuntiin, kuskin nivusille voi käydä tosi köpelösti.

Kun kokoomuksessa alettiin ymmärtää, että ryhmäpäätös osoitti pelisilmän pettäneen, ensimmäisenä kuplasta ulos tuli Elina Valtonen ent. Lepomäki. Hän veikkasi, että ryhmän kantaa voidaan tarkistaa sen jälkeen, kun valtiovarainvaliokunta on antanut oman mietintönsä. Valtonen meni härskisti omaa kaistaa ja ohitti Orpon sekä Mykkäsen. Miesten olisi tullut tajuta, että kannanmuutoksen olisi tullut lähteä heidän aloitteestaan. Pelisilmä pepussa! Kun he eivät pystyneet jämäkkään johtajuuteen, Valtonen talloi ohittaessaan heidän varpaansa tohjoksi.

Valtiovarainvaliokunta ei pystynyt tekemään yksimielistä muistiota, vaan siitä päätettiin hallitusrintaman äänin. Pyhä liitto (ps+kd) vastusti reilusti, mutta aina yhtä ryhdikäs kokoomus äänesti tyhjää. Kokoomuksesta on toitotettu, että muistiossa ja siihen liitetyssä ponnessa on kokoomukselle tärkeitä pointteja. Hukkuva tarttuu vaikka lumpeeseen tai kaislaan pelastaakseen henkensä.
Mikään media ei muuten ole katsonut tarpeelliseksi kertoa, että varsinainen jäsen Elina Valtonen oli sattumalta "estynyt" osallistumasta kokoukseen, joten hänen tilalleen "pääsi" varajäsen Sari Essayah. Varat eivät näet ole henkilökohtaisia. Pienemmistäkin asioista tehdään uutisia.

Koska en enää halua toistaa ilmaisua pelisilmän pettämisestä, esitän mietittäväksi kahta kysymystä. Onko loogista kiittää valtiovarainvaliokuntaa hyvästä esityksestä, kun on äänestänyt siellä tyhjää? Ja onko siksi johdonmukaista muuttaa aikaisempaa ryhmäpäätöstä valtiovarainvaliokunnan mietinnön johdosta? Noihin minulla on omat vastaukseni.
Olen muuten sitä mieltä, että takinkäännös on taitolaji. Lisäksi olen sitäkin mieltä, että mikäli kokoomus ei ollut mukana laatimassa elinkeinoelämän vetoomusta ryhmäpäätöksen muuttamisesta, Orpon ja Mykkäsen kalsarit menivät pikapesuun.
________________________________________
P.S. Petteri Orpo arvioi kokoomuksen eli omaa toimintaansa: Se näyttää soutamiselta ja huopaamiselta


6.5.2021 Identiteettikriisistä toiseen

Ennen vappua saimme seurata keskustan dramaattista identiteettikriisiä. Hallitus oli kaatumisen partaalla, kun keskusta oli unohtanut, että isänmaan pitää mennä puolueen edun edelle. Nyt omassa kriisissään kieriskelee kokoomus, koska se ei ole muistanut olevansa sekä isänmaallinen että EU-myönteinen puolue. Mutta kyllä elinkeinoelämä omansa pelastaa.

Petteri Orpo on peräänkuuluttanut pääministeriltä johtajuutta. Sen Orpo on tehnyt siksi, että hän tietää, miten paljon puolueen äänestäjissä on niitä, joiden mielestä nuori nainen ei voi olla pääministeri; eikä ainakaan hyvä sellainen. Persujen lisäksi kokoomus on muuten ainoa puolue, jolla ei tähän päivään mennessä ole ollut naisjohtajaa.

Toinen syy on se, että Orpo itse kärsii munattomuudesta. Ilmiötä, jossa henkilö siirtää oman puutteensa jonkun toisen vajavaisuudeksi, kutsutaan psykologiseksi projektioksi. Munattomuudesta loistava esimerkki on Orpon ja Mykkäsen junailema ryhmäpäätös äänestää tyhjää, kun elvytyspakettia käsitellään. Nyt näyttää siltä, että elinkeinoelämän eliitti nostaa Orpoa ja kokoomusta siitä alhosta, jonne puheenjohtaja joukkonsa on johdattanut.

Myös Salon kokoomus on kriisissä. Itse asiassa siellä on koko uuden Salon aikana kytenyt ja roihahdellut. Raimo Honkanen lähti aikoinaan keskustaan ja Mikko Lundén perussuomalaisiin. Marjatta Halkilahti käytti kokoomusta hyväkseen päästäkseen valtuustoon ja erotakseen ryhmästä heti ensimmäisessä kokouksessa. Hänen tiensä kulki oman ryhmän kautta KD:hin, joka houkutti Ritva Sinervonkin pois ”poliittisesta kodistaan.” Tulopuolella on Pertti Vallittu, joka hylkäsi KD:n viime eduskuntavaalien jälkeen. Pastori on pelimies, sillä hän on kuitenkin yhteislistan (ps +kd) ensimmäinen varakansanedustaja. Jos esimerkiksi Ville Tavio jättäisi eduskunnan, Vallittu nousisi hänen tilalleen ja siirtyisi heti kokoomusryhmään. Turha toivo.

Kun ehdokaslistat julkistettiin eilen, kävi ilmi, että Osmo Fribergin lisäksi myös Jerina Wallius on siirtynyt perussuomalaisiin. Kokoomuksen valtuustoryhmä erotti Fribergin jo lokakuussa 2017, mutta häntä ei erotettu eikä hän itsekään eronnut puolueesta; hän roikkui siinä kuin karvanoppa amiskuskin taustapeilissä.
Puolueveljet ja -sisaret ovat arvioineet molemmat epäluotettaviksi kokoomuslaisiksi, joilla ei ole ollut asiaa sinivalkoiselle ehdokaslistalle. Kaupunginhallituksen puheenjohtajanakin yhden kauden ajan toiminut Annika Viitanen-Friberg ei myöskään ole kelvannut kokoomuksen ehdokkaaksi.

Ulkopuolisen silmin Salon kokoomuksen yli kaksi vuosikymmentä kestänyt sisällissota ei johdu ideologisista eroista vaan henkilökohtaisten intressien ja valtapyrkimysten yhteentörmäämisestä sekä yhteisöllisyyden puutteesta: salolaisen kokoomuspoliitikon veriviholliset löytyvät edelleen omasta ryhmästä.
Ryhmyrinä toimii tällä hetkellä Arttu Karhulahti, joka on Juhani Nummentalon etäohjauksessa kuten myös Pertti Vallittu ja Heikki Liede. Niin myös Marko Tapio, Elina Suonio Peltosalo sekä Sanna Lundström ja Anna-Leena Yli-Jama, jotka ovat kiitollisuudenvelassa saamistaan hallituspaikoista.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Fribergit ja Wallius saivat yhteensä 907 ääntä. Laskelmassa täytyy vielä huomioida, että Liike Nyt tulee rokottamaan kokoomusta ainakin jokin verran. Pertti Vallittu tuo nyt vähäiset ääneensä kokoomukselle, neljä vuotta sitten isompi saalis meni KD:lle.
Nuo muutokset tekevät loven kokoomuksen äänipottiin, ja aukko on lähes yhtä suuri kuin Katja Taimelan aiheuttama vaje demariääniin. Näin kokoomus varmistelee toimillaan perussuomalaisten etenemistä niin Salossa kuin koko maassakin.
_____________________________________________
P.S. Ylen toukokuun gallupissa kokoomuksen valtakunnallinen sekoilu ei vielä näy.


4.5.2021 Kuka lohduttaisi Petteriä?

Kokoomuksen kannattajia Suomessa on 16-18 prosenttia äänioikeuttaan käyttävistä. Se tarkoittaa, että tukea tulee myös keski- ja pienituloisilta, sillä (uppo)rikkaiden määrä maassamme on suhteellisen pieni.

Äänestyspäätökset perustuvat vähemmän järkeen kuin tunteeseen, siksi median merkitys on merkittävä. Nyt kun puolueiden äänenkannattajat ovat kuolleet, meillä on ainoastaan riippumattomia lehtiä. Riippumattomuus tarkoittaa, että lehti tukee pääkirjoituksissaan hallitusta silloin, kun se on oikean värinen eli sinivihreä tai -musta. Ja se ymmärtää aina työnantajajärjestöjä. Kun hallituksen väri on väärä, oppositio saa riippumattomalta lehdeltä sympatiaa enemmän kuin kohtuullisuus edellyttää.

Yleisradiokin on kaapattu: pääjohtaja tuli minulle käsittämättömästä syystä pöllövisiosta ja uutistoiminnan johtajaksi valittiin Jouko Jokinen. Mies on muhinut Satakunnan Kansan ja Aamulehden valmistamassa sitoutumattomuuden marinadissa. EVA:n ja myös Aamulehden lahja Ylelle on Matti Apunen, uunituore hallituksen puheenjohtaja. Hän on muuten päärynäpuun alle pudonnut omena: isänsä Osmo ainakin oli demari.

Petteri Orpolla ja kokoomuksella on tukena keskeinen media ja elinkeinoelämä. Ne takaavat myönteisen näkyvyyden sekä vaalikampanjoiden rahoituksen. Tätä taustaa vasten kokoomuksen gallupsuosio sekä vaalimenestys ovat luvalla sanoen olleet varsin vaatimattomalla tasolla.
Puheenjohtaja Orpo on lähtenyt peesaamaan persuja, mutta puolueen pitäisi kai saalistaa vasemmalla, koska oikea laita on halla-aholaisten hallussa. Motoksi kelpaisi Soinin jäljiltä kaikkien tuntema: Kokoomus - työväenpuolue ilman sosialismia. Perusporvari Sauli Niinistö menestyi vaaleissa työväen presidenttinä. Kyllä se voisi onnistua Orpoltakin, ovat äänestäjät sen verran narutettavissa.

Helsingin Sanomat, joka on laajalevikkisin kokoomuksen ”äänenkannattaja”, julkaisi vappupäivänä Orpon haastattelun. Jutussa oli siteerattu kokoomuksen nokkamiestä, mutta noita samoja lauseita HS on ripotellut uutisiinsa pitkin kevättä. Aivan omintakeinen oli kuitenkin Orpon lausuma: Puolue menee tällä hetkellä oikeaan suuntaan. Silloin myös puheenjohtajan on helppo olla.

Oikea suunta on siis luopua EU-myönteisyydestä, koska persujen peesaminen sitä edellyttää. Ja puolue menee oikeaan suuntaan, kun suosio laskee? Orpolla on vaikeat oltavat, juuri siksi hän halusi sanoa, että helppoahan tämä on kuin heinänteko. Jokainen erätauolla haastateltava jääkiekkoilijakin sanoo aina, että voitto tulee, vaikka tulostaululla vastustaja on kaksi maalia edellä.
_______________________________
P.S. Vielä on vappusima korkkaamatta.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Jätevesitutkimus paljastaa: amfetamiinin käyttö jatkaa kasvuaan – Helsingin ja lähiseutujen alueella ennätys

Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet vuodesta 2012, osoittavat THL:n...

Lue lisää »

Ukkoskuurot jäivät odotettua vaisummiksi – maasalamoita mitattiin noin 800

Maanantaina Suomeen saapuneet ukkoskuurot jäivät Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Tuomo Bergmanin mukaan odotettua vaisummiksi....

Lue lisää »