web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Syyskuu 2021

29.9.2021 Oppositiolla poliisisireeni päällä

Entinen poliisipomo Jari Aarnio on osoittautunut suurrikolliseksi ja tuomittukin toiminnoistaan. Se ei ole millään tavalla vaikuttanut siihen, että suomalaiset luottavat yhtä lujasti poliisiin kuin taistolaiset aikoinaan Neuvostoliittoon.  
 
Eilen Petteri Orpo uhkasi välikysymyksellä, ellei poliisi saa haluamiaan määrärahoja, joita hallitus hänen väitteensä mukaan leikkaa. Helsingin Sanomat kertoi tänään, miten asianlaita on: poliisin määrärahoja on lisätty vuosittain, jotta Sipilän hallituksen alkutaipaleella tekemät leikkaukset saataisiin kurottua umpeen.

Poliisi vaatii 838 miljoonaa, jotta se voisi pitää yllä 7200 henkilötyövuoden resurssia. Vuonna 2018 Orpon ollessa valtiovarainministerinä poliisille riitti 716 miljoonaa samaan resurssiin. On melko mielenkiintoinen sattuma, että päivää ennen eduskunnan budjettikäsittelyä poliisi ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi. Voisiko tuon tulkita laittomaksi uhkaukseksi?

Olin jo ennen puheenjohtajavalintaa pitänyt Riikka Purraa epäsympaattisena esiintyjänä, eikä hän ole tehnyt mitään sellaista, joka antaisi minulle syyn uudelleenarviointiin. Aikoinaan irvailtiin, että huoneen lämpötila laski aina viidellä asteella, kun Anneli Jäätteenmäki astui sisään. Meidän olohuoneessamme tapahtuu sama ilmiö aina Purran ilmestyessä kuvaruutuun.

Petteri Orpo taas voi olla ihan mukava ihminen, mutta poliitikkona hän on ristiriitainen oppositiomies, mistä kertoo eilinen esiintyminen eduskunnassa. Hesarille kiitos siitä, että lehti toimi faktantarkistajana. Seuraavassa muistin virkistämiseksi vielä kaksi muuta ristiriitaisuutta.

Petteri Orpo on kritisoinut usein ja rajusti hallitusta siitä, että se on ikään kuin vaalirahana antanut kunnille miljardin enemmän kuin ne olisivat tarvinneet. Sitä seurasi sitten itkuvirsi siitä, että hallitus ei korvaa kunnille koronan aiheuttamia kustannuksia täysimääräisesti. Eikö alkeellisen logiikan mukaan hänen olisi pitänyt kertoa, että on tuhlausta korvata enää mitään, koska ylimääräinen miljardi on kuntasektorille jo kylvetty?

Arviolta kaksi vuotta Orpo on ollut sitä mieltä, että hallitus on ajanut maan konkurssin partaalle. Viime lauantaina hän sitten sanoi, että nykyinen hyvä talouden tila on hallituksen ansiota. Ei kuitenkaan Marinin vaan Sipilän. Kyllä sisarpuolueen Angela Merkel sentään oli johtaja sanan positiivisessa merkityksessä.
___________________________
P.S. Eduskunnassa on viisi poliisitaustaista, kolme kokoomuslaista ja kaksi perussuomalaista.


27.9.2021 Moniarvoinen sanomalehdistö

Noin 50 vuotta sitten opin latinan tunnilla sanonnan gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo eli sanatarkasti suomennettuna vesipisara ei koverra kiveä voimalla vaan putoamalla useasti. Aforismi tai sanonta rakentui muistaakseni heksametrille.

Suomalaiseen mediaan tuo ikivanha viisaus sopii kuin pipa manselaisen päähän. Meillä ei ole poliittisesti moniarvoista lehdistöä, sillä pääkaupunkimedia toistaa päivittäin sisällöltään identtistä propagandaa. Sanonnan pisara on media ja kivi ihmisen aivokoppa, jota media poraamalla kovertaa.
Tarkasti ottaen kyseessä ei kuitenkaan ole propaganda vaan indoktrinaatio. Se nimittäin tarkoittaa ujuttamista, mieleen iskostamista eli aivopesua, jossa lukija ei huomaa olevansa minkään vaikutuksen kohteena. Jos hän sen tajuaa, indoktrinaatio onkin hänen kannaltaan propagandaa.

Pääkaupunkimedialla on tiedottamisen hegemonia, koska Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Iltalehden lukijamäärät ovat selkeästi suuremmat kuin minkään muun lehden. Iltapäivälehdet ovat varsinaisia vaikuttajia, koska niiden nettisivut saavuttavat maksuttomuudellaan kaikki. Esimerkiksi Ilta-Sanomilla on päätoimittajien ja kolumnistien yksisilmäinen armeija, joka suoltaa sutta ja sekundaa kolmessa vuorossa, ja sontaluukulla lapioi likaisentyöntekijä Timo Haapala.

Jutuista laitetaan linkit faceen, joita lukijat sitten levittävät eteenpäin. Toimittajat pitävät lehden linjaa poliittisesti neutraalina, koska sekä maan hallitus että oppositio ovat saaneet risuja ja ruusuja. Oikeassa ovat. Vuosina 2015 hallitus sai ruusuja ja oppositio risuja. Vuoden 2019 kesästä lähtien ruusut on sitten annettu oppositiolle ja risut hallitukselle.
Pääkaupunkimedia on juuri nyt sangen huolissaan siitä, että työllisyysaste nousee kohisten ja saattaa yltää 75 prosenttiin. Esimerkiksi tänään HS pääkirjoituksessaan toki kertoi, että näin korkea työllisyys on Suomessa ollut viimeksi noin 30 vuotta sitten mutta lisäsi heti perään: Hallituksen tekemien työllisyystoimien ansioksi tätä ei voi laskea.

Petteri Orpo oli Lauantaiaamussa Seija Vaaherkummun vieraana, mutta en antanut Orpon pilata leppoisaa aamuani. Vaikka televisio jäi avaamatta, tiesin saavani kuulla ja lukea Orpon mielipiteet median kehuvista jälkikommenteista. Olisin sitä paitsi jo ennalta pystynyt luettelemaan kaikki hänen keskeisimmät pointtinsa, koska hän toistaa itseään paljon useammin kuin minä.
 
Yliarvioin kuitenkin itseäni. Ymmärrän hyvin opposition roolin hallituksen vastapuolena. Ymmärrän myös sen, että opposition tulee yrittää kaikin keinoin väittää hallituksen toimivan lähtökohtaisesti aina väärin. Parhaassakin tapauksessa sen toimet ovat korkeintaan oikeansuuntaisia mutta kuitenkin riittämättömiä.

Orpo otti kuitenkin vielä yhden askeleen, jolla hän ylitti kohtuuden rajan kuten tuntemattomassa Hietasen akan poika harpatessaan teatraalisesti rajalinjalla Neuvostoliiton puolelle. Orpo nimittäin väitti pokkana, että kaikki positiiviset tunnusluvut Suomen taloudessa ovat Juha Sipilän hallituksen ansiota. Nieliköhän toimittaja Vaaherkumpu tuon vaihtoehtoisen totuuden? Orpostahan on persuksi!
_____________________________________
P.S. Ensi vuoden alussa Marko Junkkari (HS) uusinee Kuukausiliitteessä viiden sivun jutun tulevasta pääministeri Orposta.


21.9.2021 Poliitikkokin sairastaa

Kekkosen syntymästä on 121 ja kuolemastakin jo 35 vuotta. Katselin televisiosta hänen hautajaisiaan nuoremman poikani ensimmäisenä syntymäpäivänä. Historian lehdet kyllä havisivat, kun maamme pitkäaikaisin presidentti hautaan saatettiin.

Jokin aika sitten YLE lähetti Urkki-dokumentin, jossa toisena päätähtenä oli Maarit Tyrkkö, Kekkosen viimeisin ja viimeiseksi jäänyt naisihastus. Dokkarin loppu oli surullista katseltavaa. Tekijät ilmeisesti pyrkivät näyttämään alastoman totuuden: yli 70 vuotiaaksi asti viriilinä esiintyneen miehen haurastumisen. Ajatukset näkemästäni olivat ristiriitaiset. Olisiko ollut kultin rakentamista, jos UKK:n viimeisiä hetkiä ei olisi meille näytetty? Eikö kuitenkin vähäisempikin kuvamäärä käppänäksi kuihtuneesta miehestä olisi riittänyt? Nyt tuli vaikutelma ankeudella mässäämisestä.

Koiviston viimeiset ajat olivat samankaltaiset kuin Kekkosella. Tellervo Koivisto hoiti niistä kertomisen hienosti, avoimesti mutta kuitenkin hienotunteisesti. Saimme tietää ison miehen usein itkeneen käpertyneenä, sitten pari kuvaa hauraasta Manusta ja siinä kaikki.
Kihdin on sanottu olleen kuninkaallinen tauti. Se voi kuulostaa upealta, mutta arkisesti ilmaisten kyse oli kai liiallisista nautinnoista. Liikaa rasvaa ja viiniä. Meillä ei ole ollut kuninkaita vaan pelkästään presidenttejä. Suomen viimeaikaisten - vuodesta 1956 lähtien - presidenttien kohtalona on ollut muistisairaus. Eikä kahta ilman kolmatta. Nyt samasta taudista kärsii nyt myös Martti Ahtisaari. Asiasta on tiedotettu, mutta nobelisti on pidetty poissa julkisuudesta.  Asiallista.

Me tiedämme monen kansanedustajan syöpäsairauksista, koska niistä on uutisoitu, viimeisin lienee Sari Esayahin ilmoitus syövästään. Tapana on ollut, että edustajat, jotka ovat joutuneen jäämään sairauslomalle vaikka vain pariksi viikoksi, ovat kertoneet jopa saamansa diagnoosin. Se on sopiva keino torpata huhut ja spekulaatiot ennen kuin ovat syntyneetkään.

Jussi Halla-aho on ollut kuukauden poissa eduskuntatyöstä, mutta vasta pari päivää sitten hän kertoi, että hän on lääkärin määräämällä sairauslomalla 3.10. asti. Vaikka Halla-aho nykyään on vain rivimies, olen varma, että moni toimittaja leikkii salapoliisia ja yrittää urkkia tietoja hänen sairaudestaan. Se on raadollista mutta tietyllä tavalla ymmärrettävää, sillä salattu tieto ja skuuppi houkuttavat.  

Itselläni ei ole mitään mahdollisuuksia salapoliisiksi, olen tiedotusvälineiden varassa. Jos Halla-aho olisi kesällä perustellut puheenjohtajuudesta luopumista sillä, että hänelle neljä vuotta oli tarpeeksi, olisin pitänyt ilmoitusta totena. Hän heittäytyi kuitenkin salaperäiseksi ja ilmoitti ”testamentista”, joka on julkinen vasta 10 vuoden kuluttua. Saavatkohan tutkivat journalistit selville, onko salaisella testamentilla ja sairauslomalla jokin yhteys.
_____________________________________
P.S. Media ei ole lainkaan kertonut Halla-ahon kollegoiltaan saamista pikaista paranemista-toivotuksista.
 
18.9.2021 Avoimet terveiseni Petteri Orpolle

Olen kerran aikaisemminkin laittanut sinulle palautetta ja saanut myös vastauksen. Se tuli tosin avustajasi kautta ja puolen vuoden viiveellä, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Poliitikkojen puheista olen ollut ymmärtävinäni, että he haluavat palautetta kansalaisilta. Itse asiassa he rehvastelevat sillä, miten paljon myönteistä palautetta milloin mistäkin asiasta on tullut. Marttyyreiksikin he taas heittäytyvät ylpeillessään sillä, että jaksavat olla politiikassa, vaikka palautteissa on niin paljon painokelvotonta tekstiä. Vakuutan, että alla oleva on täysin julkaisukelpoista.

Sinä puolestasi voit olla iloinen ja ylpeäkin siitä, että olet – gallupien mukaan - onnistunut vakuuttamaan reilun viidenneksen äänestäjistä ja istuttamaan heidät kokoomuksen vankkureihin. Iloasi ei varmaan yhtään pilaa se, että suosio selittyy suurelta osin pääkaupunkimedian (HS, IL, IS ja MTV 3) sinulle antamasta tuesta, joka sitten ”jalostuu” somessa. Pääkaupunkimedian apu ei tarkoita pelkästään sitä, että kokoomuksen esityksistä kirjoitetaan positiivisessa sävyssä, yhtä oleellista on se, mistä ei uutisoida. Esimerkit lienevät paikallaan.

Vielä jokin aika sitten kävit kuumana kuin hellankoukku siitä, että hallitus on antanut kunnille koronatukea miljardin enemmän kuin ne olisivat tarvinneet. Nyt aivan viime päivinä olet ollut sitä mieltä, että hallitus ei pidä lupaustaan ja korvaa kunnille koronamenoja täysimääräisesti. Tätä ristiriitaa ei yksikään media ole ollut havaitsevinaan. Onnittelen sinua siitä, että olet jollakin keinolla säästynyt vallan vahtikoirien hampailta, vaikka kiitos pikemminkin kuuluisikin medialle.

Viime hallituskaudella ollessasi valtiovarainministerinä hehkutit väsymiseen asti sitä, miten hallitus, jossa sinulla oli keskeinen rooli, oli luonut 140 000 uutta työpaikkaa ja nostanut työllisyysasteen odotettua paljon korkeammaksi. Vaikka meitä hallitseekin globaali talous, sillä ei sinun mielestäsi ollut mitään merkitystä Sipilän hallituksen saavutuksia mitatessa. Kun Sipilän hallitus veteli viimeisiään huhtikuussa 2019, työllisyysaste oli 71,2 prosenttia. Heinäkuussa 2021 kyseinen lukema oli 74,5. Onko tämä vertailu jäänyt medialta tekemättä vai julkaisematta?

Pääkaupunkimedia kertoo jatkuvasti sinua ilahduttaen, että kokoomus on Suomen johtava talouspuolue. Tämä johtuu pitkälti siitä, että olet julistanut kokoomuksen olevan lähtökohtaisesti verotusvastainen. Kokoomuksen pyrkimys on myös pienentää julkisen sektorin osuutta BKT:sta. Julistukset voidaan jättää omaan arvoonsa, sillä poliittinen lähihistoriamme ei tue niitä. Kokoomus on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1987 vuoteen 2019 lukuun ottamatta vaalikautta 2003-2007. Kokoomusta voi siis syystä nimittää valtionhoitajapuolueeksi.

Vuonna 1987 valtionvelka oli 14,5 prosenttia suhteutettuna bruttokansantuotteeseen. Vuonna 2003, jolloin kokoomus siirtyi neljäksi vuodeksi oppositioon, lukema oli 41,7, kasvua siis vaivaiset 287,6 prosenttia. Kokoomuksen oppositiokaudella velan määrä laski 30 prosenttiin mutta nousi vuoteen 2019 mennessä taas 44,2 prosenttiin. Nämä luvut, joista media ei kerro, eivät valehtele. Kiitollisuudenvelkasi sille on gallupien kokoomukselle antamaan kannatukseen suhteutettuna ainakin yhtä suuri kuin valtionvelka suhteutettuna BKT:een.

Pyydän anteeksi sitä, terveisteni pituus venähti, mutta lyhentäminen olisi tehnyt vääryyttä asiasisällölle.
____________________________________________
P.S. Hyvä lukija! Toistan yllä itseäni, mutta niin tekee terveiseni saajakin.


14.9.2021 Kaksi kommenttia ilman aasinsiltaa

”Kirjallisuudessa aasinsiltaa pidetään yleensä tyylirikkona ja kirjoittajia kehotetaan välttämään sitä. Eräs aasinsillan tyyppi on aikominen: kirjoittaja siirtyy aiheesta toiseen ilmoittaen yhtäkkiä, mitä käsittelee seuraavaksi — yhteys aikaisempaan jää epäselväksi. Toisaalta aasinsillaksi voidaan kirjoittaa käsittelyn loppuun töksähtävä yhteenvetolause.” (Wikipedia)

Vihreät sai Helsingin Sanomissa stetson-menetelmällä*arvioiden alle 10 prosenttia siitä palstatilasta, jonka lehti käytti perussuomalaisten puoluekokouksesta vatvomiseen. Mutta massiivista jälkipuintia on nyt käyty siitä, miten eri tahot suhtautuvat kannabiksen laillistamiseen. Vihreiden kanta on myönteinen, vaikka se kokouksessa meni läpi niukimmalla mahdollisella marginaalilla: joka toinen kokousedustaja siis vastusti esitystä.
Vihreät ovat päätöksensä kanssa yksin, mikäli eduskuntaryhmien puheenjohtajien lausunnot ovat linjassa heidän puoluetovereidensa näkemysten kanssa. Saattaa kuitenkin olla ja onkin, että monessa ryhmässä on myös niitä, jotka haluaisivat näyttää dekriminalisoinnille ainakin keltaista valoa.

Koska edes galluptuloksia ei ole tiedossani, arvelen, taaskin stetsonia käyttäen, että ratkaisevia tekijöitä suhtautumisessa kannabiksen laillistamiseen ovat ainakin ikä ja asuinpaikka. Kolmen koon ilomantsilainen seniori pitäytyy kossussa, kessussa ja kaljassa, kun taas pääkaupunkiseudulla asuva nuori (alle 40-vuotias) on potentiaalinen kannabiksen käyttäjä tai ainakin kokeilija.

Päätöstä tehtäessä kokouksen konkareiden luulisin olleen täysin tietoisia siitä, että myönteiseen kantaan päätyminen on (uhka)rohkea päätös. Ehkä seuraavassa mielipidemittauksessa saamme viitteitä siitä, mitä se merkitsee puolueen kannatukselle. Kokeneimmat kokousedustajat ymmärsivät varmasti myös sen, että vastakaikua on turha odottaa miltään puolueelta. On syytä huomata, että kokoomusnuoret ovat jo julkisesti alkaneet patistaa emäkokoomusta päivittämään kantaansa. Demarinuoretkin tekivät viime puoluekokoukselle aloitteen dekriminalisoinnista, mutta asia ei edennyt.

Salossa kaupunginhallitus käsitteli eilen hoivayksikön perustamista Meriniittyyn ja hyväksyi aiesopimuksen, jonka tarkoituksena on jatkaa neuvotteluja IoT-parkin kanssa tilojen vuokraamisesta 30-paikkaisen yksikön käyttöön. Päätös oli käytännössä yksimielinen, sillä esitystä vastustanut Mikko Lundén jäi nyt ypöyksin, kun toveri Vesa ei enää ole hallituksessa. Suosittelen Lundénille oman EI-ryhmän perustamista hallitukseen. Näytöt negatiivisesta suhtautumistavasta ja neliraajajarrutuksista ovat jopa vahvemmat kuin Simo Vesalla.

Jatkoneuvotteluissa on ilmeisesti kysymys lähinnä rahasta eli kaupungin maksaman vuokran suuruudesta. Uskon, että asiassa saada molempia tyydyttävä lopputulos, sillä sopimus hyödyttäisi molempia osapuolia. Kaupungilla on polttava tarve lisätä ympärivuorokautisen hoidon tiloja: Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa noin 30 prosentilla vuoteen 2025 mennessä, eikä uusien tilojen rakentaminen ole järkevää. Sitä varten pitäisi ottaa velkaa, joka sitten jäisi kaupungin hoidettavaksi, kun maakuntahallinto toteutuu. Aivan mitätön seikka ei ole sekään, että Salon kaupunki on IoT-parkin suurin osakasomistaja.

IoT-Park puolestaan olisi tyytyväinen, kun/jos se saisi nostettua käyttöastetta. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuri osuus 90 000 neliön rakennusmassasta on käytössä. Salkkaria lukemalla olen ymmärtänyt, että toriparlamentissa pidetään lähes pyhäinhäväistyksenä vanhusten viemistä teollisuusalueelle, jossa ei ole ulkoilumahdollisuuksia. Olen siinä käsityksessä, että yksikön tulevat asukkaat eivät enää pysty harrastamaan ulkoilua, matka rollaattorilla vessaankin on haasteellinen. Onkohan niin, että toriparlamentin jäsenten käsitys ympärivuorokautisesta hoitoyksiköstä ja sen asukkaista perustuu SF-filmien 50-luvulla luoman kuvaan vanhainkodeista. Siellä oltiin omatoimisia, pissa ei haissut, Toivo eli ja Lempikin leiskui.

* hatusta vedetty
_________________________________________
P.S. Vanhustenhuollossa pitäisi vatuloinnin ajan olla pian ohi.


9.9.2021 Saatanan Sanna Marin

Kun Antti Rinne oli vuoden 2019 hallitusneuvotteluissa heittänyt orpolaiset oppositioon, kokoomus, pääkaupunkimedia ja EK perustivat hallituksen vastaisen nyrkin. Nyrkin olemassaolosta ei ole muita todisteita kuin identtiset lausunnot ja uutisoinnit.

On sangen epätodennäköistä, että kaikki nyrkkiin kuuluvat päätyisivät aina tahoillaan – ei sanatarkasti – samansisältöiseen kritiikkiin, jota voisi kutsua nillittämiseksi, ellei sana olisi loppuun kaluttu. Nyrkki ei ainakaan toistaiseksi ole saanut horjutettua hallitusta, jonka toimintaa heinäkuussa yli 50 prosenttia kansasta piti erittäin onnistuneena. Pääministeri Sanna Marin sai samassa gallupissa yli 60 prosentilta kiitettävän arvosanan. Ymmärrettävästi se syö nyrkkiä, jolle pääministeri tuntuu olevan saatanan Sanna.

Nyrkki kipuilee, ja tuskainen on ollut myös keskustan olo hallituksessa. Vuoden 2019 lopussa puolue sai uhkailemalla ajettua Antti Rinteen ulos hallituksesta. Temppu hakee vertaistaan Suomen poliittisessa historiassa. Kepu halusi hyvitystä puolueelle sekä Anneli Jäätteenmäelle, jota SDP puolueen mielestä kuritti vuonna 2003. En halua sulkea pois sitäkään, että keskustalle entinen ay-johtaja pääministerinä oli kuin capote, eli viitta härälle.   

Keskusta oli murtua opposition paineen alla kevään kehysriihen aikana. Itkupotkuraivari kesti monta päivää, mutta kun tikkaria ei tullut, puolue palasi nöyrästi ruotuun, ja sai voimahalin hallituskumppaneilta. Olin vilpittömän iloinen, kun keskusta kuntavaaleissa sai torjuntavoiton, eikä Halla-ahon uho merkinnyt keskustan tuhoa. Tänään on päättynyt riihiteatterin esitys, joka ei nostanut keskustan kannatusta edes yhdellä desimaalilla, eikä vihreidenkään. Saipahan oppositio märehdittävää.

Juha Sipilän eilinen pulpahdus neuvotteluihin oli minusta "mielenkiintoinen" episodi. Eikö olisi ollut luontevaa, että vihreän Kososen vastapuoleksi olisi kepusta tullut Leppä tai Lintilä, koska kyse oli ministeritason riihestä? Kyllä kahden ministerin olisi pitänyt yhdessä pystyä ongelma ratkaisemaan.
Eikö Saarikon mieleen todella tullut, että Sipilän mukaantulo nakersi hänen omaa uskottavuuttaan? Sipilällä on enemmän kokemusta hallituksen kaatamisyrityksistä kuin pystyssä pitämisestä. Viime hallituskaudella hän onnistui kaatamaan johtamansa hallituksen kolmannella yrityksellä. Ensimmäinen yritys oli uhkaus ja toinen nolosti päättynyt lentomatka, kun TP käännytti hänet takaisin tarjoamatta edes kahvia. Kolmannelle yrittämällä kaato sitten onnistui.

Pääministeri teki eilen aivan oikein toimiessaan kuin äiti, joka jättää lapset keskenään tappelemaan leluista. Tunti sitten tuli nimittäin tieto, että hallituksessa on päästy yhteisymmärrykseen; leluista riidelleet lapset ovat nyt suu mutrussa ja nieleskelevät ylpeytensä jämiä.
__________________________________
P.S. Toisin kuin keskiviikkona 8. syyskuuta lehdessä kerrottiin, entisen pääministerin Esko Ahon puolue on keskusta, ei SDP. (HS-oikaisu)


5.9.2021 Akuista virtaa Saloon

Salon Seudun Sanomat kertoi eilen, että Salo IOT-Parkissa hybridiautoihin akkuja valmistava Valmet Automotive tekee ketterästi täysvoltin eteenpäin. Virtalähteiden valmistus täyssähköautoihin pyritään aloittamaan vielä tämän vuoden puolella, ja uusia työpaikkoja synnytetään. Talousyksikkömme on ajanut sähkö- bensiinihybridillä kolmisen kuukautta ja on tyytyväinen liisaamaansa. Koska olen humanisti, jolla on tekniikkafobia, en mene syvällisemmin ajopelin ominaisuuksiin. Muistelen mieluummin IOT-Parkin perustamisprosessia.

Salon valtuusto päätti joulun alla 2016 mennä suurosakkaaksi yhtiöön, joka sittemmin tulisi ostamaan Microsoftin Meriniityn tehdasalueen ja perustamaan sinne osaamiskeskuksen. Äänestyspäätöksen tulos oli 37-13, yksi poissa. Käynpä läpi hanketta vastustaneet. Ensin listaus heistä, jotka eivät ole mukana elokuussa aloittaneessa valtuustossa: silloiset kristillisdemokraatit Marjatta Halkilahti, Pertti Vallittu ja Ritva Sinervo, silloiset demarit Katja Taimela ja Jorma Elovaara sekä Andi Mwegerano (kesk), Jani Hirvimäki (ps) ja Wilhelmiina Kallio (vihr).

Tuossa joukossa huomio kiinnittyy siihen, että viisi kahdeksasta on loikannut/loikkasi jossakin vaiheessa toiseen puolueeseen. Se ei ole synti eikä häpeäkään, mutta se kertoo ainakin kyvyttömyydestä sitoutua. Silloinen vihreä Jarkko Anttila - loikkari hänkin - sai ilmeisesti sen verran ristiriitaista evästystä terassiväeltä, että jätti kokouksen väliin. Mikäli luuloni on väärä, asianomainen varmaan oikaisee ja kertoo julkisesti oman totuutensa.

Kansanedustaja Katja Taimelan mentorina toimi Jukka Roos, joka julkisesti pauhasi siitä, että kaupunki ostaa tiloja ulkopuoliselta ja jättää paikalliset kiinteistönomistajat nuolemaan näppejään. Ei hän ollut huomaavinaan, että varsinainen paikallinen kiinteistömoguli Jorma Nieminen oli täydellä sydämellä ja tukulla riihikuivaa rahaa hankkeessa mukana. ”Siitä, mistä ei voi puhua, on vaiettava”, totesi aikoinaan Ludvig Wittgensteinkin.

Mikko Lundén, toinen nykyisistä kansanedustajistamme – loikkari muuten hänkin - harasi vastaan neliraajajarrutuksella ja jätti päätökseen eriävän mielipiteen kuten puoluesisko Sanna Leivonenkin. On hyvä muistaa, että valtuutetun eriävällä mielipiteellä ei ole mitään tekemistä juridiikan kanssa. Jo se, että on äänestänyt asiaa vastaan, vapauttaa kaikista päätöksen mahdollisista seurauksista. Eriävä mielipide toimii kuin lihavointi leipätekstissä.

Simo Vesan (sd) perusmotiiveista luulen tietäväni jotain, mutta herra- ja maisteriviha ei selityksenä istu tähän. Luulen, että peruste löytyi Roosin pelikirjasta. Vesan ajattelu saattoi myös mennä niin, että on parempi olla vastaan, kun tuntee itsensä epävarmaksi. Eli jos hanke menee myttyyn, voi ottaa käyttöön koko mitä minä sanoin-repertuaarin. Jos sitten hanke osoittautuu onnistuneeksi, voi lakonisesti todeta olevansa iloinen, että kauhukuvat eivät toteutuneet. Kukaan ei siitä moiti, pääsee taas olemaan voittaja, ja ääniä ropisee!

Elina Suonio-Peltosalo (kok) oli ainoa vastaan äänestänyt kokoomuslainen, mikä oli sekä suuri että pieni yllätys. Suuri siksi, että hän painoi punaista asiassa, jonka olisi luullut olleen jopa kokoomuksen tavoitteiden mukainen: pöhinää pönttöön ja lisävirtaa talouteen. Pienenä sitä voi pitää siksi, että Suonio-Peltosalo ei ole mikään visionääri vaan pikemminkin lillukanvarsiin takertuva.
Vasemmistoliitto meni tasan kahtia, kun Marja Ruokonen vastusti. Harri Lindholm puolestaan perusteli vihreäänsä sillä, että hän ei halua elää kuihtuvassa kaupungissa.
_______________________________________________
P.S. ”Jos päätös on myönteinen, Meriniitystä tullaan vielä kuulemaan kummia”, Saku Nikkanen ennusti.


1.9.2019 Kesän päättyessä

Aloitin koulunkäyntini kansakoulussa 62 vuotta sitten. En voi valittaa pitkästä koulumatkasta, koska se oli vain puolen kilometrin mittainen. Asuin myös muutaman sadan metrin päässä Sairilan kartanosta, jonne Mannerheim sodan aikana tuli suojaan Mikkelin ilmapommituksilta. Sen olen tosin saanut tietää vasta myöhemmin.

Sodanjälkeisistä presidenteistämme Mannerheim on ollut virkaansa astuessaan vanhin. Toiseksi vanhin on ollut Paasikivi, ja pronssi menee Sauli Niinistölle. Ikänsä puolesta nykyinen presidenttimme on siis raskainta sarjaa. Muutoin hänen kaksi kauttaan ovat samaa tasoa kuin Martti Ahtisaaren, joka tosin sai olla Mäntyniemessä vain kuusi vuotta. Vastapainoksi hänet palkittiin Suomen ulkopuolella; Nobelin rauhanpalkinto on melkoinen meriitti suomalaiselle. Tuskin minun elinaikanani toista Suomeen tulee.

Niinistön ansiot siis jäävät näillä näkymin melko vaatimattomiksi, mutta yhdestä asiasta hän ansaitsee hatunnoston: hän ei ole kokoomuksen kaikista puolueohjelmista huolimatta lämmennyt vaatimuksille NATO:n jäsenanomuksen lähettämiselle. Muistan Niinistön sanoneen, että jäsenyyden hakemiselle pitää olla kansan tuki. Kysymys kuuluu, miksi Suomen linja on pysynyt Nato-vastaisena. Onko Niinistö kuunnellut kansaa vai kansa Niinistöä?  

Suomessa tasavallan presidentillä ei nykyisin ole toimivaltaa sisäpolitiikassa. Siitä huolimatta Niinistö on koronan torjumiseksi tarjonnut nyrkkiään, jota jotkut vieläkin kaipaavat. Ihmettelen sitä, että kansalaiset pitävät Niinistön roolia koronan torjunnassa merkittävänä. Kuka kertoisi minulle, mikä rooli hänelle on hallituksen, STM:n, THL:n ja aluehallintoviranomaisten ohella jäänyt. Eihän asia edes kuulu presidentin toimivaltaan, Mutta ei valtamedia tästä kansaa valista.

Sauli Niinistö oli televisiossa Seija Vaaherkummun haasteltavana (28.8.) Ihmettelin, miksi TP kiemurteli tuolissaan. Oliko joutunut kenties epämukavuusalueelle vai kärsikö selkäkivuista? Vastauksetkin tulivat kuin pihtisynnytyksellä; toki hän ei koskaan ole mikään Timo Soini ollutkaan.
Kekkonen kirjoitti joskus päiväkirjaansa: Pääministeri Koivisto kävi luonani filosofoimassa, mutta en miehestä mitään ymmärtänyt. Nyt Niinistö mutisi olohuoneessamme, mutta en hänen tuumimisistaan mitään punaista lankaa löytänyt.

Haastattelusta tuli sellainen kuva, että toimittaja oli pari askelmaa korkeammalla kuin haastateltavansa kolmella osa-alueella: esiintymisessä kokonaisuutena mutta erityisesti suullisessa sekä – yllätys sinänsä – myös substanssissa. Epäilin, että Hesari varmaan uutisoi, että tasavallan presidentti esiintyi jämäkästi kuten ylipäällikön ja reservin kapteenin tuleekin. Olin väärässä. Ei kehunut Hesari eivätkä muutkaan mediat. Minun ei siis tarvitse uusia silmälasejani.
_______________________________________
P.S. Mediaähkykö on vaientanut Riikka Purran?Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

”Tulos on karu” – yhä useampi työnantaja rikkoo työehtosopimuksen tai lakien määräyksiä

SAK:n kyselyyn vastanneiden luottamushenkilöiden mukaan 32 prosenttia työnantajista on syyllistynyt kuluneen 12 kuukauden aikana laki- ja...

Lue lisää »

Pohjois-Korea laukaisi eilen ohjuksen – tänään tuli Etelä-Korean ja USA:n vastaisku

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat ampuneet neljä ohjusta Japaninmereen, Etelä-Korean asevoimat kertoi keskiviikkona uutistoimisto Yonhapin mukaan. Ohjukset...

Lue lisää »