web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

Marraskuu 2020

26.11.2020 Valinta umpisolmussa

Jussi Jurkan alias luutnantti Lammion repliikit Tuntemattomassa sotilaassa olivat sekä muodoltaan että sisällöltään kuin piiskan sivalluksia, joista tähän yksi esimerkki: Tämä ei ole mikään punakaarti, jossa komppanianpäälliköt valitaan huutoäänestyksellä. Jurkka oli mainio mutta Lammio vittumainen.  

Kaupunginhallitus päättää vt. sote-johtajan jatkopestistä ensi maanantaina. Vaihtoehtoja sillä on vain kaksi: hallitus voi kääntää peukun alas tai ylös. Oli ratkaisu sitten kumpi tahansa, se ei voi olla vaikuttamatta heikentävästi johdon työilmapiiriin sekä päättäjien ja ykkösjohtajan väleihin.

Kaupunginlakimies jäi kakkoseksi sote-johtajavaalissa, pahoitti mielensä ja valitti siitä, koska hänen mielestään pätevämpi oli sivuutettu. Vaalin voittanut on valituksen vuoksi toiminut koko ajan vt. sote-johtajana. Hän on suivaantunut kaupunginhallituksen yrityksestä purkaa hänen virkasuhteensa koeajan kuluessa. Vt. kaupunginjohtaja on päättänyt toimia (uhka)rohkeasti eikä esitä virkasuhteen purkamista. Siihen hänellä on juridinen esittelijän oikeus.

Kun kaupunginjohtajaa valittiin kolme kuukautta sitten, muistan joidenkin olleen sitä mieltä, että virkaan pitäisi valita lyhyehkön aikaa Salossa toiminut talousjohtaja. Perusteena oli se, että valitsematta jääminen pahoittaa – tässä tapauksessa - naisen mielen ja aiheuttaa talousjohtajan irtisanoutumisen jollakin aikajänteellä. Onko kaupungintalolla tiistaina kolme mielensäpahoittajaa?

Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalla on ollut paljon mielensä murehduttaneiden ”asiantuntijalausuntoja”. Moni heistä on kirjoittanut häpeävänsä salolaisuuttaan Mattilaan kohdistuneen ”ajojahdin” vuoksi. Yksi puolue on ollut innoissaan tästä härdellistä. Salon kokoomus on koko valtuustokauden ajan ollut hädissään, kun se on ajautunut sivuraiteelle, josta ei ole reittiä pääradalle. Siksi se tarttui tapaus Mattilaan kuin lapsi nänniin, lähti hakemaan näkyvyyttä ja uhoamaan kaupunginhallituksen erottamisella.
Kokoomuksessa luotetaan siihen, että sormen osoittaessa kuuta, hölmöt katsovat sormea (kiinalainen sananlasku).
__________________________
P.S. Sote-johtajaa ei valita huutoäänestyksellä facebookissa.  


21.11.2020 Trollit liikkeellä

Salon vt. sote-johtajan tapaus on kuin lumipallo, joka kieriessään paisuu. Ja pallon pyörittäjiä tuntuu riittävän. Tällä säällä kun pyörittää, niin pallosta tulee likainen ja hiekkainen, lunta siinä ei ole kuin nimeksi.

Salon Seudun Sanomat teki asiasta numeroa tänään. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arttu Karhulahti esitti hämmästyttävänä mielipiteenään, että "oleellista ei ole, onko toimialajohtaja soveltuva tehtävään vai ei". Minun mielestäni siinä juuri on kaiken ydin ja lähtökohta, ja Mattilan sopivuuden lopullinen arvioiminen on kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluva asia.

Karhulahden mielestä nyt pitää kuitenkin keskittyä tuomitsemaan hallituksen harjoittama huono hallintotapa, mutta se ei suinkaan ole kokoomuksen käsissä. Niinpä Karhulahden on jätettävä selvitystyö valtuuston nimeämälle valiokunnalle. Mutta hän ilmoitti jo nyt kantanaan, että kokoomuksen tavoitteena on hallituksen erottaminen. Kokoomus on siis jo omalta osaltaan ennakkoon langettanut tuomion mutta tarvitsee melkoisesti lisätukea päästäkseen tavoitteeseensa.

Olen itse asiassa sitä mieltä, että kokoomuskaan ei usko onnistuvansa käynnistämässään prosessissa. Se voi kuitenkin sitten vaalipuheissaan jankuttaa, miten puolue yritti kitkeä Salosta huonon hallintotavan, mutta valtuuston yksinkertainen enemmistö halusi sen jatkuvan.
Karhulahti antoi ymmärtää, että hankkeen takana on valtuutettuja muistakin ryhmistä kuin kokoomuksesta. Ehkä heitä on perussuomalaisissa, mutta en hämmästyisi, vaikka mukaan menisi joku demarikin. Näin lähellä vaaleja on vaikea vastustaa kiusausta noukkia irtopisteitä, kun niitä kerran on tarjolla.

Minusta oli yllättävää, että kokoomuksen ryhmyri Arttu lehdessä sotki totaalisesti kaksi virkavaalin keskeistä termiä, jotka ovat pätevyys ja sopivuus. Jokaisen julkiseen virkaan valittavan on oltava muodollisesti pätevä. Pätevyysehdot on säädetty valtakunnallisesti. Kun/jos päteviä on useampia kuin yksi, tulee valita sopivin. Sopivuudesta päättää se elin, jolle virkavaali kuuluu. Siitä, että muodollisesti pätevä on valittu koeajalle, ei seuraa, että hänen virkasuhdettaan ei voisi purkaa. Jos päätetään purkamisesta, se ei tarkoita, että kyseinen virkamies olisi muuttunut epäpäteväksi.

Facebookissa eräs trolli väitti, että Karhulahti on kertonut saaneensa jopa uhkauksia. Vaikea uskoa, mutta on täysin mahdollista, että joku on uhannut häntä Jaana Haapasalon kohtalolla esimerkiksi näin: Jos tavataan uimahallissa, pärskytän vettä päällesi!
___________________________________________________________________________
P.S. Nuoruudestani muistan pätevän ja tähän sopivan kehotuksen: tapelkaa pojat, saatte tupakkaa!


20.11.2020 Tältä se nyt näyttää

Valtakunnan tasolla kokoomus on ahkerasti käyttänyt opposition ikiaikaista keinoa ja tehnyt hallitukselle välikysymyksiä otsikoihin päästäkseen. Petteri Orpo kuitenkin tietää, että Venäjä voi hajota kuin Neuvostoliitto, ennen kuin oppositio Suomessa onnistuu kaatamaan enemmistöhallituksen välikysymyksellä.

Olen ymmärtänyt, että ensi maanantain Salon valtuustossa paikallinen kokoomus haluaa käynnistää kaupunginhallituksen kaatohankkeen, vaikka kunnallisessa päätöksenteossa ei asetelmaa hallitus-oppositio olekaan. Jos prosessi luottamuksen selvittämiseksi käynnistyy, päällimmäiseksi syyksi saatetaan nimetä hallituksen toiminta vt. sote-johtajan tapauksessa. Sehän kuulostaa rehdiltä ja peittää oivasti alleen syvemmällä olevat syyt, jotka tässä käyn läpi kolmella pointilla:

a) Lähestyvät kunnallisvaalit. Salon kokoomus on ollut pitkään hajalla kuin varpusparvi. Yksi valtuutettu on ollut lähes koko valtuustokauden erotettuna ryhmästä vaan ei puolueesta. Jo viime vaaleissa kokoomuksen listoilla ehdolla oli nelikko, joka kapinoi Juhani Nummentaloa vastaan. Nummentalolla on kovempi hinku hallituksen puheenjohtajaksi vaalien jälkeen kuin entisellä rengillä oli piikatytön aittaan. Yhteinen, vaikkapa kuviteltukin vihollinen tiivistää yleensä rivejä.

b) Potut pottuina. Eduskuntavaalien jälkeen Pertti Vallittu vaihtoi KD:n nuhruisen nutun kokoomuksen hienoon klubitakkiin mutta istui kuin tatti kaupunginhallituksessa, vaikka mandaatti olikin takinvaihdossa mennyt. Kokoomuksessa pelattiin aikaa, mutta ymmärrettiin lopulta, että Pertin on parempi lähteä hyvällä kuin muiden puolueiden heittämänä, kun valtuustossa päätettäisiin (epä)luottamuksesta.

c) Häviö viluttaa. Tällä vaalikaudella kaupunginhallituksessa Salon kokoomus on ilmeisesti oman sisäisen rikkinäisyytensä vuoksi jäänyt sivusta katselemaan muiden harjoittamaa yhteistyötä. Äänestyksissä se on saanut todeta, että on jäänyt yksin tai sitten vähemmistöön. Ennen oli toisin. Kokoomus sai lähes aina junailtua itsensä enemmistöön.
___________________________________
P.S. Olen tälläkin kertaa mielelläni väärässä


17.11.2020 Soppa kiehuu

Mitä olisi tullut tulisi ajatella, kun Jussi Halla-aho television aamulähetyksessä naama peruslukemilla oli sitä mieltä, että politiikkojen pitäisi siivota kielenkäyttöään? Itse pohdiskelin, että varsinaisia riivinrautoja ovat juuri uskoon tulleet tai raittiiksi ryhtyneet. Alkaakohan tohtori Halla-aho nyt saarnata ja vaatia muilta puolueilta sivistynyttä kielenkäyttöä?

Salossa on nyt toista viikkoa kohistu vt. sote-johtajasta. Tätä mieltä-palstalla on kirjoitettu puolesta ja vastaan, ja Salon Seudun Puskaradiossa on perustettu - tosin epävirallinen – kansantribunaali, joka käyttää kovaa kieltä sekä jakaa tuomioita hallituksen vääräuskoiselle enemmistölle. Erittäin moni tuon tribunaalin jäsenistä on kertonut olevansa tuohtunut virkamiehen kohtelusta: se on työpaikkakiusaamista. Kun ihmiset kiihtyvät, heillä ei ole aikaa miettiä sanomisiaan, ja sammakot loikkivat.

Tasan viikko sitten (10.11) kirjoitin täällä tapaus Mattilasta ja totesin, että en lähde tuomariksi enkä lääkäriksi sote-soppaan. Sama pätee edelleen. Voi olla, että keskiviikkona julkiseksi tuleva hallituksen pöytäkirja kohukokouksesta antaa jutun juurta vielä itsellenikin.
Salon Seudun Puskaradion ”tuomioistun” otti ohjelmajulistuksekseen Jussi Uotin mielipidekirjoituksen (SSS 14.11.). Uoti on merkonomi eikä juristi mutta menestyi silti hyvin kymmenisen vuotta sitten itseään koskeneessa oikeudenkäynnissä.

Mielipidekirjoituksen ei tarvitse perustua tosiasioihin, mutta olisin silti odottanut Uotin olevan pilkuntarkka juridisista yksityiskohdista. Kaikista sen puutteista huolimatta sadat tribuunin jäsenet ovat nielleet Uotin tarjoileman kakun kakistelematta kiitellen sen makua. Uoti syyllistyi tahallaan tai tahtomattaan väärän tiedon vahvistamiseen, kun hän kirjoitti, että keväällä Mattila oli ”laillisesti valittu virkamies”. Mattila valittiin koeajalle, ja valinta on lopullinen vasta tämän kuun lopussa, ellei virkasuhdetta pureta. Tämä aivan oleellinen seikka on Uotin lisäksi unohtunut kaikilta niiltä, jotka eivät ymmärrä tai halua ymmärtää päätöstä viran purkamiseen tähtäävien toimien aloittamista.

Uoti kirjoitti, että hänen mielestään purulle ei ole kohtuullisia ja reiluja perusteluja. Mistä ihmeestä hän tiesi perustelut jo viikko sitten, vaikka me muut kuntalaiset saamme tietää niistä jotain vasta huomenna? Mahdollisuus perustelujen arviointiin saattaa siirtyä vieläkin pidemmälle. Täytyy odottaa sitä hallituksen pöytäkirjaa, jossa purkamisesta päätetään.

Täydellisen rimanalituksen Uoti teki, kun hän leimasi – ketään nimeämättä – monet päättäjät epäsopiviksi puuttuvan koulutuksen, työkokemuksen ja/tai yhteistyökyvyn vuoksi. Muistetaan nyt kuitenkin, että luottamushenkilöt eivät ole virkasuhteessa. Kaikki ovat neljän vuoden koeajalla, jonka päättyessä kuntalaiset voivat antaa kenkää haluamilleen valtuutetuille. Sitä kutsutaan demokratiaksi. Sen sijaan kansantribunaalin harjoittama päättäjien hiillostaminen ja heidän tuomitsemisensa on politiikkaa tai mielensäpahoittajien kiukuttelua. Mutta ei se ole laitonta.  

Aika moni on ihmetellyt, miksi Mattila valittiin keväällä, jos hän nyt ei enää ole sopiva. Oma käsitykseni on, että Mattilaa ei valittu koeajalle omien meriittiensä vuoksi vaan siksi, että hänen kannalleen asettuneet eivät halunneet Jari Niemelää. Loppusuorallahan olivat juuri Niemelä ja Mattila. Jotkut jankkaavat vielä sitäkin, että Mattila saa lähteä, jotta Niemelä saisi viran. Väite on juoru ja epätosi.

Veikkasin eilen parille kaverille, että hallituksen ottaessa lopullisesti kantaa virkasuhteen purkuun, Mattila saa jatkaa äänin 7-6. Arvioni perustui siihen uskoon, että kansaa yliherkällä korvalla kuuntelevalta Simo Vesalta alkaisi puntti tutista, ja hän tekisi täyskäännöksen. Nyt kun tiedämme, että pöytäkirjaan oli merkitty hänen kannattaneen Marja Ruokosen tekemää ehdotusta purkamiseen tähtäävien toimien aloittamisesta, kääntyminen on vaikeampaa, vaikka ei se tietenkään mahdotonta ole.  
______________________________________
P.S. Jos Jussi Uoti asettuu ehdolle kuntavaalissa, hän mottonsa voisi olla: puhtain asein puhtaan asian puolesta.


13.11.2020 Liian kiltti poliitikoksi?

Ylen viimeisin gallup antoi kokoomukselle16,6 prosentin kannatuksen. Petteri Orpo kommentoi tviitillä: Meidän tulee pystyä parempaan ja kyllähän me pystymme. Kokoomus on aina halunnut esiintyä positiivisten puolueena. Siksi Orpon mielestä kokoomuksen lasi on vielä puolitäysi, vaikka hän itse on pilannut sen ylemmän puolikkaan.

Nyt valtamediassakin on havahduttu pohtimaan, miksi Petteri Orpon johtama kokoomus vajoaa yhä syvemmälle ja syvemmälle mielipidemittauksissa. Tähän astihan se on keskittynyt siunailemaan pelkästään keskustan jatkuvaa ahdinkoa. Joku iltapäivälehden kolumnisti löysi syyn: Petteri Orpo on liian kiltti ihminen. Kuka voisi voi olla rakastamatta etelän median hutkivaa journalismia.
Jos kokoomuksen nykytilanne todellakin johtuisi Orpon kiltteydestä, tilanne olisi äkkiä korjattu: Orpo vaihtoon ja tilalle joku politiikan rivosuinen nyrkkitappelija. Mutta se ei sovi entisen sivistyspuolueen julkisivuun. Niinpä puheenjohtajuuden jättävä Orpo kukitetaan vasta seuraavassa puoluekokouksessa.

Voisiko joitakin kokoomuksen ahdingon syistä löytyä alla olevasta koosteesta? Kokoomus ei ole johtava oppositiopuolue, koska populistisille persuille oppositioasema on aivan luonteva. Puoluehan saa käyttövoimansa herravihasta, vaikka se väittääkin olevansa keskiluokan puolue. Kokoomus on EU-myönteinen puolue eikä siksi voi asettua vastustamaan hätäapupakettia. Niinpä persut voivat rellestää sillä lohkolla ilman kilpailijaa.

Euroopan maista Suomi on tällä hetkellä parhaiten pystynyt pitämään viruksen kurissa. Siitä johtuen kansalaiset - eivät edes kokoomuksen peruskannattajatkaan - pidä oikeutettuna Orpon esittämää kritiikkiä hallituksen koronatoimia kohtaan. Enemmistö kokoomuksen äänestäjistä antaa hyvän arvosanan jopa hallituksen toiminnasta kokonaisuudessaan.

Sanna Marinin suosion ansiosta/takia Orpon häneen kohdistama arvostelu on kalahtanut kokoomuksen omaan nilkkaan. Kokoomus ei voi myöskään tolkuttomasti arvostella hallitusta talouspolitiikasta, koska miljardeilla on tuettu yrityksiä. Kokoomuksen mielestä kuitenkin aivan riittämättömästi. Tai tietenkin voi kritisoida mutta se ei ole uskottavaa edes omien mielestä.
Ja sitten kirsikka kakun päälle: Petteri Orpo ei ole oppositiossa olevan puoluejohtajan roolissa luontevan jämäkkä. Eipä olisi Sulevi Peltolakaan ensirakastajana.
__________________________________
P.S. Trump kaatuu, ei rymisten vaan naristen. Ainakin Halla-aho ja Huhtasaari ovat kunnioittaneet poliittista ruumista pyytämällä Trumpille Nobelin rauhanpalkintoa.


10.11.2020 Salolaista sote-soppaa

Salon kunnallispolitiikassa tärkein ja samalla vaikein asia on talouden tasapainottaminen. Siksi poliitikot eivät siitä ole laatineet mielipidekirjoituksia. Mielenkiintoa on kyllä riittänyt esimerkiksi valtakunnan koulutuspolitiikkaan. Siinähän kaikki ainakin peruskoulun käyneet ovat erityisasiantuntijoita.

Kun kaikkein tärkein hautautuu toissijaisten alle, päälle nousee myös henkilöihin liittyviä kiistoja. En lähde tuomariksi enkä lääkäriksikään sote-johtaja soppaan, jota varmaan hämmennetään vielä pitkään. En kuitenkaan voi olla ihmettelemättä vt. johtaja Jussi Mattilan Salon Seudun Sanomille antamaa lausuntoa: hänen irtisanomiselleen ei ole mitään perusteita.

Merkittävän sektorin esimiehenä koeajalla toimivana hänen tulisi tietää, että koeajalla olevaa ei voida irtisanoa, mutta sen aikana virkasuhde voidaan purkaa. Se tarkoittaa, että häneen ei sovelleta irtisanomiseen liittyviä määräyksiä.
Koeaika on olemassa sitä varten, että niin työnantaja kuin virkamieskin voivat todeta tehneensä väärän valinnan. Se voi tapahtua yhteistuumin tai yksipuolisesti.

Mattilan olisi ehdottomasti jo oman etunsa kannaltakin kieltäytyä kommentoimasta asiaa. Sen sijaan hän poltti hihansa ja syytti päättäjiä pohjoiskorealaisesta poliittisesta kulttuurista. Hän ei tiennyt tai oli unohtanut, että koeajalla olevan virkasuhteen purkamiseen ei tarvita muuta kuin työnantajan tyytymättömyys.
_____________________________________
P.S. Suuren sektorin esimiehelle hermokontrollin säilyttäminen on yksi perusvaatimuksista.


8.11.2020 Uusi normaali – Joe Biden?

Venäjän näkökulmasta sen tärkeimmät demokraattiset vaalit on käyty, ja voittaja on tiedossa. Neljä vuotta omassa kuplassaan kellinyt Donald Trump sai kansalta ansaitsemansa tuomion. Aika näyttää, onnistuuko hän lusimaan elinkautisen karkotuksensa neljässä vuodessa ja ponnahtaako sitten jälleen tekemään Amerikkaa suureksi.

Kun media uutisoi Bidenin saamista onnitteluista, huomioni kiinnittyi siihen, että ne kertoivat Boris Johnsonin, Emmanuel Macronin ja Pierre Trudeaun & kumppaneiden onnitelleen paitsi valittua presidenttiä myös Kamala Harrista. Presidentti Niinistö tviittasi, että hän oli onnitellut (vain) Joe Bidenia. Pääministeri Marin puolestaan kertoi omassa tviitissään onnitelleensa molempia. Miksi Niinistö väheksyi USA:n ensimmäisen naispuolisen varapresidentin valintaa?

Viime aikoina meihin on ahdettu niin suuria annoksia yhdysvaltalaista poliittista retoriikkaa, että oma sisäpolitiikkamme vaikuttaa ajoittain jopa sisäsiistiltä. Tuota harhaista tunnetta ei kuitenkaan ole syytä päästää syvälle tajuntaan. Vaikka tietoni Yhdysvaltain poliittisesta järjestelmästä ovatkin oleellisesti syksyn aikana lisääntyneet, ne ovat sen verran puutteelliset, että en edes yritä tehdä analyysia vaalin lopputuloksen globaaleista vaikutuksista. Sitä paitsi analyytikkoja (sosiaalisessa) mediassa on yhtä paljon kuin koronasta lausuntoja antavia maallikkoepidemiologeja. Pysyttelen ruohonjuuritasolla.

Sinipunainen värikartta vaalituloksesta konkretisoi USA:n kahtiajaon: siniset itä ja länsi ja niiden keskellä pelkkää punaista. Suomalaista hämmentävää ja nurinkurista on, että USA:n konservatiiveja merkitään punaisella ja demokraatteja sinisellä. Vaikka Trump koko neljän vuoden ajan käyttäytyi kuin uhmaikäinen, oli vaikea uskoa todeksi hänen möläytyksiään kilpakumppanistaan, vaalivilpeistä ja ääntenlaskennan lopettamisesta niissä osavaltioissa, jotka hänen omien ennakkokaavailujensa mukaan olivat menossa Bidenille.

Jussi Halla-aho tyytyi eilen YLE:llä toteamaan, että meidän ei pidä sortua tuomitsemaan Trumpia hänen ”epäortodoksisen” puhetyylinsä perusteella. On kiinnitettävä huomiota substanssiin eli asiasisältöön. Herranjestas sentään! Trumpin ”asiasisältöön” ovat kuuluneet esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja koronan vaarallisuuden kieltämiset. Ei pelkkä puheenparsi ole ollut ratkaiseva.

Halla-aho kuten Yhdysvaltojen asiantuntijana käytetty Markku Ruotsilakin ovat pitkin matkaa olleet sitä mieltä, että Suomessa tiedotusvälineiden Trumpista piirtämä kuva on ollut vino, koska se on perustunut yksipuolisesti demokraatteja suosivien kanavien ja lehtien uutisiin. Esitän haisevan vastalauseen: Joka päivä Donald Trump antoi lausuntoja tai tviittasi. Se, joka sanoo niitä epäortodoksisiksi, kaunistelee tosiasioita, eikä hänellä ole politikasta puhtaita jauhoja pussissaan. Noista lausumista jokainen saattoi ilman välikäsiä muodostaa omat mielipiteensä.
_______________________________________________________
P.S. Why can't Trump go to the White House? Because it's for biden.


5.11.2020 Lentäjän poika

Lauri Nurmi on paitsi Iltalehden toimittaja myös mainio tietokirjailija. Hän sai 2017 Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuoden kovimmasta uutisesta. Hallituslähteisiin vedoten Nurmi kertoi jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta, että puolue tulisi hajoamaan. Nurmi tiesi myös, että 20 loikkaria turvaisi Juha Sipilän hallituksen pysytyssä pysymisen. Yksityiskohdista syntyi kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia.

Tänä syksynä ilmestyi Nurmen kirjoittama elämänkerta Jussi Halla-ahosta. Se on epävirallinen, koska teoksen kohde ei halunnut millään tavoin osallistua sen tekemiseen. Kirja perustuu Halla-ahon satoihin blogikirjoituksiin, eivätkä nykyiset kärkkäät teesit maahanmuutosta, monikulttuurisuudesta ja vähemmistöistä poikkea hänen aikaisemmista näkemyksistään. Hän ei esimerkiksi edelleenkään vastusta vieraita kulttuureja, kunhan ne ovat muualla kuin hän.

Esiin kaivamistaan faktoista Nurmi solmii päähenkilön ympärille ristiriitaisuuksien verkon. Halla-aho itse taas on sanonut viettäneensä nuoruutensa omassa kuplassaan, jossa mikään ei hetkauttanut. Kupla antoi henkistä suojaa koulukiusaajia vastaan ja auttoi selviämään vanhempien avioerosta. Isä oli bussikuski ja monitoimimies, joka Irwinin omistamalla Cessnalla lennätti johtaja Goodmania keikkapaikalta toiselle. Jussi Halla-aho on siis lentäjän poika.

Opettajat muistavat Jussin poikenneen luokkakavereistaan siinä, että hän ei käyttänyt Tampereen murretta vaan puhui kirjakieltä. Yhteisen kielen puuttuminen aiheuttaa varmasti syrjäytymistä. Omaan kuplaan voi ajaa erilainen murre tai puhetapakin. Kirja ei kerro, kuuluiko sairaanhoitaja-äidin puheessa Bergrothin kulttuurisuvun yläluokkainen perimä.
Halla-aho halusi päästä yliopistoon opiskelemaan englantia. Kun haave ei toteutunut, kiinnostus kohdistui ns. kuolleisiin kieliin. Tohtoriksi hän väitteli muinaiskirkkoslaavista, mutta ei siitä leipäpuuta tullut. Vaikka Halla-aho puoluejohtajana korostaa tuottavan työn merkitystä, hänellä ei siitä ole nimeksikään omakohtaista kokemusta tällä vuosituhannella. Suuret tulonsa hän on saanut ja saa yhteisistä verovaroistamme.

Perussuomalaiset korostavat uskonnon ja isänmaan merkitystä, mutta puolueen puheenjohtajana on kirkosta eronnut ja ammuntaa harrastava sivari. Koulutukseltaan Jussi Halla-aho on kielitieteilijä eli humanisti, mutta humaaniksi häntä ei voi haukkua. Teininä hän piti itseään arjalaisena ja oli ylpeä siitä. Ja väitöskirjatutkijana häntä ei holokausti kiinnostanut edes historiallisena kuriositeettina. Se oli hänelle pelkkää ”holo-hölinää”.

Halla-aho liittyi puolueen jäseneksi vasta 2010. Sitä ennen hän sai julkisuutta bloginsa ja Hommaforum-nimisen keskustelupalstansa kautta. Samaan aikaan hän oli Suomen Sisun jäsen ja haki sopivaa puoluetta ajatustensa edistämiseksi. Kun Halla-ahosta vuonna 2017 tuli perussuomalaisten puheenjohtaja, hän palasi aiheeseen ja totesi kiitospuheessaan: ”Tämä puolue on meille työkalu”.
Lauri Nurmi on sitä mieltä, että Suomen Sisun synty sekä Halla-ahon nousu poliittiseksi johtajaksi noudattavat samaa kaavaa kuin kansallissosialismin leviäminen Saksassa 1930-luvulla. Vertailu puistattaa.
_____________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa   


1.11.2020 Merkitään päiväkirjaan

Entinen kollegani sanoi kerran olevansa huolissaan siitä, että luokassa hän on usein ollut nukahtaa omia juttuja kuunnellessaan. Opposition ja pääkaupungin median kartelli ei kuitenkaan osoita väsymisen merkkejä maskeista jauhaessaan.

Perjantaina Iltalehti julkaisi selvityksensä, jonka nimikin oli pitkähkö: Näin Suomi syöksyi ”hyvästä” koronavarautumisesta maskipuutteen kautta maskien vähättelyyn. Itse juttu puolestaan oli pitkä kuin nälkävuosi ja herätti minussa vain kaksi kysymystä: Kuinka moni lukemisen aloittaneista jaksoi loppuun asti, ja mitä oleellista tietoa kansalainen siitä sai?
Vastasin itselleni, että kysymys oli siitä yhteistyöstä, josta kokoomuksen johto on tehnyt diilin median kanssa. Iltalehti jatkoi siitä, mihin kokoomuksen tekemän välikysymyksen käsittely päättyi.

Tutkiva journalismi on hieno asia. Iltapäivälehdet harrastavat valitettavasti enemmänkin hutkivaa sellaista. Perjantaista juttua on tosin vaikea sijoittaa kumpaankaan kategoriaan. Tiedot Europan koronatilanteesta kertoivat, että Suomen ilmaantuvuusluku oli Pohjoismaiden sekä Euroopan alhaisin: Ruotsissa (164,2) ja Tanskassa (165,7) luku oli yli kolme kertaa ja Islannissa lähes kuusi kertaa niin korkea kuin Suomessa. Norja (57,5) oli Pohjoismaista lähimpänä meitä (47,3). Tämän päivän lukemat ovat Tanskan ja Ruotsin osalta oleellisesti heikentyneet kahden päivän aikana, 200 on ylittynyt reippaasti, kun taas meillä kasvu on ollut marginaalisen pieni.

Suomessa on täysin käsittämättömästi jankattu maskeista. Kaikkein käsittämättömintä on, että katse on ollut ja on peruutuspeilissä, ja siitä tiiraillaan kevääseen kuten Iltalehden jutussa. Itse kaipaan objektiivisesti  tutkittuja vastauksia ainakin seuraaviin kysymyksiin:
a) Mitä vahinkoa syntyi, kun meillä ei keväällä annettu maskin käyttösuositusta? b) Miksi Euroopan maista Suomi on ainakin tämän päivän tietojen valossa pystynyt parhaiten hidastamaan viruksen leviämistä? c) Onko muitakin tekijöitä kuin suomalaisten pidättyväisyys ja jurous, kuuliaisuus annettujen ohjeiden noudattamisessa, Suomen sijainti Euroopan perällä ja alhainen väestöntiheys? d) Eikö Suomen käyttöön ottama hybridimalli olekin toiminut suunnitellusti, vaikka itseään epidemiologian asiantuntijoina pitävät valtamedian kolumnistit ovatkin sitä vähätelleet ja ivanneet?
_______________________________________________
P.S. Donald Trump selätti oman viruksensa, mutta hullun piirteet kasvoilla säilyivät.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Teknologiateollisuus päätyy todennäköisesti sopimuksettomaan tilaan, Etlan tutkimusjohtaja arvioi

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja pitää epätodennäköisenä sitä, että teknologiateollisuuteen saataisiin neuvoteltua uudet...

Lue lisää »

Poliisi Oulun perhesurmasta: Äiti surmasi kaksi lastaan ja itsensä lääkeaineilla – syynä taloushuolet

Oulun perhesurman pääasiallisena motiivina oli perheen äidin henkilökohtainen taloudellinen tilanne, kertoo Oulun poliisi. Poliisi on saanut tammikuussa...

Lue lisää »