web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

211103 Sokeripala vuosimallia 85 (SSS 3.11.21)

3.11.2021 Sokeripala vuosimallia 85

Ville Pernaa julkaisi äskettäin kirjan 1970-luvun Suomen sisä- ja ulkopolitiikasta. Nimeksi tuli Pimeä vuosikymmen. Eräs häntä opettaneista professoreista oli nimittäin kehottanut oppilaitaan suhtautumaan kekkoskauteen YYA-sopimuksineen kuten pimeäksi luonnehdittuun keskiaikaan. Pernaa venytti vuosikymmentä molemmista päistä. Kirja alkaa Prahan keväästä 1968 ja päättyy presidentti Urho Kekkosen sairastumiseen syksyllä 1981.

Yle:n joskus teettämän kyselyn mukaan elämä Suomessa on ollut parhaimmillaan 1980-luvulla, osuvasti heti pimeän vuosikymmenen jälkeen. Tarjolla olleista seitsemästä vaihtoehdosta lähes joka kolmas vastaaja valitsi 80-luvun. Kyselyhän oli täydellistä hömppää, mutta voihan lopputulos jollakin todennäköisyydellä heijastella laajemminkin suomalaisten mielenmaisemia. Vertaanpa sitten 80-lukua yhdessä suhteessa tähän päivään.

Viime vuonna alkanut koronaepidemia on hallinnut uutisointia, ja olemme seuranneet ilmaantuvuuslukuja päivittäin kuin sijoittajat pörssikursseja. Nyt mielenkiinnon kohteena on rokotekattavuuden edistyminen tai pikemminkin edistymättömyys. Meillä yksilön oikeudet ovat uhkana kansanterveydelle. Alaikäiset lapsetkin – eli heidän kaverinsa - saavat päättää, ottavatko rokotuksen. Outoa sekin, että edes hoitoalalla työnantaja ei voi vaatia työntekijältä rokotustodistusta, uskaltaako edes kysyä siitä.

On paikallaan muistuttaa 80-luvun sokeripalasta. Vuoden 1984 lopussa Suomessa havaittiin poliotapauksia. Muutaman kuukauden kuluttua lääkintöhallitus päätti toteuttaa koko väestöä koskevan rokotuskampanjan. Päätöksen teki siis yksi ainoa toimivaltainen viranomainen. Eikä rokottamisessakaan vatuloitu, sillä homma hoitui reilussa kuukaudessa; 95 prosentin rokotekattavuus saavutettiin maaliskuun puolivälissä 1985.

Toiminnan nopeutta ja tehokkuutta ei varmaankaan yksin selitä se, että rokotetta ei annettu ruiskeena, vaan elävää virusta otetiin suun kautta sokeripalaan pistettynä. Kuinka montaa ihmistä yritettiin houkutella sokeripalan nielemiseen jollain porkkanalla, kuten muoviämpärillä tai kahvipaketilla? Eipä ole tietoa siitä, mutta sen tiedämme, että poliota ei Suomessa ole sen jälkeen esiintynyt. Loistavaa suorittamista koko kansakunnalta!

Kaupunkilaisjärjellä ajatellen kampanjan täydellinen onnistuminen lyhyessä ajassa johtui varmaan siitä, että poliorokotteita oli jo olemassa. Ristikkoihmisille tuttu Salk keksi ensimmäisen 50-luvulla. Koska moni oli yhteisössään nähnyt ja tuntenut polioon sairastuneita, taudin vaarallisuutta ei kyseenalaistettu. Lisäksi vielä se, että viranomaisia arvostettiin ja toteltiin. Tähän päivään verrattuna yksilön oikeudet sekä velvollisuudet olivat hyvin tasapainossa.

Nyt rokotuksista kieltäydytään yksilön oikeuksiin vedoten mutta myös siksi, että lähinnä sosiaalisessa mediassa rokotevastaisuutta ruokitaan kauhutarinoilla ja salaliittoteorioilla.
Italialaiset renessanssikirjailijat loivat käsitteen pimeä keskiaika. Heidän mielestään Euroopassa noin 1000 vuoden mittainen keskiaika tuhosi antiikin kulttuuriperinnön. Vuoteen 1985 verrattuna kulunut vuosi on meillä ollut kuin pimeä keskiaika.
_______________________________________

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »