web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

210821 SMP:n kolme aaltoa (SSS 21.8.21)

21.8.2021 SMP:n kolme aaltoa

Meillä on tapana tarkastella ympäristöä itsemme kautta. Siinä hengessä laskeskelin, että elinaikanani Suomella on ollut kuusi eri presidenttiä mutta lähes 30 pääministeriä. Määrien eroa ei selitä se, että presidentin toimikausi on kuusi ja pääministerin neljä vuotta. Kyse on yleisistä syistä eli Urho Kekkosen ylipitkästä mutta silti kesken jääneestä valtakaudesta. Silloin Tamminiemen pääoven saranat vaativat paljon vaseliinia nimitettävien ja eroavien hallitusten rampatessa edestakaisin.

Kekkosen verivihollinen Veikko Vennamo perusti 1959 Suomen Maaseudun Puolueen, jota leikillisesti voi kutsua perheyritykseksi: Puolueen puheenjohtajuus oli pitkään Vennamoilla, ensin isä-Veikolla 20 ja sitten Pekka-pojalla 10 vuotta. Eikä ole syytä unohtaa äiti-Sirkan takapirun roolia.
Timo Soinia voi kutsua SMP:n viimeiseksi mohikaaniksi sillä perusteella, että hän toimi puoluesihteerinä aina SMP:n konkurssiin asti. Mohikaanista tuli sitten kätilö, joka vennamolaisuuden rauniolla auttoi maailmaan Perussuomalaisen puolueen. Soinin hankkimat vaalivoitot eivät kuitenkaan kantaneet pitkälle, vaan puolue hajosi kesällä 2017.
Soinin kannalta katkeraa oli, että hän kuului siihen porukkaan, joka lähti eikä siihen, joka jäi. Puolue meni halla-aholaisille kuten myös kaikki puoluetuet. Soinislaisten tulevaisuudesta ei tullut sinistä vaan sysimusta, ja loppu olikin kalmanhajuinen.  

Hajoamisen jälkeen perussuomalaiset nousi kuin Fenix-lintu tuhkasta. Isänmaalliseksi ja kristilliseksi itsensä asemoineen puolueen johtajana siviilipalvelun suorittanut ja kirkkoon kuulumaton Jussi Halla-aho onnistui ristiriitaiset lähtökohdat huomioon ottaen melko hyvin. Maahanmuuttovastaisuus, ilmastonmuutoksen kieltäminen ja moniulotteisten ongelmien yksinkertaistaminen eli mutkat suoriksi-politiikka purivat. Suomi sai nähdä vennamolaisuuden ja soinislaisuuden perillisen.
Halla-ahon tapauksessa fraasi, jonka mukaan vallankumous syö omat lapsensa, ei pitänyt paikkaansa. Hän saattaa itse tohtorismiehenä ajatella johtajuudestaan latinaksi: veni, vidi, vici (tulin, näin, voitin), vaikka vertaaminen Julius Caesariin onkin yliampuvaa.

Vennamot ja Soini pitivät kiinni johtajuuksistaan katkeraan loppuun asti. Jussi Halla-aho ilmoitti jo neljä vuotta sitten, että puheenjohtaja ei saa jäädä istumaan pallilleen kuin tatti. Saattoi olla, että Halla-aho halusi välttää tekemästä samaa virhettä kuin Vennamo ja Soini. Yhtä hyvä selitys on se, että kaksi aiempaa populistia olivat räiskyviä ja jopa narsistisia esiintyjiä, kun taas Halla-aho on introvertti, itsensä kanssa viihtyvä. Hän voi olla laiskakin. Neljä vuotta kivireen vetämistä riitti; hän tuli ja saattoi lähteäkin voittajana.

Sekä Veikko että Pekka Vennamo irtaantuivat puolueestaan. Timo Soinikin on kertonut, ettei enää äänestä perussuomalaisia. Miten taimi jaksaa elää ilman juuria? Seinäjoella perussuomalaisten johtoon tuli Riikka Purra, mutta varapuheenjohtajiksi valitut Sebastian Tynkkynen ja Mauri Peltokangas saivat raikuvammat aplodit. Tynkkynen on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Peltokangasta vasta syytetään. Siinäkö raikuvien aplodien syy?

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »