web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

210619 Elämää on myös vaalien jälkeen (SSS 19.6.21)

Myöhennetyt kuntavaalit ovat historiaa, mutta jälkimainingit eivät tunnu laantuvan. Kyse ei tällä kertaa ole siipeensä saaneiden vaikeroinneista vaan siitä, että kuntaykkösenä pysyttelevä kokoomus on vieläkin kehotellut hallitusta perumaan sote-esityksen. Epärealistinen vaatimus on oppositiopuolueen poliittista retoriikkaa; tähtäin on jo tulevissa eduskuntavaaleissa. Ne ovat vasta kahden vuoden päästä, koska kuntavaalit eivät aiheuttaneetkaan opposition varmana pitämää hallituksen hajoamista.

Koko maan vaalitulos oli yllätyksellinen, koska se ei myötäillytkään niin vahvasti gallupeja kuin uskottiin. Kokoomus sai ennakoitua suuremman potin, perussuomalaiset taas pienemmän. Keskustan hautajaisiin valmistautuneet pettyivät, kun maalaisliiton perilliset onnistuivat jälleen maalamaan suuren osan maamme karttaa vihreäksi.

Suomessa ja Salossa vallitseva poliittinen mielipidepideilmasto on selkeästi porvarillinen ja arvomaailma konservatiivinen. Vallitsevassa ilmastossa SDP ei lähtökohtaisesti kolahda kansaan, vaikka mitään sosialismin luurankoa ei puolueen kaapissa ole pitkään aikaan enää ollutkaan. Pääministeripuolue koki kovia mutta oli silti kisan kakkonen. Jos pääministerinä toimiva demari haluaa puolueelleen laajaa tukea kansalta, hän ei saa olla yhtä oikealla kuin Paavo Lipponen eikä niin vasemmalla kuin Sirpa Pietikäinen.

Yleinen mielipide on voimakkaasti yksilöllisyyttä korostava: jokainen on oman onnensa seppä. Tuon sloganin kanssa ristiriidassa ovat ajatukset solidaarisuudesta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Äänestäminen ei tapahdu tyhjiössä vaan vallitsevassa mielipideilmastossa. Keskustaoikeistoa äänestävä palkansaaja ei kuitenkaan halua, että häntä kutsutaan porvariksi tai oikeistolaiseksi. Miksi sitten?

Kuntavaalit eivät koskaan ole irrallaan valtakunnan politiikasta, mutta tällä kertaa yhdysside oli kenties jopa normaalia vankempi. Salon tulos poikkeaa koko maan tuloksesta pääpiirteissään siten, että keskusta, perussuomalaiset ja Liike Nyt menestyivät täällä valtakunnan tasoa paremmin kuten myös SDP kahden paikan menetyksestä huolimatta. Paikallisen kokoomuksen kannatus kuntavaaleissa on kahdessa vaalikaudessa vähentynyt 6,3 prosenttiyksiköllä. Joukko entisiä kokoomuslaisia auttoi perussuomaiset nyt suureen vaalivoittoon; urheilussa puhutaan kasvattajaseuroista.

Mielipideilmaston ja valtakunnan politiikan lisäksi syitä Salon demareiden tappioon on haettava myös kotikentältä. Katja Taimelan poisjäänti ei välttämättä ollutkaan merkittävin tekijä, vaikka 1200 äänestäjää joutuikin hakemaan uuden ehdokkaan. Tunnin junan merkitystä on vaikea arvioida, mutta muistettakoon, että kansanedustajista Taimela on puolustanut ja Lundén vastustanut hanketta.

Demareiden lyhyenläntä ehdokaslista ei kertonut sukupolvenvaihdoksesta vaan vetovoiman puutteesta. Itse asiassa Salon vihreät kyseenalaisti uskoni hokemaan, jonka mukaan ehdokasmäärä korreloi suoraan vaalimenestykseen: puolueen lista piteni neljän vuoden takaisesta 42 prosentilla, mutta äänipotti pieneni kahdeksalla. Historiasta voi oppia vain sen, ettei siitä voi oppia juuri mitään.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »