web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

210203 Valtuusto oikeudenjakajana (SSS 3.2.21)

Kuluvasta valtuustokaudesta Salon aikakirjoihin jää kolme merkintää tilapäisestä valiokunnasta. Kaksi sellaista asetettiin, mutta tuorein tapaus jäi suutariksi. Valtuustosta ei löytynyt yksinkertaista enemmistöä valiokunnan asettamiseksi. Joku saattaa pitää valtuustokautta historiallisena. Omasta mielestäni kolme mainintaa tilapäisestä valiokunnasta tekee siitä pelkästään poikkeuksellisen.

Joulukuussa 2018 päätettiin selvittää, nauttiko tarkastuslautakunta valtuuston luottamusta. Asia tuli vireille eripuraisen lautakunnan halusta mittauttaa itsensä. Viitisen kuukautta asiaa vatuloituaan valiokunta päätyi nostamaan peukun luottamuksen merkiksi. Selvittäminen vaati aikaa, koska pöyhintä johti uusillekin poluille: Esimerkiksi yksi jäsen oli istunut lautakunnassa kuin tatti, vaikka ei ollut vaalikelpoinen valituksi tullessaankaan. Valtuusto antoi luottamuksensa, vaikka lautakunnan jäsenten keskinäinen luottamus oli yhden äänen varassa. Kysyttäessä neljä jäsentä yhdeksästä oli näet sitä mieltä, ettei sitä ollut. Lopputulemana molemmat varapuheenjohtajat erosivat vapaaehtoisesti.

Helmikuussa 2019 valtuusto asetti jälleen valiokunnan. Tällä kertaa tehtävänä oli selvittää kaupungin hallinnon tilannetta, joka oli syntynyt, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamies oli antanut pyyhkeitä korkeimmalle virkamiesjohdolle ja kaupunginhallituksellekin. Valiokunnalla oli hallituksen jääviyden vuoksi työnantajan toimivalta. Pyyhkeet olivat tulleet kahdesta erillisestä tapauksesta. Ensimmäisessä kantelun tehnyt kuntalainen ei saanut vastauksia tiedusteluihinsa. Toisessa taas kuntalainen joutui odottamaan kolme vuotta päätöstä hänelle kuuluneesta vahingonkorvauksesta. Selvityksen perusteella valiokunta antoi varoituksen apulaiskaupunginjohtajalle.

Kun kaupunginhallitus viime vuoden kesäkuussa valitsi sote-johtajaa, vuoden 2019 tapahtumat nousivat pintaan ja jakoivat hallituksen kahteen leiriin. Silloinen enemmistö oli jyrkästi sitä mieltä, että apulaiskaupunginjohtajan saama varoitus teki hänestä jo lähtökohtaisesti epäsopivan sote-johtajan virkaan. Tästä syystä sitten koeajalle valitun Jussi Mattilan virkasuhteen purku viime marraskuussa ja enemmistön keikahtaminen aiheuttivat melkoisia tunteenpurkauksia (sosiaalisessa) mediassa. Valtuustoaloite valiokunnan asettamiseksi tarkoituksena erottaa kaupunginhallitus on noiden itkupotkuraivareiden poliittinen - mutta ei suinkaan hienostuneempi – muoto.

Salaliittoteoriat siitä, että virkasuhteen purun tavoitteena olisi ollut ex-apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelän avittaminen kyökin kautta johtajaksi, ovat kuitenkin osoittautuneet epätosiksi. Elokuun loppuun asti virkaa hoitaa nyt entinen Kemiönsaaren kunnanjohtaja. Jos tai kun Salossa tulevan uudistuksen jälkeenkin on sote-johtaja, virka julistetaan haettavaksi.

Tästä kaudesta historiallista ei tee sekään, että valtuusto päätti jättää Jaana Haapasalosta tutkintapyynnön poliisille. Hänen toimintansa on ollut sangen persoonallista koko valtuustokauden ajan. Käyttäytymisellään uimahallin työntekijää kohtaan hän päättäjien mielestä ylitti sallitut rajat.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »