web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

191206 Vaihtoehtoinen totuus (SSS 6.12.19)

Vaihtoehtoinen totuus

Kapulakielellä Suomen sisäpoliittista tilannetta kuvaillaan sanalla stabiili, joka tarkoittaa vakaata. Emme me kaaoksessa ole täällä eläneet, mutta on hyvä huomata, että yhdenkään tällä vuosituhannella nimitetyn hallituksen pääministeri ei ole pysynyt ruorissa koko vaalikautta.

Paavo Lipponen oli pääministerinä yhtäjaksoisesti kaksi kautta, mutta hänen kakkoshallituksensakin aloitti jo viime vuosituhannen puolella. Vuodesta 2003 lähtien jokaisen hallituksen pääministeri on lähtenyt tai laitettu lähtemään kesken kauden. Tässä oivallinen kohde politiikan tutkijoille ja ajattelemisen aihetta puolueille.

Antti Rinne jätti eronpyyntönsä tiistaina. Ei omasta vapaasta tahdostaan vaan keskustan vaatimuksesta. Demarit vaativat aikoinaan Jäätteenmäen vaihtamista. Vieläkö tämä vaikutti? Erikoista on, että keskusta oli ainoa hallituspuoleista, jonka luottamuksen pääministeri Rinne oli menettänyt. Toista viikkoa valtamedia on keskittynyt uutisoimaan postilakkoon liittyvistä pienistäkin yksityiskohdista ja päivämääristä, joiden on kerrottu osoittavan, että Antti Rinne on johtanut eduskuntaa harhaan.  

Oman vaihtoehtoisen totuuteni mukaan keskustalle ei pitkään aikaan ole ollut kysymys postilakon detaljeista, vaan jostakin suuremmasta, jota puolueen edustajat julkisuudessa kutsuvat luottamukseksi tai pikemminkin sen puutteeksi. Termi on poliittisessa jargonissa käyttökelpoinen, koska luottamusta ei voi tarkkarajaisesti määritellä.  Sitä vain on tai sitten ei ole.

Postilakko oli härdelli mutta ei mikään syvä poliittinen kriisi.  Sellainen syntyi vasta silloin, kun keskusta ilmoitti, että SDP:n tulee vaihtaa pääministeriä. Puolueelle tarjoutui erinomainen pelaamisen ja imagon nostamisen paikka, koska odotettavissa oli välikysymysäänestys. Keskusta pystyi esittämään vaatimuksensa antamalla ymmärtää, että se muussa tapauksessa tulisi äänestämään epäluottamuksesta opposition mukana. Eduskunnassa ei saa syyttää valehtelusta, mutta kiristäminen on hallituksessa aina ollut sangen yleinen ”yhteistyömuoto”.

Aivan kriisin alusta alkaen oli selvää, että yksikään hallituspuolueista ei halunnut uusia vaaleja. Keskustan ja SDP:n kannatuslukemat uivat syvällä, eikä hallitustyö juuri koskaan nosta suosiota. Siksi keskusta iski, kun lapaan tuli syöttö. Puolueessa uskotaan kolmeen asiaan, gallupkannatuksen nousuun, uuden puheenjohtajan aseman lujittumiseen sekä kenttäväen tulevaisuudenuskon palauttamiseen. Eikä haitaksi ole sekään, että demarien julkisivu samalla likaantuu.

Niskakarvani nousevat aina pystyyn, kun joku poliitikko perustelee toimiaan isänmaan edulla. Se nimittäin on liian usein savuverho, jolla epätoivoisesti pyritään piilottamaan omat ja puolueen intressit. Keskusta perusteli pääministerin vaihtamista sekä isänmaan edulla että hallituksen toimintakyvyn palauttamisella. Onko uskottavaa, että päähallituspuolueiden yhteistyö tämän spektaakkelin jälkeen puhkeaa kukkaansa?
Tiedetään, että politiikassa suosion takaavat tarinat ja draaman kaari, substanssiasiat tulevat vasta niiden jälkeen. Rinne ei pystynyt luomaan hyvää tarinaa eikä sitä kaartakaan.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »