web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

191113 Myrsky vesilasissa (SSS 13.11.19)

Myrsky vesilasissa

Gallupeja tulee ja gallupeja menee, toteaa vuorollaan jokainen puoluejohtaja, jonka puolue on saanut huonot lukemat kannatusmittauksessa. Kyselyjen tuloksilla, joita nyt julkistetaan kuukausittain, on varmaankin vaikutusta asenteisiin ja jopa äänestyskäyttäytymiseen. Ei niitä muuten tehtäisi. Tilanne muuttuu sietämättömäksi, jos kannatusmittaukset pitävät paremmin paikkansa kuin annetut vaalilupaukset.

Viimeisimmän gallupin tulokset osoittavat, että yleispuolueella, jolla ei ole paria aivan omaperäistä kärkiteemaa, ei ole asiaa edes kolmen parhaan joukkoon, saati sitten ykköseksi. Suomen poliittista kenttää ei enää aikoihin voitu kuvata akselilla oikeisto-vasemmisto. Vedenjakajiksi ovat muodostuneet ilmastonmuutos ja maahanmuutto, mikä on sulattanut keskustan ja SDP:n keskisuuriksi puolueiksi. Kokoomuksen tukijat tuntuvat olevan niin uskollinen joukko, että kannatuslukema on kuin kiveen hakattu, oli puolue sitten hallituksessa tai oppositiossa.

Valtakunnan vakaus ei kuitenkaan ole ulottunut paikalliseen kokoomukseen. Se sisällä myllerrystä on riittänyt ainakin kahdeksan vuotta. Valtuustoryhmän ovesta on tultu ulos suhteellisen tiuhaan tahtiin. Kokoomus ei kahteen vaalikauteen ole saanut läpi salolaista kansanedustajaa. Eikä tällä hetkellä ole varaedustajaakaan, jos juuri loikannutta Pertti Vallittua ei lasketa. Oman kansanedustajan puuttuminen on turhauttanut, ja joidenkin kuntavaalien jälkeen tehdyt henkilövalinnat ovat aiheuttaneet kapinointia. Nokkosina kikkarakasan päällä ovat poltelleet kuppikuntien väliset skismat, yhteensopimattomat henkilökemiat sekä henkilökohtaiset pyrkyryydet. Ison kuvan hahmottamiseksi on katsottava peruutuspeiliin. Siellä näkyy useita kasvoja.

Kokoomus sai viime vaaleissa 12 valtuutettua mutta potkaisi luottamuspulan vuoksi Osmo Fribergin ulos valtuustoryhmästä koko loppukaudeksi. Viime perjantaina kristillisdemokraatti Pertti Vallittu ilmoitti haluavansa liittyä kokoomusryhmään. Kokoomus otti maanantaina uuden jäsenen vastaan. Jos ei olisi ottanut, se olisi ollut paljon suurempi paukku kuin Vallitun loikkaus.

Lauantaina kristillisdemokraattisen ryhmän toinen jäsen ilmoitti eroavansa kaikista luottamustoimista. Valtuusto vapauttanee hänet niistä jo joulukuussa. Marjatta Halkilahti tuli aikoinaan valtuustoon kokoomuksen listalta, mutta erosi heti valtuustoryhmästä, perusti oman ja liittyi jokin aika sitten KD:n ryhmään.
Kansanedustajaksi edennyt Mikko Lundén teki saman tempun: käytti kokoomusta astinlautanaan ja siirtyi sitten perussuomalaisiin. Raimo Honkanen puolestaan löysi kokoomuksen jälkeen poliittisen kotinsa keskustasta. Muitakin siirtyjiä on ollut.

Loikkaus merkinnee Vallitulle hallituspaikan menettämistä. Siksi motiivia on vaikea nähdä. Kokoomuksen arvot tuskin ovat kristillisempiä kuin KD:n. Syy on siis täysin maallinen. Eduskuntavaaleissa Vallittu pääsi perussuomalaisten ja KD:n vaaliliiton varaedustajaksi. Paikan nenän edestä nappasi Mikko Lundén. Vallittu saattaa elätellä toivetta, että hän seuraavissa vaaleissa on Salon kokoomuksen ehdokas. Mutta niin pitkä on matka ja kivinen tie.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja...

Lue lisää »

Pekka Haavisto venäläisturisteista: Nopeaa ratkaisua ei ole – ”Mutta viisumeita voidaan vähentää”

Hallitus on kokoontunut iltakouluun keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. Asiasta on puhuttu ja kohistu pitkin kesää. Hallituksen iltakoulussa...

Lue lisää »