web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

190918 Lähemäeltä Euroopan huipulle (SSS 18.9.19)


Vanhan hokeman mukaan muistelmat kannattaa kirjoittaa silloin, kun vielä muistaa jotain. Vaikka Suomen Pankin ex-pääjohtajalla Erkki Liikasella ei pelkoa muistin pettämisestä ollutkaan, hän julkaisi alle seitsemänkymppisenä muistelmiensa ensimmäisen osan Olin joukon nuorin.
Kaima Tuomiojan julkaisuihin verrattuna Liikasen kirja on oikopolku: Liikanen harppaa muistelmissaan lähes 50 vuotta, Tuomiojan vauhti on neljä vuotta yhtä kirjaa kohti. Selittävänä tekijänä ei ole älyn määrä tai puute vaan ekstro- ja introvertin välinen ero: Liikanen tarinoi, ja Tuomioja julkaisee muistinpanojaan.
Mauno Koiviston mielestä poliitikon ei tule yliarvioida ihmisten kiinnostusta politiikkaan eikä aliarvioida heidän käsityskykyään. Kirjoittaessaan Liikanen on noudattanut ainakin Koiviston ohjeen alkuosaa: raskassoutuiset poliittiset pohdiskelut hän jättää kylmän rauhallisesti muille.
Matka Teiniliiton puheenjohtajasta Suomen Pankin pääjohtajaksi kesti 34 vuotta, mutta muistelmat päättyvät vuoteen 1995, jolloin hänestä tuli EU-komissaari.

Liikanen oli tapahtumien keskiössä, kun Koivisto kätilöi sinipunahallituksen vuonna 1987. Vuodesta 1966 asti kokoomusta oli ”yleisistä syistä” pidetty oppositiossa. Nyt siitä tuli hallituskelpoinen ja Harri Holkerista pääministeri. Puoluesihteerin tehtävät jättänyt Liikanen otti valtiovarainministerin painavan salkun. Vielä neljä vuotta aiemmin Liikanen piti sinipunaa – jos nyt ei absurdina – niin ainakin mahdottomana.
Vuonna 1990 Liikanen jätti kotimaan politiikan ja lähti suurlähettilääksi ja Suomen edustajaksi Euroopan unioniin. Siellä hän toimi aktiivisesti Suomen EU-jäsenyyden puolesta ja omien sanojensa mukaan patisteli presidentti Koivistoa toimimaan niin, että Esko Ahon hallitus lähtisi anomaan jäsenyyttä. Se toteutui 1992.
Suurlähettilääksi lähtöä edelsi skisma SDP:n johdon kanssa siitä, pitäisikö useampi valtionyhtiö päästää pörssiin, tuolloin siellä niitä oli vain kaksi.  Koivisto petasi Liikaselle mahdollisuutta kunnialliseen perääntymiseen ja tarjosi vapaaksi tullutta Mikkelin läänin maaherran paikkaa. Ei nelikymppinen toiminnan mies ajatukselle lämminnyt. Mikäli olisi lämminnyt, muistelmien toinen osa ei koskaan ilmestyisi.

Jos kirjoittaja oli radikaali nuorena, hänestä tuli sinipunahallituksen myötä pragmaatikko, jonka kylkeen lyötiin – ehkäpä oikeutetustikin – oikeistodemarin leima. Jaakko Iloniemi on todennut, että henkilö, joka sanoo olevansa demari, ei ole vielä kertonut mitään maailmankatsomuksestaan.  
Kirjan alussa Liikanen kertoo laajastikin sukunsa vaiheista ja kodin uskonnollisuudesta. Hän kirjoittaa lyhyesti äidin mielenterveysongelmasta, joka dominoi perheen ilmapiiriä. Liikaset elivät kuten muutkin lähemäkiläiset: asuivat ahtaasti ja elivät vaatimattomasti penniä venyttäen.
Kun Liikanen oli kymmenen, hän osallistui kaverinsa Aake Kallialan kanssa laulukilpailuun ja oli 30 osanottajan joukossa ykkönen. Kalliala ei sijoittunut, mutta sanoi kertovansa kotona, että oli ollut kolmas. Liikanen valisti kaveriaan: Länsi Savo voi julkaista viiden ensimmäisen nimet. Sano että olit kuudes.  

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »