web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

190213 Uskolla autuaaksi (SSS 13.2.19)

Uskolla autuaaksi

Keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen on nyt teologi. Hän toimii Malmin seurakunnassa kapakka- ja kuppilapappina. Alan vaihtoa hän on perustellut sillä, että päivänpolitiikka on pinnallista, ja sitä tehdään viiden sekunnin lauseina televisiossa. Näin on luopumistaan perustellut myös moni keskustan konkarikansanedustaja, joka ei ole asettunut ehdolle.

Yhtä painava syy lienee kuitenkin Juha Sipilän ministerikriteeri: kaikkien piti olla häntä nuorempia. Normaalissa työelämässä kyse olisi ollut ikärasismista. Eikä mahdoton ajatus ole sekään, että keskustan alaspäin valuva gallupkannatus on aiheuttanut rimakauhua.
Timo Laaninen ei kuulu konkarijoukkoon muutoin kuin ikänsä puolesta, sillä hän ei ole koskaan ollut kansanedustaja mutta kylläkin usean pääministerin takapiru. Muutos pirusta teologiksi ei välttämättä ollut iso loikka, sillä poliitikolle ja papille yhteistä on, että kummankin pitää kuunnella seurakuntaansa; ihmisellä on kaksi korvaa mutta vain yksi suu.

Kaksi kuukautta ennen vaalipäivää puoluejohtaja Sipilä vaikuttaa pettyneeltä ja toivottomalta. Hän on uskonut, että parantuneet talousluvut luettaisiin yksimielisesti hallituksen aikaansaannoksiksi. Toisin on käynyt. Niiden jatkuva esiintuominen pääministerin toistamana on osaltaan vähentänyt kansan luottamusta häneen. Kansalaiset eivät lähtökohtaisesti tykkää itsekehusta ja oman hännän nostamisesta. Siksi moni on taipuvainen uskomaan, että maailmantalouden virrassa Sipilän kipparoima Suomi-paatti on päässyt etenemään myötätuulessa kuluttamatta paljonkaan polttoainettaan. Eikä tarvitse olla teologi tullakseen uskollaan autuaaksi. Makrotalous ja kansalaisten arkikokemukset eivät valitettavasti läheskään aina kohtaa. Tätä Juha Sipilä ei halua joko ymmärtää tai niellä.

Viime viikot ovat osoittaneet, että vaalikamppailun kääntyessä kohta loppusuoralle, voittaja on veikattavissa mutta ei suinkaan varmasti tiedettävissä. Yksikin vaalikeskusteluun tuleva räväkkä uusi teema voi olla merkittävä. Tämä koskee suuria ja keskisuuria puolueita. RKP:n ja KD:n äänestäjät ovat niin vakiintuneita, että muutokset puolueiden kannatuksissa ovat vain prosentin osasia, vaikka äänestäjät eivät desimaaleja olekaan. Sinisen takiaispuolueen suosio puolestaan on edelleen pienempi kuin gallupien virhemarginaali.

Vihreiden ei tarvitse kiriä kovinkaan paljoa ohittaakseen keskustan. Kun Pekka Haavisto valittiin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi, hänen tavoitettaan pääsystä kolmen suurimman puolueen joukkoon pidettiin yleisesti epärealistisena. Silloisilla ivailijoilla on nyt suu supussa ja kylmä rinki ahterin ympärillä. Neljän suurimman puolueen johtajista Haaviston asema on vakain. Eikä pidä väheksyä hänen saamaansa suosiota pääministeripörssissä, vaikka sitä hänestä ei tulekaan.
Petteri Orpo voi vain toivoa, että ennen vaaleja tulisi vielä jokin pommi, joka hautaisi alleen käydyn ja käytävän keskustelun hoitajamitoituksesta ja kampittaisi demareita. Odottaako hän Antti Rinteen paluuta innokkaana kuin yökkö aurinkoa vai hermostuneena kuin ottelun alkamista jännittävä nyrkkeilijä kehäkulmauksessaan?

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »