web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

190119 Kymmenen vuoden taival (SSS 19.1.19)

Kymmenen vuoden taival

Kolmisen viikkoa sitten käynnistyi - uussalolaisen ajanlaskun mukaan eli kuntien yhdistymisestä laskettuna - kaupunkimme kymmenes elinvuosi. Selvitysmies Arto Koskea kehotettiin kutsumaan hallinnollista muutosta yhdistymiseksi eikä liitokseksi, vaikka uusi kunta ei tulisikaan olemaan esimerkiksi Uskela tai Rikala vaan Salo.

Mahdotonta ei ole, että selvitysmies osasi pakottamattakin valita sanansa ja käyttämänsä terminologian, koska tunsi toimialueensa kuin omat taskunsa. Eikö pörssikurssien takanakin muuten ole yhtä paljon psykologiaa kuin taloustietoa? Ulkoisena merkkinä yhdistymisen painottamisesta oli vaatimus Salon joutsenvaakunan hylkäämisestä, mikä sai ainakin 1600 kuntalaista pahoittamaan mielensä julkisesti. Yhdistymispäätökset tehtiin 11.6.2007 jokaisessa kymmenessä valtuustossa erikseen. Yksimielisyys yllätti.
Päätöksiin osallistui yhteensä 227 valtuutettua, joista noin 92 prosenttia puolsi yhdistymistä. Perniössä kolme valtuutettua vilkutti punaista ja kaksi keltaista valoa. Halikossa vastarannan kiiskiä oli 11 ja Salossa neljä. Heistä nykyisessä Salon valtuustossa istuu vielä tai enää vain kaksi.

Syitä siihen, että valtuustot olivat yhdistymisestä lähes herttaisen yksimielisiä, oli enemmän kuin yksi, vaikka asiassa edettiinkin talous edellä. Salon hulppeat yhteisöverotulot houkuttivat naapureita kuin hunajapurkki pörriäisiä. Vuonna 2006 Matti Vanhasen hallitus lähti edistämään ”hallittua rakennemuutosta”, jonka tarkoituksena oli vähentää kuntien määrää ei keppiä vaan porkkanaa käyttäen. Kuntien yhdistymisellä tänne valtiolta saatu uuden kunnan pesämuna eli porkkanaraha oli vaivaiset 17 miljoonaa euroa. Sitä pidettiin kuitenkin nollaa parempana; pelättiin aidosti, että maan hallitus jossain lähitulevaisuudessa ottaisi ohjelmaansa myös pakkoliitokset. Silloin tulisi pelkkää keppiä.

Muuttotappioista kärsivien pikkukuntien taloustilanne oli siinä hantissa, että niille yhdistyminen oli kuin ajolähtö kolmospesällä kärkkyvälle tai pelastusrengas hukkuvalle. Kun uusi Salo aloitti tammikuussa 2009, yhteiset kassavarat olivat 11 miljoonaa; eivät plussalla vaan miinuksella.
Oma merkityksensä yksimielisyyden syntymiseen lienee ollut myös kuntajohtajien ikärakenteella. Jos kyläpäällikköinä olisi ollut joukko uraansa aloittelevia virkamiehiä, kuntarajojen poistaminen ei ehkä olisi tapahtunut yhtä sutjakkaasti. Kesäkuussa 2007 seitsemän pienintä kuntaa hyväksyivät selvitysmiehen yhdistymissopimuksen yksimielisesti ilman äänestyksiä.

Nokian romahdus jakaa salolaiset ainakin kolmeen lahkoon: Parhaaseen A-ryhmään kuuluvat ne, jotka välittömästi masentavan uutisen kuultuaan sanoivat vuodesta 1991 tienneensä, että Nokian lähtee. Heitä jonkin verran vaatimattomampia olivat ne, jotka tiesivät näin käyvän, mutta tapahtuman päivämäärä yllätti. Kolmanteen kuului varmaan enemmistö, joka oli pelännyt pahinta mutta toivonut parasta ja yllättyi, kun katastrofi sitten tapahtui. Yhdistymissopimusta hyväksyttäessä Salon talouden taivas oli seesteinen mutta alkoi synkistyä jo ennen kuin uusi kunta aloitti toimintansa. Nyt näyttää olevan poutasää.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »