web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

171118 Kurkistus kulisseihin (SSS 18.11.17)

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja Lauri Nurmen Perussuomalaisten hajoamisen historia eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Kirjoilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre: Niissä jyllää testosteroni, keskitytään miesmäiseen tekemiseen. Naiset ovat statisteja, jos sitäkään.

Toimittaja Lauri Nurmi sai hiljakkoin Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. Ei kirjasta vaan uutisesta, jonka Lännen Media julkaisi (3.6.) viikkoa ennen perussuomalaisten puoluekokousta.
Nurmi kirjoitti, että perussuomalaiset jakautuisivat kahtia, mikäli Jussi Halla-aho valittaisiin puolueen puheenjohtajaksi. Soinilais-terholainen enemmistö jatkaisi hallituksessa, ja halla-aholaisista tulisi oppositiopuolue.

Marko Junkkari kirjoitti samana päivänä Nurmea myötäilevän nettikolumnin otsikolla Onko Timo Soini seteliselkärankainen ilman seteleitä? Silloin peruspomo ratkesi. Omassa plokissaan hän kutsui Junkkarin kirjoitusta systeemin oksennukseksi.
Runsas viikko myöhemmin Soini sai oksennuksensa omille kasvoilleen, kun Nurmen paljastama käsikirjoitus toteutui lähes pilkuntarkasti: Poliittisen kotinsa hylänneet kutsuivat itseään Uudeksi vaihtoehtoehdoksi (uv). Melko pian ryhmälle selvisi, että ruotsin kielessä uv tarkoittaa pöllöä. Niinpä nimi muutettiin Siniseksi tulevaisuudeksi (sin). Halla-aholaiset ilkkuivat sitten loikkareita uuvateiksi, joiden tulevaisuus on musta. Koulukiusaajamainen kielenkäyttö kertoo entisten puoluetovereiden väliin syntyneen kuilun syvyydestä.

Nurmi tarjoaa lukuelämyksen, jota voi verrata hyvätasoiseen dekkariin. Se on kertomus vallan tavoittelusta, pelaamisesta, harhauttamisesta, juonittelusta ja vakoilusta sekä erilaisista keinoista pysyä vallassa. Kirja vie lukijan politiikan kulisseihin, joihin yleensä päästään vasta vuosia tapahtumien jälkeen. Silloin tuoreus on useimmiten korvautunut väljähtyneellä jälkiviisaudella.

Esipuheessa Nurmi esittää kaksi kysymystä: Oliko 20 kansanedustajan loikkaus suunniteltu ennen puoluekokousta? Vaikuttivatko keskusta ja kokoomus aktiivisesti hajoamiseen? Hän itse vastaa molempiin kysymyksiin myöntävästi.
Orpo ilmoitti jo hyvissä ajoissa ennen valintoja, että kokoomus ei voisi tehdä yhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Näinhän triossa oli sovittu.
Keskusta sen sijaan käynnisti Nurmen mukaan operaation, jolla kahta hallituspuoluetta voitaisiin vahvistaa loikkareilla. Tuossa vaiheessa hallituskumppaneilla oli vielä käsitys, että heitä olisi 5-6.
Loikkareita oli loppujen lopuksi 20, ja he muodostivat oman eduskuntaryhmän, jonka jäsenistä joka neljäs oli ja on ministeri. Tuo saavutus on yhtä historiallinen kuin hallituspuolueen hajoaminen kesken taipaleen.

SOS-miehet ajattelevat, että rakennettu näytelmä oli eduksi isänmaalle. Joku saattaa olla sitäkin mieltä, että käsikirjoittajat voittivat: Keskusta on kiinni maakuntahallinnossaan, kokoomus valinnanvapaudessaan ja Timo Soini ulkoministerinsalkussaan. Sininen tulevaisuus on tänään rekisteröity puolue. Mikä mahtaa olla sen elinajanodote?

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »