web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

170520 Peliä ja politiikkaa (SSS 20.5.17)

Jääkiekko on joukkuepeli, jota yksinkertaiset miehet pelaavat polvihousuissa. Perussuomalaisen miehen mielestä Suomen arkkivihollinen on Ruotsi. Politiikka taas on yksilöurheilua. Kansanedustajan pahin vastustaja tulee aina samasta vaalipiiristä. Hän on oman joukkueen eli puolueen jäsen, joka on tavalla tai toisella pelattava paitsioon. Parhaiten se onnistuu suuremman äänimäärän avulla. Poliittisessa pelissä ei tule mustelmia, vammat ovat henkistä laatua. Ei jääkiekossakaan pyritä taklaamaan vastustajia pelikyvyttömiksi, vaan päämääränä on tehdä tunnissa enemmän maaleja kuin vastustaja.

Juha Sipilän ministereillä tuntuu olevan kaksi keskeistä tavoitetta: Ensinnäkin lainsäädännöllisen tasapainon saavuttaminen. Se edellyttää, että hallituksen perumia päätöksiä on vähemmän kuin maaliin asti vietyjä. Myös jääkiekossa pyritään laukomaan, ei summittaisesti mutta hanakasti, jotta joku veskarin sylkemistä paluukiekoista onnistuttaisiin ohjaamaan ylämummoon.
Hallituksen toisena päätavoitteena on Juha Rehulaa lainaten toteuttaa mummo-sote, vaikka vähintään neljä keskeistä asiantuntijaa on yrittänyt viheltää peliä poikki. Jäällä taas on neljä – monen mielestä - puusilmäistä viirupaitaa, mutta yhdenkin puhallus riittää seisauttamaan pelikellon.

Tasaisessa jääkiekko-ottelussa erikoistilanteet vaikuttavat usein ratkaisevasti pelin lopputulokseen, vaikka yleisin rangaistus, pikkukakkonen kestääkin vain 120 sekuntia. Hallituksen ylivoima oppositiota vastaan sen sijaan kestää normaalisti neljä vuotta eli koko vaalikauden. Näin on tosin ollut vasta vuoden 1983 eduskuntavaaleista lähtien. Ansio siitä kuuluu presidentti Koivistolle, joka vakiinnutti parlamentarismin. Jos kävisi niin käsittämättömästi, että jokin hallituksen esitys ei tulisi hyväksyttyä eduskunnassa, tilanne olisi tosi nolo. Paljon nolompi kuin oman maalin tekeminen lätkäpelissä.
Koska jääkiekko on nopea peli, pelaajia vaihdetaan tuhkatiheään, maitohapot näet lannistavat sitkeimmätkin jääkiitäjät viimeistään minuutissa. Vaikka hallitukset ovat lähtökohtaisesti istuneet neljä vuotta, ministerilistat ovat harvoin pysyneet muuttumattomina.

Juha Sipilän hallitusta kasvatettiin kesken kaiken kolmella ministerillä. Ministerimäärän lisääminen vaalikauden aikana on sangen poikkeuksellista. Huomattavasti useammin on käynyt niin, että eduskuntavaalien lähestyessä jokin puolue hokaa olevansa väärässä kokoonpanossa ja siirtyy pelaamaan opposition riveissä. Siirtomarkkinoilla sen sijaan kiekkoilijoita myydään ja ostetaan, kun seurat ennen kautta ja kauden aikana vahvistavat joko rosteriaan tai kassaansa.

Nuorten suomalaisten kiekkoilijoiden haaveena on päästä pelaamaan NHL:n rahakaukaloihin. Ja kyllä monen unelma onkin toteutunut. Usealle kokoomuspoliitikolle taas on tarjoutunut työpaikka EU:n myötä: Sauli Niinistö ja Jan Vapaavuori lähtivät mutta palasivat, kun kotimaassa avautui tarpeeksi houkuttelevia pestejä. Jyrki Katainen on edelleen Euroopalla töissä ja Alexander Stubb on valmiina säntäämään vaihdosta kentälle.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »