web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

170419 Rakettinousuja ja mahalaskuja (SSS 19.4.17)

19.4.2017 Rakettinousuja ja mahalaskuja

Jos kuntavaaleissa äänioikeuttaan käyttäneet salolaiset laitettaisiin jonoon torilta Kiskon suuntaan metrin välein, kärki pääsisi Toijan koulun kieppeille. Mahtava letka, mutta potentiaalia olisi ollut edetä lähes 20 kilometriä koulun ohi.

Demokratiassa on iso valuvika, kun Salon jokaisesta kymmenestä äänioikeutetusta neljä haistatti kansanvallalle pitkät. Mutta äänestämisen ei tule jatkossakaan olla kansalaisvelvollisuus vaan ihmisoikeus.
Huolimatta siitä, että vain 58 prosenttia äänesti, tulos syntyi laillisessa järjestyksessä, eikä pulinoita voida kieltää. Suomi ei onneksi ole mikään Turkki, vaikka turkki täällä ajoittain onkin päällä.

Jos vaalitulos uutisoidaan vain kannatusprosenttien ja valtuustopaikkojen muutoksina, näyttää siltä, että juuri mikään ei muuttunut. Verrattaessa puolueiden näissä ja edellisvaaleissa keräämiä absoluuttisia äänimääriä ollaan vasta oleellisen äärellä: Ihmiset äänestävät, eivät prosentit.
Salossa rökäletappion kärsivät kokoomus (-1324 äänestäjää) ja perussuomalaiset (-675). Nyhtöjytkyn saivat vihreät (+843) ja taivaallisen lisäpotkun kristillisdemokraatit (+495).
Vaalitulos tarkoittaa arjessa ainakin sitä, että valtuuston ja hallituksen ykköspuheenjohtajat joutuvat vaihtoon. Hallituksen voimasuhteet eivät ole selvillä, koska vielä ei tiedetä, montako sinne valitaan. Ei myöskään sitä, muodostavatko puolueet teknisiä vaaliliittoja hallitusta kasattaessa. Aina hallitus on jotenkin ajallaan pykätty.

Henkilökohtaisissa äänimäärissä tapahtui melkoisia muutoksia; sekä rakettimaisia nousuja että täydellisiä mahalaskuja. Vuoden vaihteessa osaamiskeskittymä puhutti salolaisia. Koska valtuusto äänesti lopullisesti asiasta vain pari kuukautta ennen vaalipäivää, äänestyskäyttäytymiset olivat hyvin muistissa.
Kansa palkitsi osaamiskeskittymää vastustaneita ruhtinaallisesti: Kuusi kahdeksasta nosti äänimääräänsä vähintään 20 ja enimmillään noin 120 prosentilla. Yksi heistä ei ollut ehdolla, ja valtuuston puheenjohtaja romahti.
Vastaan äänestäminen oli ns. varma nakki, koska julkinen debatti oli osoittanut, että hanke oli kuntalaisten hampaissa. Jo ennakkoon oli selvää, että enemmistö tulisi tekemään myönteisen päätöksen ja joutuisi kantamaan myös siitä koituvat poliittiset seuraukset. Yhtä selvää oli ja on, että hanketta vastustaneet eivät joudu mihinkään vastuuseen siinäkään tapauksessa, että hanke osoittautuisi menestyksekkääksi. Sitä paitsi seuraavalle hillotolpalle on neljän vuoden matka. Äänestäjien muisti ehtii heikentyä.

Kokoomuksen äänimäärissä näkyy sekin, että hallituksen puheenjohtajan leirissä olleet ottivat pahasti takkiinsa. Kaikkein huonoimmin kävi kuitenkin ryhmän puheenjohtajalle, joka yritti tasapainoilla rintamien välissä. Sovittelijana toiminutta ei valittu uudelleen. Kokoomuksen jäsentenvälissä hallitustiimi kärsi tappion, ja vastaleirissä saatettiin iloita äänimäärän noususta.
Arvoitukseksi sen sijaan jää, miten luottamuspalkkioiden korottamisaie vaikutti vaalitulokseen. Entä Antin enkeleiden eli hallituksen puheenjohtajiston läheinen yhteistyö yli puoluerajojen?
______________________________________
P.S. Julkaistu tänään Salon Seudun Sanomissa

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »