web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

170322 Neljän tähden hotelli (SSS 22.3.17)


Suomen Kuvalehti julkaisi (17.3.) kuntien kuntopuntarin. Tohtorit Timo Aro ja Eero Laesterä olivat jakaneet Manner-Suomen 278 kuntaa tasaisesti neljään koriin. Jakoperusteina oli kolme teemaa: väestökehitys, elinvoimaisuus ja kuntatalous.
Tavoitteena oli piirtää iso kuva käyttämällä sellaisia muuttujia, jotka selittäisivät kuntien tulevaa kehitystä. Salo saavutti 112. sijan. Tulosta voi pitää siedettävänä, koska 62 prosentilla kunnista kunto on (vieläkin) heikompi kuin Salolla.
Kaikki on suhteellista; esimerkiksi jalkapallossa Suomea huonompia maita on vain noin 50 prosenttia FIFA:n ranking-listan valtioista.  

Lehti kirjoitti kuvainnollisesti, että kuntalaiset asuvat eritasoisissa hotelleissa. Salolaisten majapaikka yltää nipin napin neljään tähteen. Parhaalle tasolle pääseminen edellyttäisi oleellisesti parempia tunnuslukuja kaikilla mitatuilla osa-alueilla. Vaikka sijoitus ei ole huono, se on sen verran vaatimaton, että ainakaan naapureiden ei tarvitse meitä kadehtia. Paimiolaiset, sauvolaiset ja marttilalaiset asuvat nimittäin viiden tähden hotelleissa. Vaikka Lohja ja Somero myös saivat neljä tähteä, niiden pisteet olivat selkeästi Saloa paremmat. Omilla vahvuuksilla mennään!

Yksilötasollahan homma menee niin, että kaverin onnistuessa jokin meissä kuolee. Täällä Salossa katsellaan kaihoisasti Turun ja Uudenkaupungin suuntaan, koska sinne syntyvät Varsinais-Suomen tuhannet uudet työpaikat.
Vaikka salolaisten yritysten investointeihin on myönnetty yhteensä parikymmentä miljoonaa euroa äkillisen rakennemuutoksen perusteella, työpaikkojen määrä ei juurikaan ole lisääntynyt. Piristysruiskeiden vaikutus ei ainakaan näy työttömyysprosentin oleellisena laskuna.
Salo saa jatkossakin kärvistellen maksaa pitkäaikaistyöttömistä aiheutuvaa viiden miljoonan vuosittaista sakkomaksua Kelalle, vaikka Salon työttömät ovat yhtä syyttömiä kuin salolaiset veronmaksajatkin. Eihän elatusmaksuakaan voi asettaa väkisin miehelle, jonka isyydestä ei ole mitään näyttöä.

Tasan kolmen viikon kuluttua meillä on tiedossa kesäkuun alussa aloittavan valtuuston kokoonpano. Tähän mennessä ei ole ollut havaittavissa keskustelua mistään poliittisista linjauksista. Enemmänkin sammutettuja lyhtyjä joka suunnalla. Kello käy, eikä Hakulista näy! Onko niin, että osaamiskeskittymän perustaminen pelkästään riittää takaamaan Salon nousun? Onko huhtivaalilla merkitystä vain luottamuspaikkojen jakamisessa?
Mielenkiintoista on, että niin harva nykyisistä valtuutetuista luopuu paikastaan vapaaehtoisesti: Suurista puolueista vain yksi demari ja kokoomuslainen sekä kaksi keskustalaista. Täydellinen uusiutuminen tapahtuu vihreiden ryhmässä, jossa kaikki tulevat olemaan uusia. Puolueen ehdokkaista lähes 75 prosenttia on naisia. Perussuomalaisten tilanne on täysin käänteinen. Yksikään ei luovuta, ja ehdokkaista vain reilu 20 prosenttia on naisia.
Nämä asetelmat tulevat todennäköisesti näkymään vaalituloksessa perussuomalaisten tappiona ja vihreiden - kuin myös kristillisdemokraattien - nousuna. Jääkö keskusta suurista pienimmäks

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »