web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

161122 Viestinnällistä strippausta (SSS 22.11.16)


Globaalin legendan mukaan Zhou Enlailta kysyttiin 1970-luvulla Ranskan vallankumouksen merkityksestä. ”Liian varhaista arvioida”, kuului silloisen Kiinan pääministerin varovainen vastaus. Aivan varmasti on viisaampaa harkita kuin toimia lausuntoautomaattina. Kauan asioita pohtivaa suomalaista uhkaa kyllä se vaara, että hänet leimataan vähintäänkin hitaaksi hämäläiseksi. Rafael Paasiota poliittiset vastustajat nimittivät peräti mannertenväliseksi nahjukseksi. Että tältä pohjalta.

Viime aikoina Salon kunnallispolitiikkaa koskeva uutisointi on pyörinyt osaamiskeskittymän ympärillä. Veivaajina eivät ole olleet valtuutetut kaupunginhallituksen puheenjohtajistoa lukuun ottamatta. Näyttäisi siltä kuin rivivaltuutetut harkitsivat, mutta vaikeneminen johtuu kyllä siitä, että heidän tietonsa ovat (olleet) aktiivisten lehdenlukijoiden kanssa samalla tasolla. Sitä, kuinka moni julkisuudessa asiasta keskustelleista kuntalaisista asettuu ehdolle huhtivaaleissa, on aivan liian varhaista arvioida.
Viestintä epäonnistuu aina paitsi silloin, kun se sattumalta onnistuu. Onnistuuko viestittämättömyys edes sattumalta? Tipoittain tiedottaminen on viestinnällistä strippausta ja valitettavan tuttua esimerkiksi valtakunnantason poliittisista skandaaleista. Vie aikansa, ennen kuin viimeinenkin hepene putoaa lattialle, ja alaston kokonaisuus on nähtävissä.
Meriniityn kiinteistökaupassa saati sitten osaamiskeskuksen perustamisessa ei suinkaan ole kysymys poliittisesta skandaalista vaan näkökulmasta riippuen uhasta tai mahdollisuudesta. Mutta ei kai nyt sentään Salon elämästä tai kuolemasta?

Kampushankkeeseen tarkoitetut miljoonat elivät pari viikkoa talousarviossa mutta putosivat sieltä ennen kaupunginhallituksen budjettikäsittelyä. Sen jälkeen kun hallituksen puheenjohtajisto oli mielipidekirjoituksessaan (SSS 12.11.) näyttänyt hankkeelle kirkkaanvihreää valoa, esirippu raottui, jotta katsomossa olevat kuntalaiset saattoivat todeta, että jotain sen takana tapahtuu. Spektaakkelia pukkaa?

Suurin syy viestinnän epäonnistumiseen tässä tapauksessa on nähtävästi se, että tiedottamisen avoimuudessa julkisyhteisö ja yksityiset yritykset ovat kuin itä ja länsi, jotka eivät kohtaa. Kaupungin kaikki toiminta on lähtökohtaisesti julkista ja avointa, ei-julkiset ja salassa pidettävät asiat ovat harvinaisia poikkeuksia pääsäännöstä. Yritysten tapa toimia on aivan päinvastainen; mikään ei ole automaattisesti julkista, vaan jokaisesta esiintulosta päätetään aina erikseen.
Kaupunginvaltuuston päättämiin Salon arvoihin ei kuulu avoimuus. Ykköseksi on priorisoitu asiakaslähtöisyys, mikä on selvästikin osoitus modernista ajattelutavasta. Tarvitaan kuitenkin varmaan joku luther selittämään, mitä asiakaslähtöisyys aikuisten oikeasti kuntaisten arjessa tarkoittaa. Olisiko tuota arvoa pitänyt tässä tapauksessa – eli trendikkäästi casessa – kunnioittaa?

Kirjoituksen alun sitaatti on tietääkseni tarkka ja tosi. Zhou Enlai sanoi sen ilmeisesti Richard Nixonille, mutta hän ei tarkoittanut Ranskan vuoden 1789 vallankumousta vaan Pariisin vuoden 1968 opiskelijamellakoita.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »