web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

161028 Vastakkainasettelu kiihtyy (SSS 28.10.16)


Kotikutoinen politiikka tarjoaa monta esimerkkiä siitä, että osuvalla sloganilla tai parilla saattaa irrota paikka jopa eduskunnassa. Pelkästään hyvä motto ei kuitenkaan aina kanna ehdokasta maaliin presidentinvaaleissa. Tämän sai kokea esimerkiksi Bjarne Kallis, joka oli KD:n asettamana ehdokkaana vuonna 2006 mottonaan Äänesi on Kallis.

Samassa vaalissa hopealle ylsi Sauli Niinistö julistamalla, että vastakkainasettelun aika on ohi. Slogan syntyi Niinistön vaalityöryhmässä, kun yritettiin löytää aseita silloisen tasavallan presidentin Tarja Halosen kaatamiseen. Ehdokkaan käyttöön iskulause valmistui melko tarkkaan yksitoista vuotta sitten. Mahtaakohan sille löytyä mitään reaalisisältöä tämän päivän Suomestakaan?

Nyt tasavallan presidenttinä istuva Niinistö on saanut huomata, että ulkopolitiikassa kärkipoliitikot - ja heidän takanaan kansa – ovat jakautuneet kolmeen eri leiriin. Toisessa ääripäässä ovat Nato-haikailijat ja toisessa paasikiviläiset, jotka edelleen korostavat Suomen geopoliittisen aseman ja 1300 kilometriä pitkän itärajan merkitystä.
Näiden napojen väliin mahtuvat sitten pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta yhteistyöstä tai erilaisten maanpuolustuskeinojen yhdistelmistä sopivia ratkaisuja hakevat.

Mielenkiintoista on, että Niinistön kasvattajapuolueella on virallinen päätös Natoon liittymisestä, vaikka tasavallan presidentti itse pitää vielä kaikkia ovia auki. Hänen lausunnoistaan ei kylläkään käy selkeästi ilmi, onko jokin uksi apposen auki tai jokin toinen kenties vain hieman raollaan.

Sisäpolitiikassa puolestaan on käynnissä alati kiihtyvä ideologinen taistelu hyvinvointipalvelujen markkinoista. Se ei alkanut keskustan ja kokoomuksen vuodentakaisesta lehmänkaupasta, jossa keskusta sai maakuntahallinnon, kokoomus valinnanvapauden ja perussuomalaiset mopen osan. Vaikka tuo diili ei ollutkaan mikään alkupamaus, se toimi kuin kynsitulille heitetty bensa. Sen roihussa tulemme vielä- näkökulmasta riippuen – mukavasti lämmittelemään tai kauheasti kärvistelemään.

Jos sote-mullistus toteutuu hallituksen käsikirjoituksen mukaisesti, palvelutuotanto tullaan lainsäädännön avulla pitkälti yksityistämään. Eduskunnassa tavoitteen takana on yksinkertainen enemmistö, jolla ainakin tällä vaalikaudella on kansan antama epäsuora mandaatti.
Tavoitteen suuntaisesti myös hankintalakia aiotaan muuttaa niin, että julkisyhteisöjen eli valtion ja kuntien omistamien yhtiöiden toiminnasta vain viisi prosenttia on sallittua kilpailuilla markkinoilla. Tällä hetkellä osuus on 10 prosenttia, ja EU:n suosittelema taso on nyt ja jatkossakin 20 prosenttia. Suomen aatekumppanina EU-maista on ainoastaan Puola. Mikä muu maita yhdistää? Itämerikö vain?

Vastakkainasettelu on kiristynyt myös työmarkkinoilla. Hallituspuolueet eivät saaneet tavoittelemaansa ”yhteiskuntasopimusta”, mutta työntekijäjärjestöt nielivät kuitenkin yksipuolisen kilpailukykysopimuksen. Saavutettu tulitauko työmarkkinoilla kestää aikansa, mutta työnantajapuolella uusia järeitä aseita ajetaan jo asemiin. Julkisuudessa kylläkin vain lakkoja kutsutaan työtaisteluiksi.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »