web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

160722 Reissuista rähjääntyy (SSS 22.7.16)

Se mikä sopii Jupiterille, ei sovi härälle. Sanontaa voi käyttää poliitikkokaksikosta, jos näkee Jupiterilla Paavo Lipposen ja härällä Timo Soinin kasvot. Koska Lipponen kuitenkaan ei ole Jumala eikä Soini vetojuhta, siirryn välittömästi pääraiteelle.

Toistakymmentä vuotta sitten Paavo Lipposta epäiltiin tietovuodosta. Hänen väitettiin välittäneen Tarja Halosen ja Vladimir Putinin käymien keskustelujen sisältöä Yhdysvaltain suurlähetystöön. Lipponen kuittasi epäilyt tyylilleen uskollisena ja sanoi keskustelevansa vaikka Kiinan keisarin kanssa tekemättä siitä tiliä etu- tai jälkikäteen. Lipponen toimi tuolloin vähän kuin Napoleon, joka vuonna 1805 laittoi itse päähänsä keisarin kruunun jättäen paavin tehtäväksi pelkän vesivoitelun. Lipponen on iso mies, jolla poliitikkona oli itsensä kokoinen ego ja korkeintaan välttävä itsehillintä. So what?

Brexitin jälkeen ulkoministeri Soini riensi Englantiin – oman ilmoituksensa mukaan - tapaamaan Britannian EU-eron puolustajia ja kannattajia. Hiljakkoin hän jätti menemättä EU:n ulkoministerikokoukseen, koska hän oli kesälomalla ja ystävänsä häissä. Pyyhkeitä Soini on tekosistaan saanut. Kun hän torjui poisjäämisestään syntynyttä kritiikkiä, hän kertoi lakonisesti toimineensa kuten Paavo Lipponen aikoinaan. Ulkoministeri yllätti. Ensinnäkin siksi, että Soinin verbaliikka on lähtökohtaisesti kotikutoista. Mikäli sananparret eivät ole omasta hautomosta, lainatavara on yleensä vanhavennamolaista perintöä. Toiseksi siksi, että Soini otti esikuvakseen ja kilvekseen Paavo Lipposen, joka sentään vei Suomen eurooppalaisiin pöytiin. Niihin kammareihin, joissa Soinin mielestä kaikki Suomenkin ongelmat syntyvät tai synnytetään.

Soinillakin on itsensä kokoinen ego yhdistyneenä matalaan itsehillinnän tasoon. Pitkään oppositiossa olleena hän on tottunut tulittamaan muita sarjatulella eikä itse olemaan maalitauluna. Uusi asema saa Soinin silloin tällöin vajoamaan perusteettomaan itsesääliin.
Hallituksen ulkopuolella on ollut vaikea ymmärtää Soinin poisjääntiä ulkoministerikokouksesta. Aiheina olivat sentään sekä Nizzan murhenäytelmä että Turkin – kenties lavastettu – vallankaappaus. Omat häät olisivat kyllä olleet riittävä syy poissaoloon. Niihin ei ole tapana sijaista lähettää.
Ulkoministerin kritisoinnissa olisi kuitenkin ollut syytä pysyä kohtuudessa. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluodon ajatukset nousivat laukalle, kun hän julkisesti vihjasi, että ulkoministeri Englannin matkansa vuoksi saattaisi olla syyllistynyt maanpetokseen. Kyllä hän
myöhemmin perui puheensa, mutta anteeksipyyntö oli yhtä katuva kuin Alexander Stubbin luikautus sori siitä.

Ulkoministerin matkustaminen ja matkustamattomuus eivät yksinään mittaa sitä, miten virka tulee hoidettua. On kuitenkin hyvä muistaa, että iso kokonaisuus muodostuu pikkupalasista. Hyvä on muistaa sekin, että presidentti Relanderista tuli reissu-Lasse viiden matkan vuoksi. Soinilla on tapana sanoa, että koirat haukkuvat, ja karavaani kulkee. Niinpä, mutta kyllä vihaiset koirat voivat purra pahasti


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »