web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

151105 Viimeinen sammuttaa valot (SSS 5.11.2015)


Vuonna 1993 olin Kirkkonummella ammattijärjestön järjestämällä pitkällä kesäkurssilla. Luennoitsijoista parhaiten mieleen jäi Erkki Virtanen, joka silloin oli valtiovarainministeriön apulaisbudjettipäällikkö eli Raimo Sailaksen oikea käsi; edellyttäen että Sailas on vasuri.

Erkki Virtanen maalasi kurssilaisille kuvaa Suomen julkistalouden tilasta isolla pensselillä, jota hän kostutti mustaakin mustemmassa väriaineessa. Kun Virtanen oli lopettanut kalvosulkeisensa, olin satavarma, että valtiontalous romahtaisi ennen kuin selviäisin Kirkkonummelta takaisin kotiin.

Mitään lopullista katastrofia ei kuitenkaan tullut, mutta Iiro Viinanen, joka ”vanhan laman aikana” oli Esko Ahon hallituksen valtiovarainministeri, on kuitenkin jälkikäteen antanut ymmärtää, että kuilun partaalla käytiin. Homma hoidettiin sitten devalvoimalla. Nyt Esko Aho on Juha Sipilän takapiru ja kuiskii pääministerin korvaan ohjeita sisäisestä devalvaatiosta.
Erkki Virtanen jäi tänä syksyllä eläkkeelle ja väitti lähtiäishaastattelussaan ylpeänä, että hän ne kuuluisat Sailaksen ansioksi laitetut leikkauslistat kirjoitti. Jäädään odottamaan, millä kunniamerkillä presidentti Erkki Virtasen noista uroteoista kuukauden päästä palkitsee.

Pitkässä juoksussa tarkasteltuna Suomen talous ei ole noista päivistä suinkaan parantunut. Valtion velka ei euroalueen muihin maihin verrattuna ole määrällisesti huolestuttava, mutta velkaantumisvauhti on valitettavasti ollut hurja: Jyrki Kataisen valtiovarain- ja pääministerikautena se tuplautui.
Valtion taloutta hoitaa maan hallitus, joka toimii eduskunnan myöntämien resurssien rajoissa. Suomessa hallituksia on nimetty pää- ja valtiovarainministerin sukunimien mukaan. Tämä voi olla yksi niistä monista syistä, miksi Timo Soini halusi mieluummin ulkoministeriksi. Se oli kyllä selvä virhearvio kokeneelta kehäketulta: kyllä kansa tämän hallituksen tulee muistamaan SSS-ministeriönä.

Työttömyyden hoito kuului pitkään valtiolle, mutta sen pahentuessa vastuuta on siirretty kunnille. Esimerkiksi tänä vuonna Salon kaupunki maksaa Kelalle jo lähes viisi miljoona euroa korvausta pitkäaikaistyöttömistä, vaikka heidän joukossaan ei tietääkseni ole yhtään Salon kaupungin irtisanomaa. Kysymys on ns. yksityisen sektorin yhteiskunnalle aiheuttamasta maksusta. On hyvä huomata, että suljetulla tai vientiä harjoittavalla sektorilla työvoiman vähennykset parantavat yritysten kannattavuutta mutta aiheuttavat menojen kasvua julkisella puolella. Mikäli kaupunki irtisanoisi henkilöstöään, sama porukka marssisi sosiaalipuolelta menoina takaisin sisään.

Salolaisena on helppo esittää, että työttömyyskustannukset tulisi jyvittää koko maan tasolla asukasluvun suhteessa. Mutta oltaisiinko täällä samalla valmiita jakamaan yhteisöverotuotto samoin perustein? Salon saama osuus yhteisöverosta on jo vuosia ollut alle kymmenen miljoonan euron tasolla, kun vielä viisi vuotta sitten sen tuotto oli 60 miljoonaa. Tämän muutoksen myötä Salon kaupungin rooli on muuttunut ”kuntien köyhäinavustuksen” maksajasta sitä saavaksi.

Mikäli Sipilän hallitus siirtää nyt käytettävissä olevien tietojen mukaisesti sosiaali- ja terveyspalvelut tusinalle itsehallintoalueelle, voimme samalla viettää kunnallisen itsehallinnon hautajaisia, sillä vähintään 52 prosenttia Salon toimintamenoista hallinnoidaan Salon ulkopuolella. Uusiksi menee valtionosuusuudistus, joka salolaisen Arno Miettisen johdolla sai nykyisen muotonsa vain vuosi sitten. Kyllä rajua on ajan riento. Viimeinen sammuttaa valot.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »