web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

151008 Iso kuva (SSS 8.10.2015)

8.10.2015 Iso kuva

Meillä suomalaisilla on ainakin teoriassa erinomaiset mahdollisuudet seurata, mitä ympärillämme tapahtuu: Kaikki ovat lukutaitoisia, moniarvoista tietoa on saatavilla ja vastaanottimia sekä mobiilivälineitä kansalaisilla on joka lähtöön. Tietoyhteys on jatkuvassa käytössä hämmästyttävän monella kävelijällä ja pyöräilijälläkin. Välttämättömät edellytykset tiedonjanon sammuttamiseen ovat siis olemassa, mutta ongelma on siinä, että vastuu valtavan uutistulvan jäsentämisestä on vastaanottajalla.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman, joka on antanut medialle lausuntoja sekä Suomen että euroalueen taloudesta, yllätti eräällä syyskuisella kolumnillaan. Hän näet kirjoitti, että suurin ongelmamme ei ole talouden kilpailukyky, uhkaavat hallituksen pakkolait eikä valtion budjettialijäämä, Kreikka tai eurokaan. Ei ehkä edes nyt sotien vuoksi nopeasti kasvava pakolaisvirtakaan. Suurin ongelmamme on tuloaan jo nyt tekevä ympäristökatastrofi. Näin kirjoitti siistaloustieteilijä.
Ihmetellä täytyy, että meillä on ministereitä, jotka keskittyvät ylpeilemään saavutuksillaan autoveron alentamisessa. Heidän mielestään ilmaston lämpeneminen kun edelleenkin on vain vihervasemmiston piiperrystä. Fakta kuitenkin on, että ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu tulee aiheuttamaan kansainvaelluksia, joista ainakin tiedemiehillä jo on painajaismaisia näkyjä.

Kaikkien ministerien olisi syytä sisäistää vaikkapa äskettäin julkisuudessa ollut tieto Alaskan jäätiköistä: Sulaessaan ne menettävät 75 miljardia tonnia vettä joka vuosi. Tuota vesimäärää varten tarvittaisiin kilometrin syvä ja leveä allas Salosta Naantaliin. Tätä haluan Korkmanin hengessä trendikkäästi nimittää isoksi kuvaksi koska tai siitä huolimatta, että se on eräs politiikan ja talouden eliitin mielitermeistä. Iso kuva on muuten hyvä vihje bullshit-bingoa talousseminaareissa harrastaville.

Sipilän ministeristöä on sen napamiesten sukunimien etukirjainten perusteella kutsuttu SSS-hallitukseksi. Toinen yhtä käyttökelpoinen etuliite olisi TINA. Näin siksi, että kaikissa tiedotustilaisuuksissa kolme puoluejohtajaa väittää pokkana hallituksen ryhtyvän tähän tai tuohon kansalaisen kannalta inhottavaan toimenpiteeseen, koska muuta vaihtoehtoa ei ole (englanniksi There Is No Alternative).
Tuota ei kannata purematta niellä, koska jokainen talouteen liittyvä yksittäinen päätös aina on arvosidonnainen. Tätä mieltä on jopa Juhana Vartiainen, vaikka hän lienee yksi hallituksen takapiruista. Hämmästyttävää, miten niin moni TINA-hallituksen ainoa mahdollinen vaihtoehto on osoittautunut sangen lyhytikäiseksi, minimissään elonaika on jäänyt vuorokauteen. Onko hallituksella todellista isoa kuvaa? Sellaiseksi ei enää kelpaa muutama kuukausi sitten kirjoitettu hallitusohjelma, sillä sellaiset happanevat nykymenossa nopeammin kuin maito kesäauringossa.

Lopuksi siteeraan kolumnistia, joka loistavalla tavalla esitti, miten kielellä vaikutetaan. Hän oli kopioinut sanatarkasti lauseita pääministeri Sipilän Suomen kansalle pitämästä puheesta, mutta vaihtanut pääministerin käyttämän me-muodon te-muodoksi. Pehmeäksi ja sovittelevaksi tarkoitettu samassa veneessä ollaan-viesti muuttui uskomattoman kovaksi, vaikka perussisältö säilyikin ennallaan. Tässä näyte:
”Näin te ette voi jatkaa. Rahat loppuvat. Te ette pääse pakoon tosiasioita. Kansainvälinen talous on kasvanut viimeiset vuodet, mutta te ette ole päässeet tuohon kyytiin mukaan. Ettekä pääse, ellette tosissanne tahdo ja tee sen mukaisia toimia.” (Kuukautinen, HS:n kuukausiliite 10/2015)

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja...

Lue lisää »

Pekka Haavisto venäläisturisteista: Nopeaa ratkaisua ei ole – ”Mutta viisumeita voidaan vähentää”

Hallitus on kokoontunut iltakouluun keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. Asiasta on puhuttu ja kohistu pitkin kesää. Hallituksen iltakoulussa...

Lue lisää »