web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

150910 Luottamus koetuksella (SSS 10.9.2015)

Yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön meillä on viime aikoina noussut arvojohtaminen. Yksinkertaisena ihmisenä olen ymmärtänyt sen tarkoittavan epäitsekkyyttä ja esimerkkinä toimimista. Sitä edellytetään johtajilta kaikilla tasoilla erityisesti vaikeina aikoina.
Ei se mikään helppo nakki ole sellaisessa moniarvoisessa yhteiskunnassa, jossa seitsemän vuotta kestänyt taloudellinen taantuma on koventanut asenteita ja kärjistänyt vastakkainasettelua. Hyvinä aikoina arvojohtaminen on lähinnä juhlapuheissa käytetty fraasi ja kuuluu samaan työkalupakkiin kuin slogan henkilöstöstä yrityksen tärkeimpänä voimavarana.  Taantumassa molemmat jäävät käyttämättöminä pakkiin juhlapuheita odottamaan.

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ilmoitti kolme kuukautta sitten, että hän on eronnut puolueestaan ja valtuustoryhmästään. Koko kesän hän oli vapaassa pudotuksessa: ei kuulunut mihinkään valtuustoryhmään eikä perustanut omaakaan. Eilen hän - protokollan mukaisesti - kertoi valtuustolle siirtyneensä keskustaan. Puolueeseen liittyminen taas on kokonaan oma prosessinsa. Keskusta ei ymmärtääkseni edellytä, että ryhmäläisellä pitää olla jäsenkirja. Ei sitä varmasti edellytetty Elovaaraltakaan, varsinkin kun hän muuttokuormassaan toi keskustaryhmään valtuuston puheenjohtajan nuijan. Puolueella on nyt valtuuston puheenjohtajistossa yksikertainen enemmistö 2-1, vaikka vaalien jälkeen puolueet muuta sopivat.
Elovaara ilmoitti SDP:n jättäessään haluavansa jatkaa tehtävässään tämän valtuustokauden loppuun. Nykyisen kuntalain mukaan hänet voidaan suistaa puheenjohtajan pallilta vain rikoksen perusteella.  Tilanne muuttuu 1.6.2017: silloin astuu voimaan uuden kuntalain määräys, jolla säädetään, että valtuusto voi antaa puheenjohtajalle epäluottamuslauseen ja erottaa hänet kesken kauden. Elovaara (sit) ja keskusta ylittivät nyt risteyksen vanhoilla keltaisilla.
Valtuuston puheenjohtaja kertoi tässä lehdessä tiistaina, että asioita pitää viedä eteenpäin ja irrottautua puoluepolitiikasta. Tuon lausuman entiset puoluetoverit tulkitsevat niin, että Elovaara yrittää tehdä loikastaan hyveen nostamalla itsensä puolueiden ulko- tai yläpuolelle.
Demariryhmä näkee asian niin, että puolueesta eronnut käyttää häikäilemättömästi hyväkseen demarimandaattia keskustan ryhmän nimissä. Miten se menikään? Ensin on oma etu, sitten ryhmän ja kolmanneksi Salon ja isänmaan etu.
Kun vuoden 2012 kuntavaalin jälkeen demarit täyttivät saamiaan luottamushenkilöpaikkoja, Elovaarasta tuli valtuuston puheenjohtaja siksi, että hänen takanaan oli Salon Työväenyhdistys, joka on mammutti muihin demariyhdistyksiin verrattuna. Häntä pidettiin myös vankkana sosialidemokraattina, joka oli ollut puolueen jäsen vuodesta 1972 lähtien ja toiminut kauan merkittävissä kunnallisissa luottamustoimissa että ammattijärjestössä.
Elovaarasta tuli demareiden ehdokas valtuuston puheenjohtajaksi vasta äänestyksen jälkeen. Nyt kesäkuussa suurimmassa yhdistyksessä varmasti manattiin sitä, että oli sokeasti luotettu omaan mieheen, vaikka käytettävissä olisi ollut pätevä Simo Paassilta. Maahan kaatunutta maitoa on kuitenkin turha itkeä.
Ei kai tällä ”hiekkalaatikkoleikillä” ole mitään merkitystä kuntalaisten kannalta? Valitettavasti voi ollakin. Pääministeri Sipilän avainsana, jota hän toistanut väsymiseen asti, on luottamus. Valtuustokautta on jäljellä vielä puolitoista vuotta. Vaikeiden päätösten tekeminen Salossa edellyttäisi täydellistä luottamusta ainakin kolmen suurimman puolueen kesken.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »