web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

150723 Sopimuksen mukaan (SSS 23.07.2015)

Kielessä sanojen merkitys perustuu sopimukseen. Sillä perusteella välinettä, jolla syömme keittoa, kutsutaan lusikaksi eikä esimerkiksi ratikaksi. Äänneasulla ja reaalitodellisuuden esineellä ei toisin sanoen ole mitään yhteyttä, se on aina puhtaasti sopimuksenvarainen. Siksi olisi hämmentävää, jos joku sopimuksenvastaisesti päättäisi ryhtyä käyttämään puheessaan ratikkaa lusikkana. Luultavasti häntä pidettäisiin humoristisena tai persoonallisena eli suoraan sanottuna pellenä tai hulluna.

Valitettavasti arkikielen semanttinen eli merkitysopillinen säännöstö ei ulotu samalla tavalla poliittiseen kieleen. Uudissanat ovat aina tervetulleita, mutta vanhojen merkitysten korvaaminen uusilla ilman sopimusmenettelyä on vähintäänkin arveluttavaa: vastuuta ei ole edes kuulijalla. Tarkoituksenmukainen ja määrätietoinen semanttinen hämmentäminen johtaa 1) lievimmässäkin tapauksessa manipulointiin 2) edellistä pahempaan aivopesuun tai 3) pahimmillaan totalitaariseen hallitsemiseen.

Keskustalaiset pääministerit Esko Ahosta lähtien ovat ujuttaneet uutisointiin yhteiskuntasopimuksen käsitettä. Heidän tapansa käyttää sitä päivänpolitiikassa on hämmentävä. Yhteiskuntasopimuksella nimittäin tarkoitetaan valtion perustamista. Pääministerin puheista on saanut sen käsityksen, että hän tarkoittaa sillä pelkästään palkansaajien työehtojen heikentämistä.

Pääministeri Sipilällä on takanaan hieno ura menestyneenä yrittäjänä, mutta hänen kokemuksensa valtakunnallisesta työmarkkinatoiminnasta on harsomaisen ohut. Tämä näkyi jo siinä, kun hän pyysi järjestöjä pikaisesti sopimaan viiden prosentin ”tuotantohyppäyksestä”. Jos Sipilällä olisi enemmän kokemusta, hän tietäisi paremmin: Palkkaneuvotteluissa ei ole tapana seisauttaa veriä vaan korkeintaan kelloja, jotta pysyttäisiin sovitussa aikataulussa.

Jos ja kun hallitus sekä työmarkkinajärjestöt istuutuvat yhteiseen pöytään nyt elokuussa, kyse on kolmikantaisesta sondeerauksesta. Mikäli sitten seuraavassa vaiheessa alettaisiin neuvotella esimerkiksi maltillisen palkkalinjan jatkamisesta, työajoista, työttömyysturvasta ja ansiotuloverotuksesta olisi syytä puhua tulopoliittiseen kokonaisratkaisuun pyrkimisestä. Näin siitäkin huolimatta, että työnantajat ovat sanoneet kuopanneensa tupon. Järkevää olisi edelleen pitää lusikka lusikkana, ratikka ratikkana ja tupo tupona.

Työmarkkinaneuvottelut ovat käytännössä kaupanhierontaa. Kauppaa ei synny, elleivät sen ehdot sovi molemmille osapuolille. Nykyisessä taloustilanteessa työntekijäjärjestöt ovat myyneet tuotteensa halvalla, takana on kaksi noin 20 euron yleiskorotusta kuukausitasolla. Palkkamaltti on ollut valttia.
Sipilä on kertonut julkisuudessa, että ministerit ovat jo kantaneet oman kortensa kekoon, kun salkkujen määrää on vähennetty. Painavimmiksi muuttuneet salkut ovat raskaampia kantaa. Pääministeri on myös ilmoittanut hallituksen tulevan mukaan ”talkoisiin” alentamalla verotusta, jos hallituksen asettamat reunaehdot ensin täyttävät.

Sekä hallitus että työnantajat vaativat vuosittaisten työaikojen pidentämistä. Palkansaajan on erittäin vaikea nähdä, miten vaikea työttömyys vähenisi ja vienti paranisi, jos työlliset tekisivät enemmän töitä ja valmistaisivat vientitavaroita, joilla ei ole kysyntää. Ostajan roolissa olevat työnantajat ovat näillä näkymin menossa pelkästään tinkimään. Työmarkkinat ovat kuitenkin suomalainen tori eivätkä turkkilainen basaari.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »