web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

150609 Pelipaikkana valtuusto (SSS 9.6.2015)


Suomen vaalijärjestelmässä puolueiden voimasuhteet ratkeavat äänimäärien perusteella, mutta valtuustoon ei mennä henkilökohtaisten äänten vaan vertauslukujen perusteella. Salon kuntavaalissa 2012 pienin äänimäärä, jolla pääsi valtuutetuksi, oli 112. Valitsematta jääneiden joukossa suurin äänimäärä puolestaan oli 158.
SDP:n valtuutetuista ainoastaan Katja Taimela olisi vaivatta pärjännyt omillaan. Muut tarvitsivat toveriapua kynnyksen ylittämiseen. Valtuustoryhmää voi verrata jalkapallojoukkueeseen. On maalintekijöitä, pelirakentajia ja näkymättömiä puurtajia, mutta pelejä voitetaan vain yhdessä toimien.

Kun valtuutettu eroaa ryhmästään, normikäytäntönä on pidettävä sitä, että hän luopuu kaikista luottamustehtävistä, jotka hän on saanut taustaryhmältään. Vaikka mikään laki tai sääntö ei edellytä luopumista, moraalista selkärankaakin on löytynyt.
Salon valtuuston puheenjohtaja teki epätavallisen ratkaisun: Hän irtautui kaikilta osin SDP:sta mutta päätti jatkaa valtuuston puheenjohtajana, koska se ei ole laitonta. On hyvä, että Jorma Elovaara haluaa jatkaa valtuutettuna, muutenhan hän pettäisi häntä äänestäneiden 138 ihmisen luottamuksen.
Hän ei kuitenkaan halua muistaa sitä tosiasiaa, että valtuuston puheenjohtajuuden puolueiden välisissä neuvotteluissa sai SDP:n kunnallisjärjestö, joka sitten omalla päätöksellään esitti tehtävään Jorma Elovaaraa. Valtuuston siunaus oli pelkkää juridiikkaa ja byrokratiaa.

Kun Jukka Roos 2011 teki oman ratkaisunsa, hän toimi aivan päinvastoin: jätti kunnallispoliittiset tehtävät mutta pysyi puolueen jäsenenä. Roosin tapaus on perusteiltaankin aivan erilainen kuin nyt esillä oleva. Hän ei riitautunut kenenkään kanssa, mutta päätti lähteä, kun vaikuttamisen palo oli sammunut. Ei vihoissaan, katkerana eikä pettyneenä.
Roosin lähdöllä ja Elovaaran erolla yhteistä on se, että kummankaan ratkaisun taustalla ei ole ollut mitään poliittisia linjaerimielisyyksiä. Elovaara on vihjannut julkisesti, että hän erosi ryhmästä, työväenyhdistyksestä ja puolueesta lähinnä henkilökohtaisista syistä. Niitä ei ole syytä lähteä julkisuudessa penkomaan saati sitten ruotimaan.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat siunanneet Elovaaran jatkamisen puheenjohtajana. Lausunnot ovat hieman kaksinaamaisia. Nykyisen kuntalain mukaan koko vaalikaudeksi valittu valtuuston puheenjohtaja ei tarvitse kenenkään siunausta ja vain oman luottamuksensa. Hän istuu pallillaan kuin tatti 31.5.2017 asti ellei eroa tehtävästään oma-aloitteisesti.
Pari ryhmäjohtajaa on korostanut, että he eivät halua puuttua sosialidemokraattien sisäisiin asioihin, vaikka he lausunnollaan juuri niin ovat tehneetkin. Politiikassa naapurin palavaa saunaa ei riennetä sammuttamaan.

Kun uusi valtuustokausi alkaa 1.6.2017, kuntalaki astuu voimaan myös kunnallisten luottamushenkilöiden osalta. Se mahdollistaa valtuuston puheenjohtajan vaihtamisen kesken kauden. Ensin valtuuston täytyy tosin erottaa koko puheenjohtajisto ja valita sitten samat varapuheenjohtajat ja se uusi puheenjohtaja.
Olisi suotavaa, että ennen uuden valtuustokauden alkua sovittaisiin, että ryhmistä eroavien tulee jättää muut kuin valtuutetun tehtävät. Jos näin ei tapahdu, valtuusto erottaa tehtävistä kuntalain antamilla valtuuksilla. Tämä olisi uuden poliittisen kulttuurin mukaista. Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu, että eduskuntaryhmistä eroavat eivät vie mukanaan omaa osuuttaan puoluetuesta. Näinhän kävi SMP:n hajotessa, ja sen myötä syntyi käsite seteliselkärankaiset.
_______________________________________

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »