web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

150201 Oikeus eikä velvollisuus (SSS 1.2.2015)

Äänestysprosentti syksyn vaaleissa Ruotsissa oli yli 85. Suomessa jäimme tuosta tasosta viime eduskuntavaaleissa noin 15 prosenttiyksikköä. Naapurissa kansa käy innokkaana uurnilla, vaikka siellä äänestetään pääsääntöisesti puoluetta eikä henkilöä kuten meillä. Aktiivisuutta ei vähennä sekään, että siellä kolme kotimaista vaalia järjestetään samana päivänä. Meillä väitetään, että listavaali ja vaalien yhdistäminen pudottaisivat äänestysprosenttia. Meri erottaa poliittiset kulttuurit toisistaan.

Kuntavaalissa vuonna 2012 äänestysaktiivisuus jäi alle 60 prosentin. Kanssamme yhtä laiskoja ovat amerikkalaiset valitessaan maalleen presidenttiä. Ruotsalaisia emme ole, olkaamme siis amerikkalaisia!
Suomalaiseen demokratiaan kuuluu, että äänestäminen ei ole velvollisuus vaan oikeus, esimerkiksi Australiassa ja Belgiassa äänestämättä jättäminen on rangaistava teko. Valistumaton arvaukseni on, että sakon käyttöönotto Suomessa lisäisi piirrettyjen kirkkoveneiden määrää uurnan pudotettavissa äänestyslipuissa.

On mielenkiintoista, että äänestystilastojen valossa Salossakaan kansalaisia ei kiinnosta kunnallispolitiikka, vaikka sosiaalisessa mediassa ja tekstaripalstaa pelkästään silmäilemällä asiasta saa aivan päinvastaisen kuvan. Kuntalaisista ei nimittäin ole lainkaan samantekevää, tuleeko kraanasta hyvää vettä, tyhjeneekö pytty vetämällä/painamalla, miten päivähoito, opetus ja terveydenhoito on järjestetty tai aurataanko ja päällystetäänkö katuja.
On hyvä muistaa, että kunnallistaloudella on vahva napanuora valtion budjettiin. Salollekin valtionosuudet ovat todella merkittävä summa, vaikka kaupunki ei kuulukaan niihin ”elinvoimaisiin” kuntiin, joilla suurin osa tulopuolesta muodostuu valtionosuuksista.  Vaikka Suomi sijaitseekin pussin perällä, olemme kuitenkin kiinteä osa euroaluetta, jonka taloutta Euroopan keskuspankki nyt on alkanut elvyttää. Kun sydän toimii, varpaatkin saavat tarvitsemansa veren.

Salossa kaupunginhallitus patisti joulukuussa virkamiehiltä sopeuttamisohjelmaa, jonka järjestysnumeroa en muista; niitä on tullut ja mennyt kuin busseja Helsinkiin. Haluan oikeasti ymmärtää päättäjien tuskaa, koska toriparlamenttien päättäjiin kohdistamat paineet ovat valtavat. Virkamiehistä tehtävä tuntuu varmaan turhauttavalta, koska lihan leikkaaminen paljaasta luusta on savolaisittain ilmaistuna kovvoo hommoo.
Kaiken alku on kuitenkin tosiasioiden tunnustaminen: Salon talouden ydinongelmana ei ole menojen kasvu vaan tulojen väheneminen. Menot tulee luonnollisesti ajan kanssa sopeuttaa tuloihin, mutta kyllä yksittäistaloudessakin on syötävä ja peseydyttävä, mielellään joka päivä.

Minulle on syntynyt sellainen kuva, että hallituksen pöytäkunnassa jotkut luulevat leikattavien miljoonakasojen olevan olemassa, mutta virkamiehet vain eivät niistä kerro. Toivon, että tämän käsityksen takana ei ole yksinkertaista enemmistöä, sillä sehän tarkoittaisi luottamuspulaa.
Salon talous olisi voinut edetä sopeuttamisessa pitkälle jo tänä vuonna, jos työttömyys ei olisi pahentunut, ja elleivät erikoissairaanhoidon kustannukset kulkisi aivan omia polkujaan. Kaikki se, mikä on siirtynyt tai siirtyy piirin hoidettavaksi, on tuonut ja tuo Salolle miljoonien lisälaskun: ensihoidon maksut kolminkertaistuivat viime vuonna ja päivystyskustannukset tuplaantuvat kesäkuussa. Odotan kauhulla vuoden 2017 ns. sote-uudistusta. Sen lopputulemana voimme saada yhdet vaalit lisää, jos vaalivoittaja ajaa maakuntahallintomallinsa päätyyn saakka.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja...

Lue lisää »

Pekka Haavisto venäläisturisteista: Nopeaa ratkaisua ei ole – ”Mutta viisumeita voidaan vähentää”

Hallitus on kokoontunut iltakouluun keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. Asiasta on puhuttu ja kohistu pitkin kesää. Hallituksen iltakoulussa...

Lue lisää »