web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

150102 Puheenjohtajien jälki-istunto (SSS 2.1.2015)

Venäjä on naapurimaamme ja toivottavasti pysyykin sellaisena. Tästä samaa mieltä joulun alla olivat varmaan kaikki presidentin luokseen kutsumat puoluejohtajatkin. Toivotaan, että kaikki olivat yksimielisiä myös siitä, että Suomella ei voi olla kuin yksi yhteinen ulkopolitiikka: Emme edelleenkään voi muuttaa geopoliittista asemaamme. Tämän tosiasian nieleminen tuottaa eniten vaikeuksia pääministerille sekä hänen puolueelleen ja kannattajilleen.

Alexander Stubb on todennut, että hän haluaa Suomen liittyvän Natoon. Tosin vasta seuraavalla vaalikaudella, koska hän ei voi esittää jäsenyyden hakemista tämän hallituksen pääministerinä.  Sama kanta oli myös Jyrki Kataisella. Kaksi viimeisintä - mutta ei suinkaan viimeistä – pääministeriämme ovat ajelleet neljä vuotta kaksilla rattailla kuin raikulipojat. Sitä, onko tämä reilua, ei ratkaista lakikirja vaan äänestyslippu kourassa.

Pelkkää semantiikkaa on, pitikö presidentti puoluejohtajille puhuttelun, vai käytiinkö hänen aloitteestaan vain tunkkaista ilmaa raikastava keskustelu. Julkisuudessa Niinistö on syksyn aikana selkeästi tunnustautunut paasikiviläiseksi, joka ei halua – Putinin kielikuvaa käyttäen – että hihnassa olevalta karhulta aletaan repiä irti kynsiä ja hampaita. Kun Herra antaa viran, hän antaa myös järjen, sanoo vanha kansa.

Puoluejohtajille ulkopolitiikkamme perusasioista luennoinut Niinistö oli puolueen puheenjohtaja vuoteen 2001 asti ja ennen presidentiksi tuloaan samalla linjalla kuin sittemmin Katainen ja Stubb. Kokoomuksella on Natoon liittymisestä puoluekokouksen päätös vuodelta 2004, mutta se ei sido – eikä sen tulekaan sitoa – presidenttiä.
Niinistö ei ole mikään pehmo vaan kamreeri ja ankara koulumestari. Kulisseissa hän varmaan poltti hihansa, kun yksi jos toinenkin poliitikko kävi julkista väittelyä ulkopolitiikasta ja perusteli omaa kantaansa sanomalla olevansa samaa mieltä kuin presidentti. Näin tekivät nekin, joita kaikkein eniten natotti ja vieläkin natottaa.  

Jatkossa on mielenkiintoista seurata, miten Niinistön ulkopolitiikan peruskurssin oppi uppoaa Pekka Ervastin politiikan dinosauruksiksi nimittämään kvartettiin (YLE/Näkökulma 19.12.14). Kansanedustajat Kanerva, Salolainen, Sasi ja Zyskowicz ovat olleet sitä mieltä, että Suomi voisi mennä Natoon ilman kansanäänestystä, vaikka kansan kuuleminen on kirjattu heidän oman puolueensa päätökseen. Kun vaalikuume iskee poliitikkoon, se saattaa olla vaarallisempaa kansalle kuin poliitikolle itselleen.

Ellei seuraava pääministeri ole Juha Sipilä, hän on sitten Antti Rinne tai Alexander Stubb. Rättiväsynyt Soini ei pysty vaaleissa viemään puoluettaan kärkikolmikkoon, varsinkin kun perussuomalaisten loikkiminen muihin puolueisiin on jo pitkään ollut poliittista kansanhuvia ympäri maata.
Soini vaikuttaa myös alistuneelta: hän on sanonut olevansa tyytyväinen kymmenen prosentin kannatukseen ja 20 kansanedustajaan eli rökäletappioon!
Se, että keskusta on lisännyt kannatustaan yli kymmenellä prosenttiyksiköllä vuoden 2011 vaaleihin verrattuna, ei ole pelkästään Juha Sipilän ansiota. Sipilä on sympaattisesti esiintyvä mutta ei mikään ihmemies. Arviolta puolet keskustan kannatuksen noususta on Stubb-lisää.

Vaalikeskusteluissa puheenjohtajilta tulee kysyä, sitoutuvatko he koko vaalikauden kestävään pääministeriyteen?  Näin ensinnäkin siksi, että vaalikauden pääministeripuolue todennäköisesti häviää seuraavat vaalit. Toiseksi siksi, että meillä pätkäpääministeri on alkanut olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »