web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

141029 Suomen pelastaja? (SSS 29.10.2014)

Suomen pelastaja?

Yhteen aikaan miehet kisasivat siitä, kenellä on suurin. Kyse oli autoista. Sitten kilpailtiin siitä, kenellä on pienin. Silloin taas kyseessä olivat kännykät. Nyt Suomen siteeratuimmat ekonomistit mittelevät siitä, kuka pystyy kirjoittamaan markkinaliberalistisimman artikkelin julkisen sektorin pienentämisestä. Tässä Tourissa keltaisen liivin kantaakseen on saanut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen kirjoituksestaan Mitä pienempi, sen parempi (42/Suomen Kuvalehti).

Vartiaisen mielestä ”julkisen sektorin tehtävä ei ole työllistää vaan palvella kansalaisia”.  Ajatus on ikituore kuin suojeluaineilla pyntätty omena. Jo parikymmentä vuotta sitten minulle selvisi, että on epäkorrektia sanoa kunnan tuottavan palveluita. Järjestää oli jo tuolloin ainoa salonkikelpoinen verbi.
Vartiaisen oppirakenteen mukaan kaupungin verovaroja ei tulisi käyttää esimerkiksi omiin hoivapalveluihin vaan niiden ostamiseen markkinoilta. Eikö kaupunki kuitenkin siinäkin tapauksessa työllistä, ei omia vaan ulkopuolisia? Valtakunnan tasolla ideologinen vastakkainasettelu palvelujen järjestämistavasta uhkaa siirtää sote-uudistuksen seuraavan hallituksen päänsäryksi.

Ylijohtaja nimeää suoralta kädeltä julkisen sektorin syylliseksi yksityisen kutistumiseen. Tosiasia kuitenkin on, että valtion ja kuntien henkilöstömäärä ei kasva vaan on supistunut ja supistuu edelleen. Sen suhteellinen osuus on kyllä kasvanut, koska yksityinen sektori on taantunut, mutta Vartiainen teki seurauksesta syyn. Julkinen valta ei ole saneerannut metsä- ja puuteollisuutta eikä pistänyt Kotkaa ja Kouvolaa polvilleen. Julkinen sektori ei myöskään ole ajanut alas Nokiaa, minkä Oulu ja Salo ovat saaneet tuntea nahoissaan ja rahoissaan.

Oikeutettua on kysyä, eikö suomalaisten yritysten johtamisessa, tuotekehittelyssä ja markkinoinnissa ole parantamisen varaa?  Olisiko mahdollista, että vientiteollisuudessa innovointi ja kehittäminen ”unohtui” vuosikymmeniksi, kun devalvaatiolla aina aukaistiin tukkoon menneet hanat? Vasta reilut kymmenen vuotta Suomen avoin sektori (= vientiteollisuus) on ollut aidossa kilpailutilanteessa, ja jäljet ovat karmeat. Mutta ei sitä ilman kieroilua saada pujotetuksi kuntien ja valtion piikkiin. Yhteisvaluutalla on kaksi puolta kuten kaikilla kolikoilla.

Kuvalehdessä Vartiainen väitti, että julkisella sektorilla esimiehelle maksetaan entistä palkkaa eläkkeelle siirtymiseen asti, vaikka hän olisikin siirtynyt vaatimattomampaan tehtävään. Näin ei ole ainakaan Salon kaupungissa, jossa palkka laskee tai nousee tehtävän vaativuuden muuttuessa, koska näin määrätään virka- ja työehtosopimuksessa.
Vartiainen on eräässä toisessa yhteydessä lausunut, että hän ei kannata palkkojen alentamista valtiovallan päätöksellä, koska elämme sopimusyhteiskunnassa. Tällaisia esittäneille hän letkautti, että yhtä hyvin voitaisiin myös vaatia eduskunnan päättävän asuntojen hinnanalennuksista.

Vanha fraasi kuuluu, että henkilö, joka sanoo olevansa sosialidemokraatti, ei ole vielä kertonut mitään maailmankatsomuksestaan. Hyvä esimerkki on Juhana Vartiainen. Jutta Urpilainen nimitti hänet nykyiseen tehtäväänsä huhtikuussa 2012. Jyrki Katainen ei sitä valtiovarainministerinä suostunut tekemään. Vartiainen tuli meille Ruotsista, ja entisen esimiehensä Anders Borgin kanssa hän alkaa pääministerimme pyynnöstä työstää Suomen talouden pelastusohjelmaa.
 


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »