web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

141010 Mitkä vaalit? (SSS 10.10.2014)

Politiikan asiantuntijat pitävät itsestäänselvyytenä sitä, että huhtikuun eduskuntavaalien keskeiseksi teemaksi nousee Nato-jäsenyys.  Vahvistusta näkemykselle tuli, kun Alexander Stubb kommentoi, pääministeri Stefan Löfven lausuntoa, että Ruotsi ei hae Naton jäsenyyttä: Sillä mitä Ruotsi tekee, ei ole mitään vaikutusta Suomen päätöksiin. Ruotsinsuomalainen Stubbhan kuulosti aivan perinteiseltä suomalaiselta tosimieheltä. Huhtikuuhun asti Stubbille kuitenkin riittää, että asiasta tehdään kuukausittain mielipidekysely tai kaksi; potentiaalista jäsenyyttä pidetään lämpimänä kuten ennen kahvipannua myssyn alla ja avulla.
Stubb on saavuttanut jo yhden henkilökohtaisen voiton Nato-kortilla. Sen vilautus toi puolueen puheenjohtajuuden. Vaikutusvaltaisia kumppaneita hallitukseen hän ei Nato-jäenyydellä onnistu houkuttelemaan. Se edellyttäisi täydellistä takin kääntämistä keskustalta, perussuomalaisilta ja/tai demareilta. Oma kysymyksensä tietenkin on, mikä puolue vaalien jälkeen kosiskelee muita hallitukseen.

Saammeko myös sote-vaalit? Sosiaalisoppa oli pitkää ja venyvää, eikä siltä hämmentäjiä puuttunut.  Vänkääminen aiheesta loppui kuin seinään, kun hallitus ja oppositio tämän kevään viimeisillä lumilla pääsivät yhteiseen näkemykseen himmelistä, jolla terveys- ja sosiaalipalveluja ”uudistetaan”.  Sana on sitaateissa, koska poliittisessa liturgiassa uudistus on aivan liian usein loppujen lopuksi osoittautunut kaaokseksi tai myllerrykseksi ja vain parhaassakin tapauksessa muutokseksi.
Kuntalehti on julkaissut tietoja siitä, mitkä kunnat tästä sote-mulkkauksesta hyötyisivät ja mitkä  häviäisivät. Ottamatta kantaa lukujen oikeellisuuteen ja tarvitsematta olla ennustaja-ukko tai sammakkomies, veikkaan, että nyt alkaa poliittisten tykkien ajo asemiin: Kuntalehden mukaan esimerkiksi Helsinki hyötyy viiden alueen mallista vuositasolla 177 M€, Tampere 70 M€ ja Turku 30 M€. Nuo luvut luovat painetta keskustalle ja perussuomalaisille niiden pyristellessä irti siitä silmukasta, johon ne keväällä vapaaehtoisesti päänsä laittoivat.

Varmaa on, että vaaleissa yhtenä keskeisenä teemana on julkinen talous. Salon asukasmäärä on noin prosentti koko maan asukasluvusta. Siksi Salon ja valtion talouksien vertailu on mielenkiintoista vaikkakin luultavasti hyödytöntä. Asukaslukuun suhteutettuna velan määrä on suunnilleen sama: Salon velka on noin 100 miljoonaa, kun valtion velkakello netissä näyttää noin 95 miljardia. Valtiolla velan kasvuvauhti on noin 12~400 euroa minuutissa. Ensi vuonna Salossa voidaan edetä pahimmillaan 100000 euron päivävauhtia.
Kun yhteiskunnan hyvinvointi järkkyy, rakentava keskustelu päättyy, ja syyllisten nimeäminen alkaa. Viime aikoina runsaasti julkisuutta ovat saaneet professori Matti Viberg pamfletillaan Julkea sektori sekä tähän asti arvostamani Osmo Soininvaara, joka nimitti ay-toimijoita neliraajajarruttajiksi.
Salonkin päättäjissä on monia, jota taputtavat molemmille edellä mainituille, koska se helpottaa omaa tuskaa ja turhautumista. Tuo olotila on ymmärrettävä, sillä tosiasia on, että kuntatalous on sementoitu, koska mikään palikka ei liiku. Betonivalua ei ole tehty paikallisin voimin vaan lainsäädännöllä eduskunnassa. Meillä Salossa on päättäjiä, jotka pitävät uhkana sitä, että kaupungin taloutta tulevat kohta rustaamaan valtion virkamiehet. Hyvä kysymys kuuluu, kenellä muilla kuin poliittisilla päättäjillä voisi olla syytä heitä pelätä.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »