web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

140916 Sisältö esiin pinnan alta (SSS 16.09.2014)

Suomusjärvellä syntynyt, nyt jo edesmennyt tiedotusopin professori esitti 1970-luvun puolivälissä luennollaan teesin, joka piirtyi opiskelijan mieleen. Pertti Hemánuksen mukaan uutisten seuraaminen oli kansalaisille arkinen rutiini. Hänen teesiään vapaasti tulkiten niitä katsottiin ja kuunneltiin, jotta voitiin varmistua, että kaikki omaan elämään vaikuttava oli ennallaan: Kekkonen edelleen presidentti, veli venäläinen omalla puolellaan rajaa ja keskiolutta edelleen saatavana ruokakaupasta.
Tuolloin Heikki Kahilan lukemat iltauutiset televisiossa olivat arvossaan, koska yleisradiolla oli yksinoikeus uutislähetyksiin. Kansan Uutisista ei ollut kyse, sillä niitä tuotti ja kustansi SKDL eli nykyinen vasemmistoliitto.

Tänään elämme Suomessa tietenkin aivan toisenlaisessa mediaympäristössä kuin neljäkymmentä vuotta sitten. Meillä on uutisten tuottajia enemmän kuin kohtuus edellyttää ja taloudellinen liikkumavara sallii. Uutistarjonta ylittää kysynnän määrän mutta alittaa laadun. Todellinen yhteiskunnallinen kiinnostus kansalaisten keskuudessa nyt on yhtä monen herkkua kuin homejuusto 1970 luvulla. Ei tosimies silloin varpaanvälijuustosta tykännyt?
Suomalaiset äänestävät tänään laiskemmin kuin neljäkymmentä vuotta sitten, ja monet väittävät passiivisuutensa eli yhteiskunnallisen laiskuutensa johtuvan vaihtoehdottomuudesta. Kuitenkin sangen yleisesti ollaan sitä mieltä, että juuri 70-luvulla Suomi eli pysähtyneisyyden aikaa.

Valtakunnantasolla kokoomus on viime vuosina onnistunut parhaiten saavuttamaan äänestäjien suosion. Se on saanut omat - nimenomaan - miehet sekä presidentiksi että pääministeriksi. Neljä vuosikymmentä sitten tällaisesta asetelmasta ei kokoomuksen johdossa kukaan edes unta nähnyt. Tämän päivän tilanteen on mahdollistanut a) ulkopoliittisen uhan eli ns. yleisten syiden poistuminen b) yksilöllisyyden korostuminen kaikilla yhteiskunnan alueilla ja tasoilla c) poliittisen keskustelun ja vaikuttamisen painopisteen siirtyminen tupailloista ja työväentaloilta tiedotusvälineisiin ja d) kokoomuksen muita puolueita parempi osaaminen median hyödyntämisessä.

Kuulun niihin, joiden mielestä nykyisen pääministerimme pahin uhka on Alexander Stubb. Hänen tultuaan tehtäväänsä oltiin sitä mieltä, että nyt Suomella on pääministeri, joka tuo maahan uuden poliittisen kulttuurin.
Kahden kuukauden kuluessa kokoomus on Stubbin johdolla tai hänestä huolimatta saanut julkisuudessa enemmän kuraa julkisivulleen kuin Kataisen pääministeriyden aikana yhteensä.  Joukkuepelissä yhden pelaajan epävire ei välttämättä ratkaise. Nyt alisuoriutujia julkisuudessa on ollut kokonainen kentällinen: Stubb, Räty, Männistö, Satonen ja Kauma.
Mielenkiintoinen yhteensattuma on, että tuona aikana kentän jätti ”molari” Taru Tujunen. Vaikka hänestä onkin tehty poppanainen, en usko puolueen julkisivun rakoilevan Tujusen lähdön vuoksi, vaikka mokke onkin puoli joukkuetta. Jos näin kuitenkin on, huhtikuun vaalituloksen prognoosi menee aivan uusiksi.
Stubb on julkisuudessa ollut sitä mieltä, että poliitikon toiminta ei ole hyväksyttävää, jos se näyttää (puolueen kannalta) huonolta. Pitää siis tarkastella prosessia eikä sen sisältöä. Tällainen jesuiittamoraali, jonka mukaan tarkoitus pyhittää keinot, asettaa suuria haasteita tiedotusvälineille. Niiden tehtävänä nimittäin mielestäni edelleen on sisällön esiin kaivaminen prosessista eli pinnan alta.


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »