web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

140715 Vanhat rajat elävät kauan (SSS 15.07.2014)

Heikolan talo on nyt sitten purettu. Kun kaupungintaloa alettiin rakentaa muistaakseni vuosi uuden Salon perustamisen jälkeen, mielipidepalstalle ilmestyi kirjoituksia, joissa hanketta pidettiin sekä epätarkoituksenmukaisena että kalliina.
Heikolan talorötiskö nousi kaupungintalon rakentamista vastustavien silmissä arvoon arvaamattomaan. Ehkä kaikilla ei ollut selvää käsitystä Heikolan talon kunnosta tai paremminkin kunnottomuudesta eikä siitä, että kaupungin virastoja oli hajasijoitettuna vuokratiloihin ympäri kaupunkia, lähinnä vanhan Salon alueella.

Hämmästyttävää oli, että niinkin moni – mukana muutama valtuutettukin - aivan tosissaan julkisesti esitti rakentamiseen varatun määrärahan siirtämistä esimerkiksi vanhuspalveluiden parantamiseen. Valmiutta olisi siis ollut käyttää 13 miljoonaa euroa/vuosi lainarahaa käyttömenoihin, vaikka syömävelan ottamista jokainen järkevä kansalainen omassa huushollissaan kavahtaakin.
Kaupungintalon rakentaminen oli kertaluonteinen pläjäys, mutta sama summa vuosittaisiin käyttömenoihin laitettuna olisi maksanut kaupungille tähän päivään mennessä jo ainakin neljä kaupungintaloa. Kuntatalous ei ole korkeaa matematiikkaa vaan arjen aritmetiikkaa.
Kun rakentamista vastustaneet vielä muistivat torikahvilassa korostaa, että turha mutta hieno ja kallis pytinki rakennetaan kaupungin herroille, ei selkään taputtajista ollut puutetta. Hevosmiesten tietotoimiston uutiset ovat aina olleet parhaita makupaloja uutisnälkään.

Kaupungintalon rakentamisen vastustaminen kuvasti lähinnä Salon ja entisten ympäristökuntien vastakkainasettelua, joka vieläkin elää ja voi paksusti. Jotkut ovat sanoneet, että vanhojen kuntarajojen poistuminen vie 2-3 vaalikautta. Itse uskon prosessin kestävän huomattavasti kauemmin: niin kauan, että kaikki entisissä peruskunnissa syntyneet ovat kuolleet. Väitteeni perustuu empiiriseen evidenssiin eli omaperäiseen kokemukseen. Vaikka Angelniemi liitettiin Halikkoon ja entinen emäpitäjä Uskela Saloon jo vuonna 1967, vielä tänä päivänä liitokset tuntuvat närästävän.

Sanonta kun kaveria onnistaa, jokin minussa kuolee, pitää paikkansa myös kunnallisessa elämässä: Jokainen Salon keskustaan tehty satsaus on pois reuna-alueilta, joissa ei hyväksytä käytännön sanelemaa tosiasiaa, että keskustasta reunoille on pidempi matka kuin reunoilta keskustaan.
Hyvä on myös muistaa, että kauppojen, pankkien ja postien lakkauttamisia entisistä pitäjistä ei ole tehty kunnallisjärjestöjen eikä kunnanvaltuuston päätöksillä. Se, että kylätie on hiljainen kuin Esko Rahkosen tulkitsemassa tangossa, johtuu globaalista ilmiöstä nimeltä money talks eli raha ratkaisee.

Vastakkainasettelu on johtanut jopa tragikoomisiin ulostuloihin. Kun viisi vuotta sitten vanhushuollon rakennetta lähdettiin muuttamaan ja laitospaikkoja vähentämään, kahden vanhainkodin puolustajat lähtivät taisteluun ristiriitaisella ja mielenkiintoisella motolla: jokaisella elinvoimaisella kylällä tulee olla oma vanhainkoti.
Taistelu päättyi mutta sote-sota jatkuu. Vanhuspalvelut tulevat olemaan harmaantuvan Salon poliittinen kiistakapula ja kasvava menoerä myös tulevaisuudessa.
Jatkuvat vaatimukset henkilöstön vähentämiseksi eivät ole tästä maailmasta, koska hoitohenkilöstön tarve vain kasvaa. Yhtä epärealistista on tuudittautua siihen harhaluuloon, että hoitajien lisätarve katetaan muun henkilöstön poistumalla.


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »