web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

140617 Ministä ainakin midiin (SSS 17.06.2014)

Jos suomalaisilla puolueilla olisi yksi yhteinen valmentaja kuin jalkapallojoukkueella, hänen ohjeensa kuuluisi: Levittäkää peliä!  Viimeisten vuosikymmenien aikana poliittinen keskusta on houkutellut kaikkia puolueita. Syynä tähän sumputtamiseen on varman päälle pelaaminen, mikä on jättänyt äärilaidat apposen auki. Nyt on käynyt ilmi, että kaikille samalla kupilla käyville poliittisille puolueille ei enää riitä nokittavaa.

Kokoomus piti viikonvaihteessa puoluekokouksensa ja vaihtoi puheenjohtajaa ja pääministeriä. Monet politiikkaa seuraavat ovat luonnehtineet tapahtumaa historialliseksi. Tosiasia kuitenkin on, että mitään poikkeavaa pääministerin tehtävistään luopumisessa ei ole.  
Vuodesta 2003 alkaen Suomella on ollut pelkästään pätkäpääministereitä: yksikään ei ole hoitanut tehtävää koko vaalikautta. Alexander Stubbista tulee järjestyksessä jo viides pätkä. Eronnut puheenjohtaja Jyrki Katainen jatkaa edelleen pätkätöissä siirtyessään komissaariksi.
Presidentti Kekkonen ei valtapoliittisista syistä suvainnut koko vaalikauden istuvia hallituksia, mutta nyt pääministerit ovat ottaneet tavakseen lähteä omasta aloitteesta. Jos hallitusten vaihtuminen vuosina 1956-1982 kertoi demokratiavajeesta, niin mistä nyt sitten on kysymys. Yksilöllisestä uranluomisestako?

Heti Stubbin valinnan jälkeen alkoi medioissa pohdiskelu siitä, minkä sortin porvarista noin 500 kokoomusedustajaa Suomelle pääministerin leipoi. Stubbhan varmisti voittonsa koukkaamalla kilpakumppaniensa ohi reilusti oikealta: Ay-maksujen verovähennysten ja perintöveron poistamiset sekä Nato-jäsenyyden hakeminen, ja se oli siinä. Kukitus saattoi alkaa.

Vaikka Stubb teki selvän ideologisen irtioton, kokoomuksessa ei edelleenkään julkisesti haluta tunnustaa, että puolue olisi avaamassa peliä oikealta. Puheenjohtajuutta tavoitelleet toistivatkin uudelleen ja uudelleen mantrana, että kysymys ei ole linjavaalista. Kokoomuksen imagoon sopii paljon paremmin yksilöistä kuin linjasta päättäminen. Kampanjanaikaisia heittoa ei valintansa jälkeen enää ole tunnustanut Stubbkaan. Natosta uusi puheenjohtaja ei linjapuheessaan sanonut sanaakaan. Eräs politiikan toimittaja kirjoitti:”Stubbilla oli tavoistaan poiketen kirjoitettu puhe, jonka katsottiin tarkoittavan sitä, että nyt hän puhuu tosissaan.”

Tehtävänsä jättänyt Jyrki Katainen on julkisuudessa lausunut, että poliittisen toiminnan tulee perustua arvoihin. Hän linjasi jo 10 vuotta sitten, että kokoomus ei ole konservatiivinen vaan keskustaoikeistolainen puolue. Julkikuvan muutos puri äänestäjiin aivan yhtä hyvin kuin maalaisliiton muuttuminen keskustaksi ja SMP:n perussuomalaisiksi.
Omiksi peruspilareikseen Katainen on luetellut kannustavuuden, sivistyksen, suvaitsevaisuuden ja välittämisen. Pääministerinä hän ei kuitenkaan perustellut hallituksen päätöksiä arvoista käsin. Ne olivat loppujen lopuksi pragmaattisia: näin vain oli pakko tehdä. Katainen oli siis kuin kuka tahansa palkansaaja, jolla on erikseen pyhä- ja arkivaatteet.

Ensi viikon hallitusohjelman tarkistusneuvottelut saattavat venyä ministä maksiksi tai ainakin midiksi. Näin siksi, että molemmat päähallituspuolueiden uudet puheenjohtajat ovat saavuttaneet asemansa osittain löysillä mainospuheilla. On mielenkiintoista seurata, mikä on se kompromissi, jonka saavuttamisen jälkeen molemmat ovat voittajia, eikä kumpikaan saa mediaa kimppuunsa sanojen syömisestä ja lupausten pettämisestä.


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »