web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

140525 Poliittista historiaa (SSS 25.05.2014)

SDP:n puoluekokous teki poliittista historiaa, kun se vaihtoi äänestämällä puheenjohtajaa. Antti Rinteen voittomarginaali oli varsin niukka: Kahdeksan edustajan siirtymä Jutta Urpilaisen taakse olisi taannut hänelle enemmistön ja jatkokauden.
Rinne haastoi kampanjassaan SDP:n aatteellisen linjan ja kritisoi hallitusyhteistyön tuloksia. Tuossa tempussa oli aimo annos soinilaista oppositiohenkeä. Ero Rinteen ja Soinin välillä tosin on se, että peruspomo on pelkästään räksyttänyt ryhtymättä itse kantamaan vastuuta. Jututkin ovat olleet kuin hampaattomalla lehmänostajalla. Rinne on joutunut vastaamaan huutoihinsa heti valituksi tultuaan. Hänen poliittinen polkunsa tulee olemaan ohdakkeinen eikä ruusuinen.

Uusi puheenjohtaja ei ole sateentekijä kuten sukunimikaimansa Pekka Minskin MM-kaukalossa. Antti Rinteen poliittiset loppupelit käynnistyvät vasta sen jälkeen, kun Pekka Rinne jo on pokannut hopeamitalinsa. Antin mahdollisuudet nollapeleihin ovat jo lähtökohtaisesti oleellisesti huonommat kuin Pekalla.
Pääministeriyden jättävä Jyrki Katainen sekä hänen paikkaansa kärkkyvä Jan Vapaavuori ovat jo viikkoja rummuttaneet julkisuudessa sitä, että SDP:n puheenjohtajan on otettava hallituksessa valtiovarainministerin salkku.
Vaikka en välttämättä ole eri mieltä itse asiasta, korostan stubbmaisesti kolmea seikkaa A) Poliittiseen sisäsiisteyteen kuuluu, että hallituspuolueiden edustajat eivät julkisuudessa puutu toistensa ministerivalintoihin. B) Kataisen ulostulot ovat hämmästyttäviä, koska hän on ilmoittanut, että hän ei pyri vaikuttamaan tulevan puheenjohtajan/pääministerin valintaan. C) SDP:n puheenjohtaja ei ole Napoleon, vaan päätökset tehdään puolueen sääntöjen mukaisesti.

Antti Rinne ei ole päässyt viettämään kuherruskuukautta valtamedian kanssa kuten keskustan Juha Sipilä aikoinaan. Rinne hyppäsi liikkuvaan junaan, koska vaalikamppailu oli jo loppusuoralla. Tuloksena oli rökäletappio, kun SDP:n kannatus romahti yli viidellä prosenttiyksiköllä. Demarit painivat samassa sarjassa perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.
Ensi kuussa Rinteellä on edessä ministeriksi ryhtyminen ja ns. minihallitusneuvottelut. Ne ovat helpot, mikäli Rinne lieventää oleellisesti niitä vaatimuksia, joita hän puheenjohtajakampanjassaan esitti. Jos hän taas ei niin tee, niistä tulee äärimmäisen hankalat ja lopputuloksena voi sitten olla hallituksen hajoaminen.
Useimmat politiikkaa seuraavat ovat veikanneet ensimmäistä vaihtoehtoa. Jos he ovat oikeassa, niin milloin ja miten uusi puheenjohtaja aloittaa puolueen linjan muuttamisen ja terävöittämisen.  Kampanjassaan hän piti reivausta välttämättömänä edellytyksenä puolueen kannatuksen nostamiselle. Rankan vaalitappion jälkeen on pidettävä suoranaisena ihmeenä, mikäli SDP ei pyri rankasti nostamaan profiiliaan. Puolueen tulee ratkaista, kumpi on pienemmän riesan tie: vaalit jo syksyllä vai vasta ensi huhtikuussa.

Voisiko olla niin, että yksi keskeinen syy SDP:n matalaan kannatukseen on osallistuminen kokoomusjohtoiseen hallitukseen. Näin demarit ovat tahtomattaan levittäneet kokoomuksen lanseeraamaa slogania, jonka mukaan vastakkainasettelun aika olisi ohi. Arkitodellisuus on kuitenkin palkansaajille karusti osoittanut, miten yhteiskunta makaa. Vaalikaudella 2007-2011 kokoomus kutisti keskustan 13 prosentin puolueeksi. Nyt on SDP:n vuoro. Hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa on ollut turmioksi kannatukselle paitsi silloin, kun pääministerinä oli Paavo Lipponen.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja...

Lue lisää »

Pekka Haavisto venäläisturisteista: Nopeaa ratkaisua ei ole – ”Mutta viisumeita voidaan vähentää”

Hallitus on kokoontunut iltakouluun keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. Asiasta on puhuttu ja kohistu pitkin kesää. Hallituksen iltakoulussa...

Lue lisää »