web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

140228 Rinnettä ylös ja alas (SSS 28.02.2014)

Rinnettä ylös ja alas

Antti Rinne avasi puheenjohtajakampanjansa Salossa helmikuun puolivälin paikkeilla. Paikalla oli paljon mediaväkeä, ja asia pääsi sekä ykkösen että kolmosen uutisiin. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Yllättävää sen sijaan oli, että Demokraatti ei seuraavana päivänä kommentoinut tapahtumaa sanallakaan. Lehti paikkasi puutteen päivän viiveellä. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Ilman paikkoa demokraattien olisi ollut syytä huolestua.

Salossa Rinne sanoi, että hän ei haasta istuvaa puheenjohtajaa vaan SDP:n linjan. Ilmaus kuulostaa rakentavalta, mutta tarkemmin ajatellen se on yhtä ontuva kuin jos sanoisi pitävänsä jostakin henkilöstä mutta ei lainkaan hänen ajatuksistaan.
Rinteen pyrkimys välttää Urpilaisen henkilöön ja tekemisiin kohdistuvaa kritiikkiä on ymmärrettävä ja varmaankin vilpitön mutta samalla taktisesti ainoa oikea. Hänen olisi epäviisasta syventää sitä vastakkainasettelua, joka jo lähtökohtaisesti on olemassa. Antti Rinne on sosialidemokraattisen ay-siiven lipunkantaja, mutta puheenjohtajaksi valittuna hänen tehtävänsä olisi yhdistää joukot eikä synnyttää toisiaan kyräileviä kuppikuntia.

Urpilaista on syytetty siitä, että hän on unohtanut ammattiyhdistysliikkeen, josta siksi on ollut vuotoa perussuomalaisiin. Tosiasia kuitenkin on, että viimeisimmässä tulosopimuksessa yhteistyö demariministerien ja ay-liikkeen kanssa sujui kitkattomasti. Ilman sitä ei rauhaa työmarkkinoille kolmeksi vuodeksi olisi onnistuttu luomaan. On hyvä myös muistaa, että kansan mielestä sympaattisin demari Lauri Ihalainen on julkisesti sanonut tukevansa Urpilaista eikä Rinnettä.
Olen hieman huvittuneena lukenut puheenjohtajavaalia koskevien mielipidetiedustelujen tuloksia. Muiden puolueiden äänestäjät haluaisivat niiden mukaan SDP:n johtoon Antti Rinteen, jota he kuitenkin pitävät työmarkkinoiden häirikkönä ja antavat hänelle lakkokenraalin arvomerkit.

Kun Rinne on sanonut haastaneensa puolueen linjan, Urpilainen saa häneltä vastaansa sisällöltään saman kritiikin kuin oppositiolta. Tässä tilanteessa Timo Soini onkin kiirehtinyt julkisesti paheksumaan sitä, että porukka jättää Urpilaisen yksin kantamaan vastuuta. Mitä lähemmäksi eduskuntavaalit tulevat, sitä voimakkaammin Soinin puntti alkaa vipattaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Urpilaisella on selkeä kannatus jatkokaudelle ainakin omassa eduskuntaryhmässä mutta ei piirijohtajien parissa. Kansanedustajat, piirijohtajat tai toriparlamentit eivät kuitenkaan valitse puheenjohtajaa vaan sen tekee kevään puoluekokous.
Useimmat jäsenkirjademarit haluaisivat Rinteen tapaan, että SDP:n puheenjohtaja olisi puhdas ja aatteellinen. Arkikokemus on kuitenkin osoittanut, että vaaliuurnille vaivautuvien mielestä aatteellinen demari on ahdas ja puutteellinen. Tämän päivän äänestäjä ei ole kiinnostunut ideologiasta. Hän vaatii vain kahta asiaa: kaikki mulle ja heti.

Lähiaikoina selviää puoluekokouksen kokoonpano. Siitä sisäpiiriläiset pystyvät päättelemään nykyistä tarkemmin, mikä kummakin ehdokkaan kannatus on. Mikäli vaaka kallistuu Rinteen eduksi, Urpilainen luultavasti vetäytyy ehdokkuudesta, mutta hänellä tulee olla käytössään kunniallinen perääntymistie.
Vastakkainasettelu syö naista ja jakaa puoluetta. Asetelma muuttuisi oleellisesti, mikäli kisaan ilmoittautuisi vakavasti otettava kolmas vaihtoehto. Nyt sellaista ei ole näköpiirissä.Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »