web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

131208 Kansaa kylmii jatkossakin (SSS 08.12.2013)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin suunnitelmat lopettaa synnytykset Salossa saivat liikkeelle suunnilleen yhtä suuren ihmismassan kuin suositut artistit kesäiselle iltatorille. En millään haluaisi olla ilonpilaaja, mutta valitettavasti kyseessä oli periaatteessa samanlainen torjuntavoitto kuin Siiranmäessä kesällä 1944. Valtakunnalliset terveyspoliittiset linjaukset tulevat kaikella todennäköisyydellä jatkossa jyräämään paikalliset vetoomukset.
Mielenilmaisu oli mielestäni konkreettinen esimerkki siitä, että kuntalaisia eivät kiinnosta yhteiskunnalliset asiat ideologisena kokonaisuutena, sen sijaan yksittäiset asiat sytyttävät roihuun asti. Michelangelo totesi aikoinaan, että pikkuseikat muodostavat kokonaisuuden, mutta kokonaisuus ei ole pikkuseikka.
Päättäjissä kokonaisuuden laiminlyöminen ilmenee ääritapauksissa yltiöyksilöllisenä mulle-mulle-politiikkana esimerkiksi siten, että vaaleissa puolueiden listoja käytetään pelkkinä astinlautoina.

Suora kansalaisvaikuttaminen on sinänsä positiivinen ilmiö, mutta pirstaloituminen saattaa olla tuhoisaa kokonaisuuden hallinnalle. Näin siinä tapauksessa, että päättäjien vastustuskyky kaikkia adresseja kohtaan laskee tai jopa murtuu. Täyteen immuniteettiin niitä vastaan ei tietenkään ole syytä pyrkiäkään.
Eikä nimien kerääminen adressiin ole pelkästään tavisten harrastus. Maanantaina (2.12.) uutiset kertoivat, että 2000 yritysjohtajaa oli allekirjoittanut pääministerille jätetyn veroadressin, jolla vaadittiin verotuksen keventämistä sekä julkisen sektorin pienentämistä.  

Ajoitus oli mielenkiintoinen, sillä kuukauden päästä astuu voimaan yritysveron 4,5 prosenttiyksikön alennus.  Se tarkoittaa lähes miljardin euron helpotusta yrityksille, kun samalla kansalaisten välillisiä veroja korotetaan.
SAK:n Lauri Lyly totesi yritysjohtajien adressista, että eikö mikään riitä. Ay-johtajan kommentti on helppo ymmärtää sitä taustaa vasten, että työmarkkinoilla sovittiin kahden, kenties jopa kolmen vuoden työrauhasta käytännöllisesti katsottuna 0-sopimuksella.

Julkisen sektorin pienentäminen on monen puolueen agendalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että julkiset menot eivät pienene, vaikka kunnat alkaisivat yhä enemmän ostaa palveluja ulkoisilta tuottajilta. Ainoastaan palvelun lopettaminen toimii menoleikkurina. Yksityistäminen tarkoittaa sitä, että jokin firma ryhtyy laskuttamaan kunnalta sen keräämiä verorahoja myymällä sille samoja palveluja, jotka kunta aikaisemmin tuotti itse.
Jos kunta ulkoistaa jonkin palvelun jollekin yritykselle, kuntalaiset eivät saa mitään asiakaspalvelua, koska heistä ei tule tuon yrityksen asiakkaita. Näin siksi, että he maksavat saamastaan palvelusta edelleen kunnalle. Yhtiön ainoa asiakas, se jolle se antamistaan palveluista lähettää laskun, on kunta.

Kansalaisia kurittaa nyt Jyrki Kataisen johtama kuusikko, mutta yhtä suuret ja pitkälti samat ongelmat on edessään sillä hallituksella, joka tarttuu vallan kahvaan keväällä 2015. Kyllä kyyti tulemaan olemaan kansalaisille kylmää vielä silloinkin. Itse asiassa epäilen, että kyyti tulee kylmenemään hallituksen kokoonpanosta riippumatta.
Jäädään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tapahtuu jo keväällä 2014. Pääministeri Katainen on luvannut tuolloin kertoa, mikä hänestä aikuisena tulee.  Mahdollista on myös, että hallitus kompastuu omiin kengännauhoihinsa, ellei se nyt pian opi niitä solmimaan.
 

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »