web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

130910 Organisaatiouudistus on monimutkainen juttu (SSS-kolumni 10.09.2013)

Savolainen sotamies teki alikersantille asennon. Kahden natsan arvovallalla esimies käski masia korjaamaan sitä. Siihen sotamies:”Mitteepä tuota vanhaa korjoomaan. Tien kokonaan uuven.”
Suomen valtio ja Salon kaupunki ovat samassa tilanteessa rahapulan lisäksi siksi, että molemmat pyrkivät tekemään rakenneuudistuksia. Uudistus kuulostaa positiiviselta, mutta kaupungin suunnittelemissa ja valtion osittain jo päättämissäkin muutoksissa kyse on kuitenkin palvelujen tai etuuksien heikentämisistä eli linnunmaitona juotetaankin kalanmaksaöljyä. Kieli on aina ollut ja on edelleen hallitsemisen väline.
Masi pystyi helposti tekemään kokonaan uuden asennon, mutta toisin on valtion ja kaupungin laita. Salon kaupungin ylin virkamies ja poliitikkojen enemmistö ovat jo yli neljä vuotta kovasti odottaneet lakisääteisen irtisanomissuojan päättymistä. Näin ensi vuoden vaihteeseen on ladattu kovia odotuksia, jotka kuitenkin valitettavasti perustuvat vääriin premisseihin eli lähtökohtiin.

Salon kaupunki ei nimittäin voi muuttaa organisaatiotaan ns. puhtaalta pöydältä, sillä eduskunta ei ole tehnyt ainoatakaan päätöstä, jolla olisi vähennetty kuntien velvoitteita: Taloudellinen ahdinko ei ole Salossa vähentänyt lasten määrä varhaiskasvatuksessa eikä oppilaita perusopetuksessa tai lukiossa. Valitettavasti sairastaminen ja vanheneminenkin jatkuvat entiseen tahtiin. Tosiasia on myös se, että kaupungin työntekijöitä ei neljässä vuodessa ole saatu koulutettua täysin itseohjautuviksi. Siksi esimiehiä 3200 ihmisen organisaatiossa tarvitaan jatkossakin.

Aivan liian monen päättäjällä ja kuntalaisella on puutteellinen käsitys kunnallisen viranhaltijan ja työntekijän irtisanomisperusteista. Syyksi ei nimittäin riitä, että naama ei miellytä, vaikka se kirjattaisiinkin luottamuspulaksi. Ainoastaan kaupunginjohtaja voidaan irtisanoa edellä mainitulla perusteella, mutta päätöksen taakse tarvitaan Salossa 34 valtuutetun määräenemmistö.
Osittain väärin on myös kuvitella, että kaupunginjohtaja on täysin organisaatiouudistuksen ulkopuolella. Hänen asemansa tulee tarkasteltavaksi, mikäli kaupunginvaltuusto jatkossa päättää radikaalisti muuttaa luottamushenkilöorganisaatiota ja ottaa käyttöön ns. pormestarimallin.

Eduskunta ei todellakaan ole helpottanut kuntien talousahdinkoa vaan on toiminut päinvastoin. Jatkossa pitkäaikaistyöttömät aiheuttavat kunnille sakkomaksuja jo 300 työttömyyspäivän – nyt 500 päivän – jälkeen. Salon kaupungille muutos tuo parin miljoonan lisälaskun, sillä lomauttaminen ja irtisanomiset estävät tukityöllistämisen.
Maan hallitus on ilmoittanut, että se tulee tekemään päätöksiä, joilla kuntien velvoitteita vähennetään. Silloin kunnat voisivat vähentää menojaan yhteensä 1 miljardilla. Asukaslukuun suhteutettuna se tarkoittaisi Salon osalta 10 miljoonaa euroa. Samalla hallitus kuitenkin edellyttää, että kaupunki omin toimin vähentäisi menojaan samalla summalla. Kymmenen miljoonaa vastaa tässä kaupungissa 1,5 veroprosenttiyksikön tuottoa.
Sanotaan, että sääli on sairautta, mutta silti minusta päähallituspuolueet saavat nyt kantaa kohtuuttoman raskaan poliittisen taakan. Keskustalle ja perussuomalaisille on oppositiopuolueina langennut vapaamatkustajan rooli.  Valistunut veikkaukseni on, että loppumattomiin ei populistipuoluekaan voi vastuutaan paeta.Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »