web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

130809 Palkaksi jäi vain kiittämättömyys (SSS-kolumni 9.8.2013)

Tänä päivänä puolueen kannatukseen vaikuttavat pääasiassa puheenjohtajan julkisuuskuva, tiedotusvälineet sekä sosiaalinen media ja puolueen tekemiset ja tekemättä jättämiset, nimenomaan tässä järjestyksessä. Viime eduskuntavaalien jälkeen poliittinen debatti pyöri jytkyn ympärillä. Nyt teemana on ollut SDP:n varma mahalasku keväällä 2015; tätä ennustavat viikoittaiset mielipidemittaukset.
Poliittisesta uutisoinnista ja kirjoittelusta on saanut sellaisen kuvan, että SDP on viimeisten vuosien aikana epäonnistunut kaikessa: Ärsyttävä puheenjohtaja apunaan  osaamattomat varapuheenjohtajat ja onneton puoluesihteeri ovat laittaneet surkeat ministerit ja kansanedustajat tekemään vääriä asioita oikein ja oikeita asioita väärin.

Demariahdingon perimmäiset syyt ovat ehkä paljon syvemmällä. SDP:n kannatus oli korkeimmillaan silloin, kun valtaosa kansasta oli sangen vähävaraista. Hyvinvointivaltion rakentaminen ei ollut mitään hienosäätöä, vaan se tarkoitti positiivisia rakenteellisia uudistuksia kaikilla elämänaloilla. Ihmisten elinolot paranivat, ja työttömyys oli lähinnä kausiluonteista;  puu ja sellu menivät kaupaksi.
Presidentti Kekkonen julistikin hätätilan heti , kun työttömien määrä 1970-luvun puolivälissä oli 50 000. Silloista bilateraalista kauppaa itänaapurin kanssa on ivattu, mutta kyllä se sinkkiämpäreiden lisäksi antoi työtä kansalaisille ja lisää pääomaa yrityksille, kasvatti jaettavaa kakkua.

Taas olemme rakenteellisten muutosten kourissa. Nyt ”uudistukset” tarkoittavat lomautuksia, irtisanomisia epävarmuutta ja elintason laskua. Ei ole mikään ihme, että tämä kolahtaa pahiten juuri demarien nilkkaan. SDP on ollut palkansaajien puolue, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa sen uskottavuus on äänestäjien keskuudessa koetuksella. Työväenliikkeen vaalima kansainvälisyyskin on muuttunut tämän päivän globalisaatioksi, joka vie pääomaa sekä työpaikkoja kauas kotimaasta ja verorahoja paratiiseihin.

Sosialidemokraatit ovat viime vuosina saaneet havaita, että työväenpuolueeksi julistautuneiden viestit ovat saavuttaneet vastakaikua kansalaisissa.  Äänestäjät on vakuuttanut pelkkä ilmoitusmenettely työväenpuolueeksi ryhtymisestä. Demarileirissä ollaan sitä mieltä, että kiittämättömyys on maailman palkka: Äänestäjät ovat kääntäneet selkänsä hyvinvointivaltion rakentajille. Väinö Linna kuvasi ilmiötä osuvasti Pohjantähdessä.  Akseli kävi hevosella hakemassa Eetu Salinin asemalta työväentalolle.  Agitaattori kysyi nuorelta ajomieheltä, äänestäisikö tämä vielä sosialisteja, jos torppari Koskelasta tulisi itsellinen talonpoika. Kyllähän Akseli lupasi äänestää, mutta eipä kokenut Salin kokematonta Koskelaa uskonut. Vanhan sanonnan mukaan vallankumouskin syö omat lapsensa.

Puolue ja sen äänestäjät ovat kuin ihmiset parisuhteessa. Ei nuorikolle riitä se, että mies alttarilla sanoo rakastavansa ja lupaavansa palata asiaan,  mikäli tilanne tältä osin muuttuu. Parisuhdetta on hoidettava joka päivä. Äänestäjätkin on vakuutettava ja/tai hurmattava erikseen joka ainoassa vaalissa. Neljänkymmenen vuoden takaiset poliittiset uroteot alkavat  - ainakin nuorten silmissä – valitettavasti olla enemmänkin painolasti kuin meriitti.
Hiljakkoin (HS 4.8.) professori Ilkka Ruostesaari totesi julkisuudessa, että kansalaisten arvot ovat koventuneet,  ja  kuilu kansan ja eri eliittien arvomaailmojen välillä on kaventunut. Kansa tuntuu osittain kannattavan uusliberalistista sääntelyn purkamista enemmän kuin poliittinen eliitti.  Kuinka paljon eliitin lukemissa on poliittista korrektiutta ja varovaisuutta, jää arvailun varaan.
Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja...

Lue lisää »

Pekka Haavisto venäläisturisteista: Nopeaa ratkaisua ei ole – ”Mutta viisumeita voidaan vähentää”

Hallitus on kokoontunut iltakouluun keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. Asiasta on puhuttu ja kohistu pitkin kesää. Hallituksen iltakoulussa...

Lue lisää »