web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

130710 Huono diili (SSS-kolumni 10.07. 2013)

Politiikka on tahdon asia tai pikemminkin politik är att vilja, sanoi aikoinaan Olof  Palme.  Kirjaimellisesti vuonna 1986 murhatun ruotsalaispääministerin motto tarkoittaisi, että poliittista tahtoa ei ole sen enempää Salossa tai Suomessa kuin euroalueellakaan: Apaattisuus, näköalattomuus ja voimattomuus talousongelmien edessä ahdistavat sekä päättäjiä että asioita seuraavia ja niiden kohteina olevia kansalaisia.

Usein todetaan aivan oikein, että poliitikot luovat päätöksillään pohjan yritysten toimintaedellytyksille. Yhtä perusteltua on kuitenkin väittää, että tänä päivänä yritykset asettavat rajat poliittisille toimijoille. Tästä meillä on kouluesimerkki Salosta: Nokia tuli Saloon, kehittyi ja kuoli ilman kunnallispoliitikkojen myötävaikutusta. Yrityksen romahtamisen seuraukset jäivät kuitenkin paikallisesti siivottaviksi, ja sitä pyykkiä riittää täällä vielä monen matonpesusesongin ajaksi.

Nokiaa pidettiin sinivalkoisena, mutta alaston totuus on, että rahalla ei kotimaata. Sitä paitsi suomalaisten omistuksessa ei yhtiöstä sen viimeisinä loistavina vuosinakaan ollut edes kymmentä prosenttia.  Nokian osuus bruttokansantuotteestamme oli 1990-laman jälkeen niin merkittävä, että se toimi lippulaivana, kun Suomea kaksi vuosikymmentä sitten nostettiin talousalhosta.

Tänään maamme pelastajiksi tarvittaisiin vähintäänkin kymmeniä pikkunokioita, sillä pienessä maassa tai kaupungissa iso ei ole kaunista vaan epäterveellistä. Asia on kyllä maan hallituksen tiedossa ja agendallakin, mutta toistaiseksi on saatu tyytyä lomautuksista ja irtisanomisista kertoviin uutisiin. Työntekijöitä ei ole ilahduttanut myöskään tieto siitä, että valtaosa suurimpia irtisanomisia toteuttaneista pörssiyhtiöistä on korottanut hallituspalkkioitaan viime vuosina. Tästä kertoi hiljattain STT:n suorittama tutkimus.

Elinkeinoelämän edustajat valittavat toistuvasti sekä yritysverotuksen ankaruutta että palkkakustannusten kalleutta. Maan hallitus kuunteli elinkeinoelämää herkillä korvillaan – sekä vasemmalla että oikealla – ja päätti keväällä roimasta yritysveron alentamisesta. Palkansaajien mielestä ainakin päätöksen ajoitus oli osoitus joko totaalisesta harkitsemattomuudesta tai sitten tarkoituksenmukaisesta laskelmoinnista. Jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaa selvästi todennäköisemmältä.
Se tarkoittaa valitettavasti sitä, että Kataisen hallituksella ei ollut mitään halua kytkeä yrityksille annettavaa elvytysruisketta keskitetyn palkkaratkaisun rakentamiseen. Niinpä seuraavat tulopoliittiset neuvottelut tullaan käymään tilanteessa, jossa työnantajapuoli on jo ”namunsa” saanut. Nyt Elinkeinoelämän keskusliitto keskittyy ajamaan nollaratkaisua, jossa hallituksen roolina tulisi olemaan reaaliansioiden aleneman kompensoiminen ansioveroalella: Jyri Häkämies pyrkii rahoittamaan ”palkankorotukset” valtion kukkarosta.

Työnantajaleirissä on vastustettu  ja vastustetaan edelleen henkeen ja vereen keskitettyä sopimista. Siellä vaaditaan liittotasolla tehtäviä nollaratkaisuja. EK sai pyytämänsä yritysveron alennuksen paljon ennen uusien sopimusneuvottelujen alkamista. Mikäli maan hallitus olisi lyönyt oman merkittävän panoksensa pöytään vasta palkkaneuvotteluissa, ratkaisu olisi haiskahtanut pahasti työnantajien karsastamalta tupolta. Nyt kun suoraa ajallista yhteyttä ei ole, hallitus ei voi edellyttää työnantajilta mitään vastiketta antamalleen ennakkomaksulle. Huono diili. Keskitettyä ei näillä näkymin synny.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »