web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

130508 Nelikenttä ei ole jääkiekkotermi (SSS-kolumni 08.05.2013)Yritysmaailmasta julkiselle sektorillekin on levinnyt ns. nelikenttäanalyysi (SWOT). Lyhenne tulee englannin sanoista, jotka suomennettuina ovat vahvuus (strength), heikkous (weakness), mahdollisuus (opportunity) ja uhka (treat). Tällaisella perussetillä yritykset ja kunnat ovat jo vuosikymmenten ajan tarkastelleet omaa toimintaansa, mutta voisin kuvitella, että yrityspuolella kyseinen metodi olisi jo ikänsä perusteella siirretty taloustieteelliseen museoon. Ei kai vitaalinen ja dynaaminen yritysmaailma ikivanhoilla – ja julkisen sektorinkin käyttämillä - aparaateilla nykyisyyttä ja huomista tarkastele?
Olen edellisessä elämässäni osallistunut lukemattomiin seminaareihin, joiden huipentumana on ollut Salon tilanteen tarkastelu nelikenttänä. Eivät niissä tehdyt analyysit mielestäni juurikaan mitään konkreettista koskaan antaneet, ellei sellaisiksi lueta tavoitteita saada Kiikalaan kansainvälinen lentokenttä ja Vuohensaareen korkeatasoinen pienvene- ja rahtisatama. Kyllä naantalilaisilla olisi mennyt pelko peppuun, jos salolaisten seminaariviritykset olisivat vuotaneet julkisuuteen! Mutta onneksi Salo-leaks oli tuolloin vielä tuntematon käsite.
Tänä päivänä tilanne on kokonaan toinen: mikään tärkeä valmistelussa oleva asia ei tunnu pysyvän ei-julkisena. Osaltaan se johtuu siitä väärästä tulkinnasta, että ei-julkinen tarkoittaisi samaa kuin salainen. Näinhän ei ole, vaan valmistelussa oleva aineisto ei lain mukaan ole julkista ennen päätöstä. Silti tästäkin on riittänyt parranpärinää.

Olen ollut havaitsevinani, että jotkut päättäjät suhtautuvat näihin vuotoihin perin ristiriitaisesti. Heidän mielestään on vuotoja ja ”vuotoja”. Valmistelun pitäisi olla täysin avointa, mikä tarkoittaa, että ainakin päättäjien tulisi voida seurata virkamiesvalmistelua reaaliajassa.
Ollaankohan tässä kohden apinoimassa urheilumaailmaa. Kansainvälisissä hiihtotapahtumissa kärkipään kilpailijat ovat kameran syynissä alusta loppuun. Ennen vanhaan televisioinnissa nähtiin vain alku ja loppu sekä kuvia väliaika-asemilta. Jääkiekossa media painuu välittämään tunnelmia jopa pukukopista, jossa pelaajat ovat munarisillaan.
Tai sitten on yksinkertaisesti kysymys siitä, että vaatimuksena ei alun perinkään ole ollut täysi avoimuus: Riittää, että minulle tiedotetaan. Valitettavasti tästäkin on käytännön esimerkkejä.

Avoimuuden perääjät pahastuivat kuitenkin hiljakkoin, kun valmistelussa olevasta Salon selviytymissuunnitelmasta oli juttu lehdessä. Kun ”Moilasen lista” aikoinaan vuodettiin julkisuuteen, moni oli sitä mieltä, että vuotajat olivat sankareita, jotka kertoivat suurelle yleisölle, mitä virkamiehet heidän päänsä menoksi puuhastelivat.
Nyt julkaistiin ns. sopeuttamisohjelma, jonka tekemistä päättäjät olivat virkamiehiltä vaatimalla vaatineet. Sen julkaiseminen tapahtui heidän siunauksellaan. Silti ainakin joku ryhmä oli sitä mieltä, että virkamiehet julkaisivat sen vain piruuttaan pelotellakseen kuntalaisia. Ei linjattomuus ole mikään poliittinen linja.

Kun Salon päättäjät tulevassa seminaarissaan analysoivat kaupungin tilannetta nelikenttänä, he saattavat päätyä lopputuloksen, jossa valtuusto on vahvuus, virkamiehet heikkous, kuntalaiset mahdollisuus ja henkilöstö uhka. Tämä arvio ei perustu kristallipalloon vaan siihen kuvaan, joka paikallispolitiikasta käytävästä keskustelusta on välittynyt.


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »