web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

130215 Savikiekkoja ilmassa (SSS-kolumni 15.02.2013)

Viime aikoina Elinkeinoelämän keskusliitto on tullut julkisuuteen esityksillä, jotka työntekijäjärjestöjen näkövinkkelistä ovat olleet provosoivia. Keskustelu mediassa onkin muistuttanut lähinnä skeet-ammuntaa: EK on heittänyt esityksiään julkisuuteen kuin savikiekkoja sinkoava automaatti. Niitä on tullut säännöllisin väliajoin, ja ampumavalmiina olleet työntekijäjärjestöt ovat pamauttaneet ne tuhannen pirstaleiksi.
EK on perännyt säästöjä, leikkauksia ja nollalinjaa sellaisella innolla, että on käyttänyt säästellen jopa omaa logiikkaansa. Työnantajat ja pääministeri ovat lähes viikoittain vaatineet työntekijäjärjestöiltä sopimista työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostamisesta. Tätä myllyä pyöritetään, vaikka toisen päähallituspuolueen kielteinen kanta jälkimmäiseen vaatimukseen on tiedossa. Tai ehkäpä siis juuri siksi.

Nuo tavoitteet ovat teoriassa ymmärrettäviä ja jopa hyväksyttäviä, mutta arkikokemus kertoo karusta todellisuudesta. Moni työntekijä on saanut karvaasti kokea, että työnantajat itse vaikeuttavat tai estävät asettamiensa tavoitteiden toteutumista. Yksikään työtön työntekijä ei voi pidentää työhistoriaansa sen enempää alusta, lopusta kuin keskeltäkään. Ikääntyneen ainoa mahdollisuus olisi saada lisävuosia uran loppuun, mutta yhtiöiden saneeratessa kilometritehtaalle on saanut lähteä kaikkein harmaantunein voimavara.  On annettu ymmärtää, että yli viisikymppinen on työnantajan mielestä liian vanha ottamaan vastaan uusia haasteita, kuusikymppinen taas on aivan liian nuori jäädäkseen eläkkeelle. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin pörssiyhtiöiden johtajat.

EK ilmoitti jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella, että se ei tule tekemään keskitettyä tupoa eikä hyväksymään raamiratkaisua vaan vaatii liittokohtaisia sopimuksia. Vaatimus on outo kahdesta syystä: Ensinnäkin on hyvä muistaa, että viimeisin liittokohtainen sopimuskierros tuli kalliiksi työnantajille. Toinen epäloogisuus on siinä, että työnantajaleiri on vaatinut ensi kierroksella nollaratkaisua. Vaatimuksen uskottavuutta heikentää oleellisesti se, että se halutaan kytkeä liittokohtaiseen sopimiseen. Miten liittokohtainen nollaratkaisu eroaa keskitetystä nollaratkaisusta?

Tiistaina (12.2.) Elinkeinoelämän keskusliiton savikiekkona oli esitys, että maan hallitus omassa puoliväliriihessään päättäisi alentaa yritysveroa 9,5 prosenttiyksiköllä eli nykyisestä 24,5 prosentista 15 prosenttiin. Kyllä se on tiedetty, että työnantajaleirissä kaikki on suurta, mutta tämä esitys on mammuttimainen. Vanha totuus on, että hullu ei ole se, joka pyytää vaan se, joka antaa tai suostuu. EK ottaa tässäkin asiassa mallia Ruotsista, sillä siellä yritysvero laskettiin hiljakkoin 22 prosenttiin. Kaikki on nykyään mielikuvilla leikkimistä. Ei voi välttyä ajatukselta, että työnantajien tavoite on päästä ”vain” Ruotsin tasolle. Jos hallitus päättäisi laskea yritysveroa 2,5 prosenttiyksiköllä, yleiseksi mielikuvaksi jäisi, ettei alennus ollut mitenkään merkittävä. Ei oikeastaan riittäväkään, koska tarve oli 3,5-kertainen.
Vastakkainasettelun aika ei ole ohi: toinen hallituspuolueista kuuntelee vasemmalla korvalla työntekijäjärjestöjä ja toinen oikealla työnantajia. Yritysveron tuntuvasta alentamista puhumisen julkisuudessa aloitti elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, muta ääni oli hänen edeltäjänsä Elinkeinoelämän keskusliittoon siirtyneen Jyri Häkämiehen.  
Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »