web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

130115 Vastuuta ei voi ulkoistaa (SSS-kolumni 15.01.2013)

Salon valtuusto piti torstaina (10.1.) vaalikauden ensimmäisen kokouksensa. Se keskittyi pääasiassa täyttämään hallintosäännössä mainittuja luottamuspaikkoja. Niistä oli päästy yksimielisyyteen kaikkien puolueiden kesken sen jälkeen, kun kaupunginhallituksen ja suurten lautakuntien jäsenmäärä oli nostettu kolmeentoista. Mielensäpahoittajia oli yksi, sillä kokoomukselle luottamusmiespaikkojen lisääminen ei antanut mitään. Päinvastoin.
Puolueiden saavuttama neuvottelutulos ei yllättänyt, mutta hallituksen puheenjohtajan vaihtuminen ei ollut arvattavissa, ennen kuin haaste oli heitetty. Torstaina valtuusto päätti, että hallituksen koko puheenjohtajisto koostuu naisista. Meno siellä tulee siis olemaan kuin entisajan lavatansseissa: naiset ovat tyrkyllä, ja miehet pyörivät kyräillen ympärillä. Valtuuston kokoukset pannaan sitten rullaamaan äijäenergialla.
Kaupunginhallitus on kovan haasteen edessä, koska sen vastuulla on Salon talouden tasapainottaminen vuoteen 2016 eli nyt alkaneen valtuustokauden loppuun mennessä.  Vierastan sellaisia puheita, että homma hoituu yhteisillä talkoilla, koska vastuuta ei voi ulkoistaa. Halutaanko talkoita siksi, että pyritään siirtämään vastuuta pois omilta hartioilta? Vai kenties siksi, että ikävä asia pyritään markkinoimaan käärimällä se silkkipaperiin? Ennen vanhaan talkoot olivat näet mukava sosiaalinen tapahtuma. Oli yhdessä tekemisen riemua ja sahtia, haitari soi, pantiin jalalla koreasti.
Lokakuun vaalien jälkeen julkisuudessa on jälleen kerran monella foorumilla kiistelty siitä, jääkö äänestäjien tahto toteutumatta, jos kaikkein keskeisimpiä luottamusmiespaikkoja ei anneta kaikkein suurimmille ääniharaville. Keskustelu asiasta syttyy joka neljäs vuosi yhtä varmasti kuin jouluvalot marraskuussa.
Inttäminen on lisääntynyt samassa suhteessa kuin äänestysprosentti on laskenut, ja yksilöllisyyttä ylikorostavat asenteet ovat lisääntyneet.
Ihmettelen, miksi meille ei kelpaisi suomalainen vaalijärjestelmä, jossa ehdokkaita asettavat puolueet ja valitsijayhdistykset. Itse hyväksyn nurisematta myös sen, että valtuustoon ei mennä oman henkilökohtaisen äänimäärän vaan vertailuluvun perusteella. Koska suomalainen demokratia perustuu monipuoluejärjestelmään, minusta ei ole mitään ihmeellistä siinäkään, että eri puolueet suvereenisti nimeävät edustajansa kaikkiin luottamuselimiin.

Toisinajattelijoita kyllä riittää, ja hyvä niin. Uhkana demokratialle eivät näkemykseni mukaan suinkaan ole puolueet vaan välinpitämättömyys, omanapaisuus ja toisaalta syrjäytyminen sekä epäpoliittisuuden nousu ihanteeksi. Siksi vain noin joka toinen salolainen vaivautuu äänestämään kuntavaalissa.
Siksi lokakuun suureksi voittajapuolueeksi kohosi VKP (vanhainkotipuolue), vaikka sen saamat äänet hajaantuivatkin kaikille puolueille.
Siksi puolueesta toiseen loikkivat menestyvät. Uudessa valtuustossakin on ainakin kaksi poliittista kolmiloikkaajaa; heillä on kolmas puolue tai ryhmä menossa. Ennen vanhaan äänestäjät eivät loikkareita palkinneet.
Siksi perussuomalaiset ovat saaneet nykyisen kannatuksensa. Pääväittämähän heillä on, että perussuomalaiset eivät ole kuin muut puolueet. Samalla teesillä aloittivat aikoinaan myös vihreät. Kyllä molemmat ovat puolueita. Ne pyrkivät saamaan kannatusta ja sitä kautta valtaa. Koska eduskunnan puoluetuki kelpaa, ei kumpaakaan voi seteliselkärangattomaksikaan leimata.
Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »