web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

121213 Lobbarit valtaavat asemia (SSS-kolumni 13.12.2012)

Uutiset ovat kertoneet, että valtiovarainministeri Urpilaisen erityisavustaja jättää tehtävänsä ja siirtyy tammikuun alusta viestintätoimisto Miltton Networkin palvelukseen ja osakkaaksi. Uutinen ei olisi ollut niin merkittävä, ellei kyseisen yrityksen toimitusjohtaja ja osakas olisi mies, joka syksyllä jätti tehtävänsä pääministeri Kataisen poliittisena erityisavustajana.
Miltton Network ei ole mikään nyrkkipaja, vaan sillä on kymmeniä asiantuntijoita. He myyvät osaamistaan ja suhteitaan yrityksille, jotka haluavat vaikuttaa valtakunnalliseen poliittiseen päätöksentekoon. On aivan selvää, että erityisavustajien ei tarvinnut osallistua työhaastatteluihin eikä psykologisiin soveltuvuustesteihin. Heillä on tarjota sitä, mistä asiakkaat ovat valmiit maksamaan suolarahoja runsaammin: suora linja Suomen korkeimpaan poliittiseen johtoon. He ovat lobbareita.

”Lobbaus" syntyi Yhdysvalloissa 1920-luvulla, kun Valkoista taloa peruskorjattiin.~ Silloinen presidentti Calvin Coolidge muutti remontin ajaksi hotelliin.~Washingtonin liikemiehet alkoivat käydä aamiaisella hotellin aulassa – englanniksi lobby – tavatakseen aamiaista nauttivan presidentin ja päästäkseen esittämään hänelle asioitaan.~
Siirtyminen politiikan keskiöstä yritysmaailman lobbariksi ei siis ole mikään suomalainen vaan vanha ilmiö. Uutta on kuitenkin se, että päähallituspuolueiden puheenjohtajien avustajat lähtevät käytännössä yhtä aikaa sisäpiiristä samaan yhtiöön ja alkavat tehdä rahaa avustajina saamillaan tiedoilla ja suhteilla. Minusta toiminta on verrattavissa sisäpiirikauppaan. Erästä entistä nyt jo edesmennyttä presidenttiämme lainaten: Niin on, jos siltä näyttää.

Ruotsin valtalehti Dagens Nyheter julkaisi lokakuussa artikkelin, jossa kerrottiin, että siitä lähtien kun oikeisto pääsi hallitusvaltaan naapurimaassa, kolmasosa entisistä (vuosien 1995 - 2006) demariministereistä on jättänyt politiikan ja siirtynyt elinkeinoelämän palvelukseen. Artikkelin kirjoittajat olivat sitä mieltä, että keskustelussa poliittisesta lobbauksesta ei saada jäädä päivittelemään yksilön ahneutta ja moraalia vaan toiminta on nähtävä merkittävänä pyrkimyksenä murtaa hyvinvointivaltion perusteet. Politiikasta poistuneet ovat alkaneet hankkia leipänsä sillä, että auttavat yrityksiä alistamaan  hyvinvointipalvelutuotannon markkinavoimien temmellyskentäksi.

Täällä meilläkin voidaan kysyä, nouseeko yrittäjien asialla oleva lobbarijoukko avainasemaan, kun eduskunta miettii valtion omistuksessa olevien yritysten kohtaloa ja julkisten palvelujen tuottamista koskevaa lainsäädäntöä. Itse asiassa yksityisen sektorin kakku on kasvanut koko 2000-luvun. Ylen uutiset kertoi jo vuosi sitten (4.2.2011), että Suomessa joka kolmas sosiaalipalvelu on yksityissektorin hallussa.

Elinkeinoelämän keskusliitto on puheissaan ottanut mallimaaksi rakkaan vihollisemme Ruotsin. EK:n mukaan naapurimaassa kaikki tehdään fiksummin kuin meillä, oli sitten kysymys sopimusneuvotteluista, kilpailukyvystä, valuutansiirtoverosta tai vaikkapa työntekijän sairausloman palkasta.
Länsinaapurin nykymenosta meille terveisiä on tuonut Juhana Vartiainen, jolle tehtäväksi lienee asetettu ay-liikkeen sitouttaminen elinkeinoelämän vaatimuksiin. Vartiainen kävi tutustumassa Ruotsin meininkeihin ja tuli sieltä keväällä Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen johtoon. Ruotsin tie on meidänkin tiemme, julistaa talouspoliittisen herätyksen kokenut Vartiainen.

 


Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »