web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

121025 Äänestäminen on etuoikeus (SSS-kolumni 25.10.2012)

Saamani tiedot salolaisten aktiivisuudesta ennakkoäänestyksessä antavat ymmärtää, että nukkuvien puolueen kannatus nousee yli 35 prosentin: kirkkaasti suurin puolue siis. Jotkut ovat sitä mieltä, että aktiivisuutta uurnilla käyntiin voitaisiin nostaa jollakin ”porkkanalla”, palkkiolla äänestysoikeuden käyttämisestä. Itse olen sitä mieltä, että äänioikeuden itsessään pitää motivoida, eikä ääniä ole syytä käydä kalastelemaan edes pienillä lahjuksilla. Äänestäminen ei ole pakko eikä velvollisuuskaan vaan perustuslain suoma etuoikeus, jota ei tule kaupitella.

Valtakunnan politiikka heijastuu aina kuntavaalin tulokseen. Osittain se johtuu siitä, että valtion ja kuntasektorin tehtävät ovat toisiaan täydentäviä, kyse on niiden symbioosista. Toisaalta se johtuu myös siitä, että joidenkin edun mukaista on hämätä äänestäjiä nostamalla tikun nokkaan asioita, joista kunnanvaltuustoissa ei päätetä. Temppu onnistuu siksi, että moni voi niellä madottomankin koukun, koska näkee ja kuulee vain sen mihin uskoo. Tiedon levittäminen ei teoriassa ole vaikeaa, mutta väärien luulojen ja uskomusten oikominen vaalikamppailussa on kuitenkin mahdoton tehtävä eli trendikkäästi mission impossible.
Kuntavaalissa ei äänestetä Suomen EU-jäsenyydestä eikä euromaiden kriisin ratkaisumalleista.  Ei myöskään kyläkauppojen tai asiamiespostien kohtaloista. Näissä vaaleissa on kysymys kunnallisten palvelujen määrästä ja laadusta sekä niiden järjestämistavasta.

Perussuomalaiset saavutti suurvoiton vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.  SMP:n entinen puheenjohtaja Pekka Vennamo on julkisuudessa sanonut, että yksi jytky ei vielä sinänsä takaa jatkomenestystä, koska kannattajakunta ei ole vakiintunut. Ei kannettu vesi kaivossa pysy, sanoi myös edesmennyt äitini. Kansantaiteilija Antti Hammarberg puolestaan lauloi saman asiasisällön toisilla sanoilla: mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.  
Salossa perussuomalaiset sai neljä vuotta sitten kaksi valtuustopaikkaa, mutta sisäiset riidat repivät rikki sekä järjestön että valtuustoryhmän. Edellisten vaalien vajaasta 30 ehdokkaasta nykyisellä listalla on alle kolmannes. Muut ehdolle asettuneet ovat eri puolueista loikanneita tai sitten kokonaan uusia. Joukko on siis täysin kokematon. Koska tilanne on sama niin monessa kunnassa, puolue ohjaa paikallistoimintaa keskitetysti, eikä esimerkiksi Salossa jaettu vaalilehti sisällä mitään paikallisia linjauksia. Se on tarkoitettu koko maan kattavaksi.

Eduskuntavaalien jälkeen Timo Soini ei halunnut viedä puoluettaan maan hallitukseen, koska hän oli lukenut historian läksynsä. Hän nimittäin muisti, miten presidentti Kekkonen integroi kommunistit yhteiskuntaan antamalla heille ministerivastuuta. Se merkitsi kommunisteille lopun alkua.
Pekka Vennamo puolestaan vei SMP:n hallitukseen presidentti Koiviston kaudella. Se merkitsi puolueelle lopun alkua.
Nyt perussuomalaiset ovat valtakunnan tasolla oppositiossa, ja Timo Soini tarvitsee välierävoiton kunnallisvaaleissa voidakseen menestyksekkäästi puolustaa saavutettuja asemia seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Kävi näissä kuntavaaleissa perussuomalaisille valtakunnallisesti miten tahansa, puolueen tulevaisuuden kannalta ehdottomasti oleellisemmat ovat vuoden 2015 eduskuntavaalit. Mikäli perussuomalaiset niissä edelleen saavat yli 30 kansanedustajaa, ei Soini enää voi pakoilla hallitusvastuuta menettämättä uskottavuuttaan.Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

THL: Lihavuus lisääntyy yhä

Suomalaisten riskitekijät useille kansantaudeille ovat vähentyneet 20 vuoden ajan, mutta lihavuus kuitenkin yhä lisääntyy, tiedottaa Terveyden ja...

Lue lisää »

Pekka Haavisto venäläisturisteista: Nopeaa ratkaisua ei ole – ”Mutta viisumeita voidaan vähentää”

Hallitus on kokoontunut iltakouluun keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. Asiasta on puhuttu ja kohistu pitkin kesää. Hallituksen iltakoulussa...

Lue lisää »