web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

120920 Puheenjohtajavaalitko (SSS-kolumni 20.09.2012)

Viime vuosina lähes joka kerta jokin kolmesta suuresta puolueesta on halunnut leimata käytävät eduskuntavaalit pääministerivaaliksi. Tuo halu on perustunut siihen käsitykseen, että kyseinen puolue on uskonut puheenjohtajallaan olevan selvästi enemmän lavakarismaa ja uskottavuutta kuin pahimmilla kilpailijoillaan.

Kyynikot puolestaan ovat pitäneet tuollaisia puheita naurettavina, koska kaikki eduskuntavaalit nykyään ovat pääministerivaaleja. Suurimman puolueen puheenjohtaja pääsee aina ensimmäisenä yrittämään hallituksen muodostamista.  Vaikka olenkin kyynikko, en kuitenkaan pidä puheita pääministerivaalista naurettavina, sillä asian tikun nokkaan nostava puolue ottaa aina riskin. Voihan nimittäin käydä niin, että puolue tulee panostaneeksi - aivan liikaa - väärään hevoseen.
Vaalikampanja ja nimenomaan lopputulos saattavatkin osoittaa, että puheenjohtajan siivet eivät kantaneet tai sulivat kuin muinaistarun Ikaroksella, joka lensi liian lähelle aurinkoa. Keskustalle kävi näin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, vaikka puolueen koko vaalitappion laittaminen Mari Kiviniemen syyksi tarkoittaakin muutaman mutkan oikomista.

Suomessa ei viime vuosina ole muodostettu hallitusta, jossa mukana olisi ollut kolme suurinta puoluetta, vaan kahden kauppa on ollut kolmannen korvapuusti. Kun kuntavaalien jälkeen muodostetaan hallituksia, on pakko noudattaa laissa määriteltyä vaalimatematiikkaa. Siitä johtuen seuraavassakin Salon kaupunginhallituksessa ainakin nykyisillä kolmella suurimmalla eli sosialidemokraateilla, kokoomuksella ja keskustalla on edustajansa. Olisiko syytä nimetä Salon kunnallisvaalit puheenjohtajavaaliksi?

Jotta niin voitaisiin menetellä, nykyisessä valtuustossa olevien puolueiden kunnallisjärjestöjen täytyisi tehdä julkinen herrasmiessopimus siitä, että eniten omalla listallaan ääniä saanut puolue voisi valita, ottaako se hallituksen vai valtuuston puheenjohtajan nuijan. Toiseksi eniten saisi sitten jäljelle jääneen puheenjohtajuuden. Sopimus olisi tarpeellinen siksi, että liittoutumalla eli teknisellä vaaliliitolla voittaja voidaan pelata ulos. Sopimuksen tulisi olla julkinen, koska se varmistaisi sopimuksen pitävyyttä. Ehdokasmäärien perusteella puheenjohtajavaali Salossa olisi kahden kauppa. Pelaaminen sinänsä ei muuten ole lainvastaista, sillä tekniset vaaliliitot mahdollistaa kuntalaki.

Mitä tämä sitten hyödyttäisi? Hyvässä lykyssä se parantaisi puolueiden imagoa, koska äänestäjien tahto näkyisi edes hieman hallitusta koottaessa. Muilta osin kyse on edustuksellisesta demokratiasta. Kukin valtuustoryhmä nimeää hallitukseen niin monta henkilöä kuin sille suhteellisesti laskien kuuluu tai tekninen vaaliliitto mahdollistaa. Jos imago paranisi, sen voisi odottaa nostavan äänestysaktiivisuutta.

Eduskuntavaaleissa kunkin puolueen puheenjohtaja on aina samalla pääministeriehdokas, sillä siinä asemassa olevilla on tapana päästä läpi. Kuntavaali eroaa pääministerivaalista siinä, että mikään puolue ei voi ennalta nimetä ehdokastaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, koska silloin puolueen voitaisiin sanoa väheksyvän äänestäjien tahtoa. Karhua olisi alettu nylkeä, ennen kuin se olisi kaadettu. Kunnallisjärjestön puheenjohtajan läpimeno vaaleissa ei näet ole ollenkaan kirkossa kuulutettu. Hän ei ole myöskään automaattisesti itseoikeutettu hallituksen puheenjohtajan nuijaan.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »