web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

120828 Kuntavalien paalupaikat haussa Salossa (SSS-kolumni 28.08.2012)

Kunnallisvaalit käydään kahden kuukauden kuluttua, ja puolueaktiivit hikoilevat ehdokaslistojen kokoamisessa. Valistunut veikkaukseni on, että Salossa täyden 76 nimen listan saa kasaan korkeintaan yksi puolue, jos sekään. Onnistuminen täyden ehdokasmäärän keräämisessä ei suinkaan takaa vaalivoittoa, mutta puolue saa paalupaikan kuten aika-ajojen voittaja formulakisoissa.
Vaalimenestystä voi verrata mustikanpoimintaan. Marjojen saamiseksi on mentävä metsään. Keruun onnistumisessa auttaa ennakkotieto satoisista paikoista. Marjat kerätään yleensä yksitellen. Mustikoiden ja äänten poimimisessa on kuitenkin se ero, että marjojen saaminen voi olla myös helppoa ja nopeaa: rahalla torilta.

Salolla on kaksi kansanedustajaa, joista toinen on jo ilmoittanut asettuvansa ehdolle kuntavaaleissa. Katja Taimelan poisjääminen olisikin ollut melkoinen suonenisku Salon demareille, sillä neljä vuotta sitten hän noukki joka kahdeksannen äänen sosialidemokraattien vaaliropposeen ja petasi SDP:lle ykköspaikan valtuustossa.
Kun luottamushenkilöpaikkoja vaalien jälkeen jaettiin, sosialidemokraatit pääsivät suurimpana ryhmänä ensimmäisenä valitsemaan ja päätyivät ottamaan valtuuston puheenjohtajan nuijan. Katja Taimela halusi kuitenkin pysytellä pelkästään rivivaltuutettuna. Hänen mielensä muuttui viime joulukuussa.  Toki oli tilannekin muuttunut.

Täysin vapaavalintaiseksi ei SDP:n tuolloista päätöstä voi luonnehtia. Ne, joilla olisi ollut edellytykset ottaa vastaan hallituksen puheenjohtajuus, kieltäytyivät työesteisiin tai henkilökohtaisiin syihin vedoten. Toki luottamuspaikkaneuvotteluissa mukana olleista jotkut vetosivat siihen tosiasiaan, että valtuuston puheenjohtaja on hierarkiassa luottamushenkilöiden ykkönen.
Kyllä eduskunnan puhemieskin on valtakunnan kakkonen heti tasavallan presidentin jälkeen, mutta silti kovinta on pyrky pääministeripuolueeksi. Salossa kokoomus siis sai hallituksen nuijan kuin manu illallisensa.

Kokoomuksen Pertti Hemmilä luopui kunnallispolitiikasta Halikossa vuonna 2004. Ainakaan toistaiseksi hän ei ole julkisesti kertonut, onko hän ehdolla kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Jos hän ei ole, hän luonnollisesti ilmoittaa perusteeksi keskittymisensä kansanedustajan toimen hoitamiseen.
Hemmilän rooli kuntavaaleissa ei ole kokoomukselle yhtä merkittävä kuin Taimelan SDP:lle, sillä eduskuntavaaleissa Hemmilä saa äänistään huomattavan osan Salon ulkopuolelta. Katja Taimela taas on selkeästi kotikentän kuningatar.
Hemmilä keskittynee jatkossakin päätoimeensa, sillä tuskin hän haluaa tulla ottamaan mittaa kansanedustakollegastaan. Hopea olisi hävitty mitali. Sitä paitsi hänen ykköstilansa kokoomuksen jäsentenvälisissäkään ei olisi kirkossa kuulutettu. Salon kokoomuksessa kuninkaaksi pyrkiviä on näet enemmän kuin yksi, eikä kuningatarkandidaatteja ole ilmaantunut.

Keskustalla ei ole paikallista kansanedustajaa.  Puolueella oli jo neljä vuotta sitten vaikeuksia saada ehdokkaita listalleen. Nyt tilanne on keskustalle vieläkin kinkkisempi. Vanhassa Salossa keskusta oli selvästi kokoomusta ja SDP:tä pienempi mutta voimissaan kaikissa ympäristökunnissa, joissa puolue oli tottunut käyttämään isännän ääntä. Keskustan aktiivit ja kannattajat ovat turhautuneita, koska hiekkalaatikko ei enää olekaan kotipihalla vaan kaupungin puistossa. Sille on tullut uusia ja vahvoja tyyppejä, jotka vievät tutut leikkikalut.Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »