web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

120703 Kaupunki ei yritys (SSS-kolumni 03.07.2012)

Poliittisessa keskustelussa kaivetaan usein juoksuhautoja julkisen ja yksityisen sektorin välille. Kaksinapaisuus palvelee ideologisia tarkoitusperiä, mutta spektrissä on muitakin värejä kuin musta ja valkoinen. Sama koskee myös yhteiskunnallisia asioita. Totta kyllä on, että aatteellista asemasotaa käydään, eikä vastakkainasettelun aika todellakaan ole ohi.
Oma akateeminen kysymyksensä on, miten yksityinen sektori määritellään. Jos valtion tukia saavia yrityksiä ei lasketa mukaan, sektori kapenee. Entä mikä merkitys on sillä, että yksityinen sektori jakaantuu suljettuun ja avoimeen?
Julkinen ja yksityinen sektori täydentävät ja ruokkivat toisiaan. Kotimaisen kysynnän ylläpidosta vastuuta kantaa oleelliselta osalta noin 400.000 kuntien työntekijää ja viranhaltijaa. Sitä kautta he turvaavat pk-sektorin työpaikkojen säilymistä.

Kansalaiskeskustelussakin sangen yleinen heitto on, että kunnissa olisi erilainen meininki, jos niitä johdettaisiin kuin yrityksiä. Trendikästä poliittista ilmausta käyttäen voitaneen todeta, että tuo väite on taivaallinen totuus. Toisaalta on kyllä syytä kysyä, onko väite relevantti eli teinikielellä so what.
Onko järkevää kysyä, kummasta tykkäät enemmän hajuvedestä vai lihapullista?

Ajatus siitä, että Salon kaupunki olisi yritys, on aivokuolleena syntynyt. Millään yrityksellä ei ole verotusoikeutta kuten kunnilla. Verotulojen hankkimisessa tai niiden maksimoinnissa poliittinen realismi tulee kyllä aina ennen pitkää vastaan, ideologinen inhorealismi vieläkin aikaisemmin. Salon kaupungin rahat eivät siis teoriassa lopu koskaan, sen asiakkaat eivät lopu käytännössäkään.
Tässäkin kohden kunta eroaa yrityksestä: asiakasmäärän ja myynnin kasvaessa yritys saa lisätuloja ja menestyy. Maksuttomien – ei siis ilmaisten – kunnallisten palvelujen kysynnän lisääntyessä kaupungin menot kasvavat ja sen talous heikkenee. Vaikeuskertoimena voidaan pitää sitä, että Salon kaupungin palveluita tarvitaan yhä enemmän nyt, kun niiden tuottamiseen tarvittava rahamäärä on pienentynyt.

Jos Salon kaupunki olisi yritys, se karsisi pois kaikki rönsyt, jotka eivät tue kaupungin perustehtävien hoitamista ja vision toteutumista.  Yritys voi siirtää tuotantonsa halpamaihin ja banaanivaltioihin, mutta esityksiä Salon vanhushuollon viemiseksi Kiinaan tai lastensuojelupalvelujen ostamiseksi Intiasta ei pidettäisi edes hyvänä vitsinä. Jos Salon kaupunki olisi yritys, se voisi ajaa koko tuotannon alas esimerkiksi syyskuun ajaksi ja leikata menoja ainakin 15 miljoonalla eurolla.

Kaikki eduskunnassa olevat puolueet ovat ymmärtääkseni tähän asti olleet herttaisen yksimielisiä siitä, että pohjoismainen hyvinvointivaltio on sopiva yhteiskunnallinen malli Suomelle. Pohjan sille rakensivat punamultahallitukset, sateenkaarihallitus piti sitä pystyssä eikä sikspäkki ole ainakaan vielä siitä irrottautunut.
Mielenkiintoista olikin jokin aika sitten lukea ja kuulla uutisia Rovaniemeltä, jossa pääministeripuolue linjasi tulevaisuuden tavoitteitaan. Kokous päätti puolueen kannaksi, että yritysveroa ei tule laskea kahdella prosenttiyksiköllä vaan lopettaa sen periminen kokonaan.
Lisäksi saatiin kuulla painavat puheenvuorot tuloerojen kasvattamisen tärkeydestä ja tulonsiirroista luopumisen välttämättömyydestä. Näitä eväitä mutustellen voisi odottaa, että politiikka palaisi politiikkaan. Hymistelyn aikako se onkin ohi?
Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »