web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

120603 Juankosken tiellä (SSS-kolumni 03.06.2012)

Viime vuonna Juankoski oli maamme ainoa kunta, joka lomautti henkilöstöään. Salon kaupunki on nyt lähtemässä lauluntekijä Juice Leskisen synnyinkunnan viitoittamalle tielle: Juankoski here we come.
Salon lisäksi mikään muu kaupunki tai kunta ei ainakaan tähän mennessä vuotta ole julkisesti ilmoittanut lomautusaikeistaan, vaikka ei Salo suinkaan talousvaikeuksissaan yksin ole.
Mutta toisaalta sitten kuitenkin oikeastaan on, sillä vain kaupunginhallitus ja valtuusto voivat tehdä ne päätökset, joilla tästä alhosta noustaan. Sopii vain toivoa, että päättäjät eivät turvaudu paroni von Münchhausenin temppuun. Hänhän nosti itsensä kuiville tukasta itseään vetäen.

Apua emme saa muilta kunnilta, vaan rahavirta kulkee toiseen suuntaan: Salo maksaa vielä tänäkin vuonna verotulontasausta parin vuoden takaisista yhteisöveroistaan. Vaikka tämä kuulostaakin hassulta, niin Salon tänä vuonna saama yhteisövero on miinusmerkkinen, koska muille kunnille menevä verotulontasaus on suurempi kuin kaupungin saama yhteisöveron tuotto.

Kaupunki sai maaliskuussa valtiolta lähes puoli miljoonaa euroa perusopetuksen luokkakokojen pienentämiseen. Menoleikkauksia tehtäessä on syytä pitää kieli keskellä suuta, sillä valtio perii rahansa takaisin, jos saatua tukea ei käytetä oikein.
Valtio voisi auttaa Saloa lisää myöntämällä harkinnanvaraista valtionosuutta, jota se tänä syksynä jakaa yhteensä 20 M€. Tähänkin liittyy tietty hullunkurisuus: Täällä menee huonosti, mutta toistaiseksi kaupungin tase on hyvä ja velkamäärä asukasta kohti pienempi kuin kunnissa keskimäärin.  Niinpä Salolla saattaa olla vaikeata päästä osalliseksi valtion köyhäinavusta. Ongelmana on myös se, että salolaisilla ei ole maan hallituksessa omaa ministeriä, joka voisi asiaamme edistää. Turkulaisten tukeen emme pysty luottamaan, sillä jäljet pelottavat.

Pertti Paasio totesi aikoinaan, että asioita tulee tarkastella monipuolisesti. Siksi hänen mielestään Suomen ja Venäjän välistä kalastussopimusta tuli arvioida Suomen, Venäjän ja kalan kannalta. Tuon mallin mukaisesti kaupungin taloutta voi tarkastella ainakin kuntalaisten, henkilöstön, virkamiesjohdon ja päättäjien näkökulmista. Vaikka näkökulmia on neljä, ratkaisujen ja lopullisten päätösten kannalta vain ensimmäisellä ja viimeisellä on merkitystä. Henkilöstö on kyllä arjen tekijä mutta talouskysymyksissä tekemisen kohde eli objekti. Virkamiesjohdolla puolestaan on vain asioita valmistelevan ja päätöksiä toimeenpanevan rooli.

Latteaksi kuluneen sanonnan mukaan euro on hyvä konsultti. Palvelujen tarjoamisessa rajat tulevat väistämättä vastaan viimeistään siinä vaiheessa, kun rahaa ei ole. Salon kaupunki on pattitilanteessa: Kuntalaiset vaativat palvelujen säilyttämistä eli vastiketta maksamalleen kunnallisverolle, ja päättäjät ovat napanuoralla sidoksilla äänestäjiin.  Siksi kunnallisveron nostamisen ja palvelujen karsimisen sijasta ollaan jouduttu yt-neuvotteluihin.
On hyvä muistaa, että kunnallisvero ei tarkasti ottaen olekaan puhdas tasavero. Kukaan salolainen ei lopullisessa verotuksessa eli vähennysten jälkeen maksa 19,5 prosenttia kunnallisveroa. Efektiivinen (lopullinen) veroprosentti on useita prosenttiyksikköjä alempi kuin valtuuston vahvistama veroprosentti. Mitä pienemmät tulot, sitä suurempi on suhteellinen hyöty vähennyksistä. Pienituloisilla efektiivinen veroprosentti jää alle 15 prosentin.Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi

Perjantaina puukotettu kirjailija Salman Rushdie on tajuissaan ja puhuu selkeästi artikuloiden. Asiasta kertoi puukotuksesta käynnistettyä rikostutkimusta...

Lue lisää »

Tutkija yllättyi perussuomalaisten ohjelmasta – ”Puolue on liikkunut kaikkein jyrkimmältä EU-kriittiseltä kannalta pragmaattisempaan suuntaan”

Kun Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sai etukäteen luettavakseen perussuomalaisten tuoreen ulko- ja...

Lue lisää »