web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

120329 Linssilude (SSS-kolumni 29.03.2012)

Salon kaupunki on linssilude, joka on viimeiset reilut kymmenen vuotta ollut valtakunnallisissa otsikoissa. Vuonna 1960 perustettu Salo sai vuosituhannen vaihteessa palstatilaa runsaiden yhteisöverojensa ansiosta varakkaana kaupunkina. Kesäkuussa 2007 päätettiin tehdä kunnallishistoriamme suurin kuntaliitos. Taas killisteltiin parrasvaloissa. Laajempaa julkisuutta vaille jäi tosiasia, että vuoden 2009 alussa aloittaneen Salon kassa oli miinuksella. Velkamääräkin lisääntyi oleellisesti.
Vuoden 2008 taantuma ja sen jälkivaikutukset seuraavina vuosina iskivät täydellä voimalla Saloon. Monet yritykset lomauttivat, irtisanoivat ja lopettivat toimintansa. Kaupungin talous alkoi upota kuin visiirinsä menettänyt Estonia. Ja julkisuutta on riittänyt.

Hunajaista jälkiviisautta maistellen voi todeta, että vuosituhannen alun kunnallispäättäjät Salossa tekivät yhdessä yhden suuren virheen: Yhteisöveroina saatuja euroja laitettiin myös käyttömenoihin. Kunnalliset palvelut olisi pitänyt rahoittaa kunnallisveroilla, valtionosuuksilla ja toimintatuotoilla. Vain investointeihin olisi tullut käyttää yritysten maksamaa yhteisöveroa. Nyt kun Salon lypsylehmä on lähes ummessa, Salon kaupunki on nesteessä. Nokiasta meillä on vain menneen talven Lumia.

Julkisuudessa on usein esitelty Salon yhteisöveroina saamia miljoonia. Hieman vähemmälle huomiolle on jäänyt, että niistä mittava osa on todellisuudessa ollut vain hetken lainaa. Kaikista saamistaan yhteisöverotuloista Salo on rahoittanut aina kahden vuoden viiveellä verotulontasauksena taloudellisissa vaikeuksia olevia kuntia, enimmillään jopa 25 M€ vuodessa.  Vaikka Salo nyt itse on ahtaalla, se maksaa tänä vuonna enemmän tuloverontasausta kuin mitä se yhteisöverona saa.
Samalla kun yhteisövero on laskenut, myös yksityishenkilöiden maksamat kunnallisverot ovat vähentyneet, koska työttömyys on pahentunut. Tämän lisäksi huoltosuhde Salossa on heikko, vanhuksia ei ole liikaa, mutta työikäisiä ja lapsiakin on liian vähän. Kaikki talouden viisarit osoittavat kaakkoon.
Jotkut irvileuat ovat kysyneet, miksi kunnat itkevät talousahdinkoaan tai sitä, että ne eivät voi siirtää vanhushuoltoa ja lastensuojelua Kiinaan. Niillähän on verotusoikeus, jonka ansiosta ne eivät voi mennä konkurssiin. Verotusvarasta on käytetty vasta viidennes!
Maan keskimääräinen veroprosentti vuonna 1985 oli 16. Yhdeksänkymmentäluvun puolivälin suvantovaihetta lukuun ottamatta keskimääräinen veroprosentti on kohonnut tasaisesti. Nyt se lienee 19,25 prosenttia. Jo 167 kunnassa on ylitetty aiemmin kriittisenä pidetty 20 prosentin raja.

Tästä kurjuudesta piikitellään ammattiyhdistysliikettä. Unohdetaan, että lakisääteisistä palveluista on päättänyt eduskunta kulloisenkin hallituksen esityksestä. Tähän asti velvoitteet kunnille ovat aina vain lisääntyneet, usein ilman lisättyjä valtionosuuksia. Nyt Jutta Urpilainen on esittänyt, että joitakin velvoitteita on purettava. Jäädään odottamaan.

Oman synkän lukunsa muodostavat kuntayhtymät, joissa persaukisten kuntien edustajat käyvät siunaamassa niiden kaksinumeroiset menojen kasvut, vaikka oma kirstu ammottaa tyhjänä. Kunnilta saattaa raha loppua, mutta kuntayhtymä lähettää kylmän viileästi kohonnet laskut peruskunnilleen. Esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ylitti viime vuonna talousarvionsa 30 miljoonalla eurolla. Siitä on vaikea repiä huumoria?
Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Kuka Helsinkiä johtaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat olleet otsikoissa jo useamman kuukauden ajan. On surullista, miten välinpitämättömästi niin pormestari Juhana...

Lue lisää »

Viro poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta – ”Venäjä käy kansanmurhanomaista sotaa Ukrainaa vastaan”

Viron hallitus on päättänyt poistaa Neuvostoliiton muistomerkit pois julkisilta paikoilta ympäri Viroa. Asiasta kertoivat Viron pääministeri Kaja Kallas...

Lue lisää »