web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

101113 Viidenkympin kriisi (Kunnallisjärjestön lehti 13.11.2010)

Viidenkympin kriisi

Salon kaupunki on perustettu kaksi kertaa. Ensin 50 vuotta sitten ja toistamiseen vuoden 2009 alusta lukien. Vuonna 1960 Salon kanssa kaupungeiksi tulivat myös Hyvinkää, Kouvola ja Seinäjoki. Tänä päivänä näillä neljällä kaupungilla on perustamisvuoden lisäksi yhteistä se, että ne ovat talousvaikeuksissa. Hyvinkäätä lukuun ottamatta ne ovat myös liitoskuntia.
Kun kesäkuun 11. päivänä 2007 kaikkien kymmenen peruskunnan valtuustot hyväksyivät selvitysmies Arto Kosken esityksen ns. yhdistymissopimukseksi, Salon seutu ja Suomi, itse asiassa koko maailma eli toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa kuin nyt.
Liitosta voi verrata avioliittoon siinä mielessä, että ihastuminen estää molempia näkemästä tulevan kumppaninsa heikkouksia. Sen lisäksi molemmat kuvittelevat, että kyllä aika viat korjaa. Kolmas yhtäläisyys on siinä, että liittoon jotkut tulevat sännänneeksi siksi, koska pelkäävät jäävänsä yksin.

Eteenpäin mentäessä ei kuitenkaan voi mennä silmät peruutuspeilissä ja parkkivaloilla. Pitkien käyttäminen tarkoittaa, että tässä taloudellisessa ahdingossa on yritettävä nähdä pidemmälle kuin pariin seuraavaan vuoteen. Vaikka talouden tasapainottaminen onkin aloitettava jo nyt, on valmistauduttava siihen, että talouden tiukkuus ja menojen sopeuttaminen tuloihin jatkuu koko vielä seuraavan vaalikauden eli 2013-2016.

Menopuolella mielestäni realismia on, että henkilöstömenoja voidaan hillitä leikkaamalla niiden kasvua pysyttäytymällä valtakunnallisissa palkankorotuksissa ja rekrytoimalla henkilöstöä vain peruspalveluihin. Tämä hidas ja pitkävaikutteinen lääke on mielestäni oikea, sillä mitään laillista pikarohtoa ei tähän vaivaan ole olemassakaan.  
Lyhytnäköisiä ja jyrkkiä henkilöstöleikkauksia en pidä järkevinä siksi, että silloin viime kädessä kyse ei olisi henkilöstön etuuksiin puuttumisesta vaan kuntalaisten palvelujen heikentämisestä.
Suurin haaste on ja tulee edelleenkin olemaan vanhuspalveluiden ja terveydenhoidon resurssien turvaaminen. En halua Salon vanhuspalveluille Tampereen Koukkuniemen mainetta.

Marraskuun alussa sain hieman näppylöitä, kun kaksi salolaista naisvaltuutettua peräjälkeen kirjoitti paikallislehdessä oikein kauniisti, miten paljon he arvostavat omaishoitajien työtä. Molemmat ovat kuitenkin vastustaneet omaishoitajapalkkioiden korottamista, kun asiasta on äänestetty. Kaksinaamaisuus herättää harmistusta.

Menopuolen sopeuttamisen lisäksi on hankittava sellaisia lisätuloja, jotka eivät ole suhdanneherkkiä kuten yhteisövero. Verrattaessa Salon tulopuolta samankokoisiin kaupunkeihin, käy ilmi, että niissä kerätään kunnallisverona parisenkymmentä miljoonaa vuodessa enemmän kuin meillä.  
Kiinteistöveron tuottokin esimerkiksi Seinäjoella on 16 M€ vuodessa, kun Salossa tyydytään seitsemään miljoonan. Muistettakoon, että yksi veroprosenttiyksikkö tuottaa 8-9 M€ vuodessa.
Tässä tilanteessa eli vuotta 2012 silmällä pitäen on syytä myös realisoida omaisuutta ja tarkistaa taksoja. Tämän vuoden tilinpäätös tulee olemaan positiivinen ja kassassa lienee vuoden lopussa 14 M€. Se että ensi vuonna tilikauden tulos on negatiivinen, tarkoittaa että vuosikate ei riitä laskennallisiin poistoihin. Sillä taas ei ole mitään käytännön tekemistä palveluiden järjestämisen kannalta.
Seuraavina vuosina tarvitaan malttia, jotta voimme jälleen vaurastua.

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Erdogan taas tylynä: Turkki ei tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä – ulkoministerien ei kannata vaivautua maahan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Presidentti kertoi jo aiemmin, ettei hän...

Lue lisää »

Emmanuel Macron on nimittänyt Ranskan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on nimittänyt maan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen, kertoo presidentin kanslia. Kanslian mukaan...

Lue lisää »