web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

100824 Piirin talous kestää kaksi synnytysyksikköä (Salon Seudun Sanomat)

Piirin talous kestää kaksi synnytysyksikköä

Kyllä meni monella salolaisella – varmaan somerolaisellakin - hämmästyksen sormi kummastuksen suuhun, kun lehdestä saatiin lukea, että synnytykset Salon aluesairaalassa mahdollisesti loppuvat joskus vuoden 2017 paikkeilla. On enemmän kuin yllättävää, että keskustelu sairaalan toimintojen alasajosta alkoi, vaikka 20 miljoonaa maksanutta laajennusosaa vasta ollaan ottamassa käyttöön. Eikä tässä vielä kaikki: odottamassa on vielä yhtä kallis vanhan osan saneeraus.

Salon aluesairaalaa koskevat linjapäätökset tekee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto, jossa Salon kaupungilla on vain neljä edustajaa 75:stä. Kumpikaan meistä ei kuulu kyseiseen valtuustoon, mutta tiedämme salolaisedustajien olevan lähes mahdottoman edessä yrittäessään pitää kaupunkimme puolta. Ei se onnistukaan muuten kuin yhteistyöllä yli kunta- ja puoluerajojen
.
Olemme täysin tietoisia siitä, että terveydenhuollossa pyritään sekä laadun että talouden nimissä suurempiin yksiköihin.  Laatu ja inhimillisyys eivät kuitenkaan saa jäädä talouden jalkoihin.
Synnytysten osalta laatu tarkoittaa ensisijaisesti turvallisuutta ja varmuutta siitä, että erikoislääkäri, nukutuslääkäri ja erikoistuneet hoitajat ovat paikalla juuri silloin, kun heitä tarvitaan.
Kyse on resurssien järjestämisestä ja voimavarojen turvaamisesta, mikä ei ole Korkeimman vaan ihmisten käsissä. Kahta synnytysyksikköä voi pitää perusteltuna, sillä kaikilla sairaaloilla on aina infektioriskinsä.

On hyvä pitää kirkkaana mielessä, että Salo maksaa joka tapauksessa salolaisten synnytykset, vaikka ne tapahtuisivat Turussa. Muistetaan myös se, että erikoissairaanhoidossa Salon kaupungin – muiden osakaskuntien lailla – tulisi olla kuningas eli asiakas, joka ostaa palvelut sairaanhoitopiiriltä. Käytännön tilanne on nyt se, että renki onkin isäntä.

Taloudellisuus voidaan huomioida, vaikka sairaanhoitopiirissä jatkossa olisikin kaksi synnytysyksikköä: Turku ja Salo. Kun sairaanhoitopiiri hallinnollisilla päätöksillä kasvattaisi Salon vuosittaista synnytysten määrää, voitaisiin täällä päästä sille turvallisuusrajalle, joka nyt on noussut oleelliseksi argumentiksi.
Itse asiassa pidämme kyllä tuota paljon puhuttua 1000 synnytyksen paalua sekä mielivaltaisena että tarkoitushakuisena. Varmaan moni asiantuntija voisi luotettavasti perustella, että oikea luku onkin 700 tai 2000.
Tällä hetkellä ei asiasta ole säädetty lailla eikä asetuksella, eikä varmaankaan säädetä jatkossakaan. Valta sekä hallinnollisista päätöksistä että käytännön järjestelyistä pysynee siis jatkossakin sairaanhoitopiireillä.

Meidän näkemyksemme mukaan yhteistoiminnalla pystytään saavuttamaan nykyisten ja tulevien salolaisten lapsiperheiden kannalta inhimillisin ratkaisu, joka kestää myös taloudellisen tarkastelun. Olof Palmen sanoin: ”Politiikka on tahdon asia”.

Katja Taimela (sd)
kansanedustaja
Salo

Antero Leppänen (sd)
valtuustoryhmän puheenjohtaja
Salo

Uutiset Salo.fi

Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot

The post Terveyspalveluiden hallinnon yhteystiedot appeared first on Salo.

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Erdogan taas tylynä: Turkki ei tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä – ulkoministerien ei kannata vaivautua maahan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Presidentti kertoi jo aiemmin, ettei hän...

Lue lisää »

Emmanuel Macron on nimittänyt Ranskan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on nimittänyt maan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen, kertoo presidentin kanslia. Kanslian mukaan...

Lue lisää »