web stats
slideshow
Antero Leppänen

Muualla verkossa

091126 Uutta tulossa?

Uutta tulossa?

Salon Seudun Sanomat julkaisi tänään (26.11) nettisivuillaan alla olevan uutisen:

"Salon kaupunki saattaa päästä kokeilemaan terveyskeskuksen ja aluesairaalan yhdistämistä lähitulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut terveydenhuoltoalueiden perustamisesta kiinnostuneiden kuntien edustajia keskustelutilaisuuteen joulukuussa. Kutsu on tullut myös Salolle. Käytännössä kokeilussa olisi kyse siitä, että kaupunki ottaisi hoitoonsa osan erikoissairaanhoidosta. Kokeilun aloittamisesta ei ole tehty mitään päätöksiä. Hallituspuolueista kokoomus kannattaa sitä, mutta keskusta ei."

SoTe-lautakunnan jäsenenä minulla ei tänä iltana ole yhtään enempää tietoa kuin uutisen laatijalla. Lautakunta sai asiasta lyhyen infon keskiviikon kokouksessaan. Salon seudulla yritettiin joitakin vuosia sitten - SDP:n voimakkaalla tuella - yhdistää sairaalanmäen toimintoja, mutta poliitisesti hanke kaatui keskustan vastustukseen. Nyt kokoomusministerin osittain hallitsema STM on ainakin ulkoisesti katsoen liikkeellä lähes samalla reseptillä.

En millään voi olla ampumassa alas hanketta, jos se - aikuisten oikeesti - osoittautuu periaatteiltaan jollain lailla samaksi kuin se, jota olen halunnut edistää aiemmin. Silloin tavoitteena oli teennäisten ja hallinnollisten esteiden poistamistaminen kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisen ja terveydenhoidon järjestämisen tieltä.

En vastusta asian esille ottamista ja selvittämistä edes siksi, että Kokoomus jatkuvasti plagioi (= varastaa) SDP:n poliittista ohjelmaa. Kuitenkin edellytän, että mahdollista paikallista hanketta täällä ei kutsuta palveluministerin vaan nimenomaan Salon malliksi.

En kuitenkaan pidä tavoitteena sitä, että Salon mallista tulisi valtakunnallinen esikuva. Suomi on nimittäin iso maa ja sen alueet ja tarpeet ovat erilaisia. Toimivia alueellisia malleja täytyy siis olla olemassa enemmän kuin yksi. Hankkeen tulee palvella elinvoimaisen peruskunnan vahvistamista.

Olen sitä mieltä, että Salon tulee ilmoittautua pilotiksi jo sen vuoksi, että silloin olisimme itse vaikuttamassa siihen, miten täällä jatkossa sosiaalitoimi sekä perus-ja erikoisterveydenhuolto hoidetaan. Emme kai halua olla ajopuu, joka ui muiden vanavedessä ja apinoi niitä. Mikäli STM resurssoi pilottihankkeen taloudellisen järkevästi, siihen voidaan lähteä. Sieltä pääsee ulos aina, mutta sisään hyppääminen myöhemmin on vaikeaa. Se saattaa olla jopa mahdotonta, ja sitten pöytä ainakin on jo katettu.

_____________________

P.S. Berliinin muuri murrettiin jo 20 vuotta sitten. Terveyskeskuksen ja aluesairaalan välinen seinä on kyllä Berliinin muuria ohuempi mutta silti yhä olemassa.

Uutiset Salo.fi

Tietoa koronavirustilanteesta

Lue lisää »

Salon kaupungin toimenpiteet valtioneuvoston uusien koronasuositusten johdosta

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Sanna Marin korosti satakuntalaisille puoluekokousedustajille ohjelmatyötä, luottamusta ja työelämän laatukysymyksiä

Satakunnan sosialidemokraattien puoluekokousryhmä piti lauantaiaamuna 15.8.20202 Vanhankylän työväentalolla viimeisen ryhmäkokouksensa ennen viikon...

Lue lisää »

THL: Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 20 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Varmistettuja tautitapauksia on todettu...

Lue lisää »